E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDow Jones da ayı piyasasını girdi---

Dow Jones da ayı piyasasını girdi

Dow Jones da ayı piyasasını girdi
30 Eylül 2022 - 07:54 borsagundem.com

Fed, ECB ve BoE gibi büyük merkez bankalarının sıkılaşma döngüsü hazine tahvillerinde getirileri rekor düzeylere taşırken, 2022 yılı içinde ayı piyasasına giren gösterge borsa endekslerine Dow Jones da katıldı.

ABD’de küresel hisse piyasaları için gösterge niteliğinde olan S&P 500 ve teknoloji hisselerinin yer aldığı Nasdaq’ta zirveden düşüşler yüzde 20’yi geçerek ayı piyasasına girmişti, sanayi endeksi Dow Jones da çarşamba günü gelen satışlarla bu endekslere katıldı.
S&P 500 endeksi sadece eylülde yüzde 8 düştü, yılbaşından bu yana kaybı yüzde 23’ü aştı ve tüm zamanların en yüksek düzeyinden yüzde 20 düştüğü hazirandan bu yana ayı piyasasında. Hilal Sarı’nın Dünya’daki haberine göre, dolar endeksinin 20 yılın zirvesine tırmanması ve ABD 10 yıllık tahvilleri başta olmak üzere merkezlerin faiz artırımlarıyla ivmelenen hazine tahvili getirileri, küresel yatırımcıların hisseler başta olmak üzere riskli varlıklardan çıkışına neden oluyor. Avrupa ve Asya endekslerinde de tarihi zirvelerden düşüşler derinleşiyor ve Avrupa gösterge endeksi Euro Stoxx 600 cuma günü ayı piyasasına girmişti. Euro Stoxx Aralık 2021’deki 490 zirvesinden 383’e kadar gerilemiş durumda. Fransa’da CAC hazirandaki 7.384 zirvesinden 5684’e; Almanya’da DAX Kasım 2021’deki 16 bin zirvesinden 12 binin altına; Şangay borsası Mayıs 2021’deki 3.722 zirvesinden 3.041’e; Hong Kong borsası ise Şubat 2021’deki 31 bin düzeylerinden 17 bine gerilemiş durumda. Haziran 2021’de 3.200 düzeylerinde olan Kospi ise 2.170 düzeylerine inmiş durumda.

 

Morgan Stanley ABD hisselerden sorumlu Baş Hisse Stratejisti Michael J. Wilson, 19 Eylül’de yaptığı açıklamada “Gerçeklerin fiyatlanmasına daha hala uzun bir yol var” diyerek hisselerde düşüşün devam edeceğine işaret etmişti. Hem faiz artışları hem de şirket kazançlarının görünümündeki bozulma, birçok uzmana göre hisseler başta olmak üzere riskli varlıklar üzerindeki baskıyı sürdürecek.

Gösterge endeksler kısa vadeli yükselişler kaydetse de eylül ayı ABD hisse piyasalarının ekside kapatacağı ikinci ay olacak. Piyasalar rekor enflasyonla mücadele için kararlı şekilde yükselen faiz oranlarının ekonomiyi resesyona itebileceğinden endişeli. Ally Invest’in Başstratejisti Lindsey Bell’e göre “Piyasalar şu anda yükselen faiz oranları ve beklenenden çok daha yüksek ve uzun seyreden enflasyon nedeniyle kısa vadede büyümenin yavaşlayacağını fiyatlıyor.”
(PCE) fiyat endeksi de 2. çeyrekte beklentilerin üzerinde önceki çeyreğe göre yüzde 4,7 yükseldi.
PCE verisinde ise çeyreklik artış yüzde 7,1 beklenirken yüzde 7,3 oldu. ABD ekonomisinin 2. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,6 daraldığını gösteren büyüme verisi sonrası dolar endeksi TSİ 15:40 itibariyle yüzde 0,20 artışla 113,201 düzeyinden işlem gördü. 20 yılın zirvesindeki endekste güçlü seyrin devam etmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ekonomiye olan güvenin tarihi diplere indiğini gösteren Ekonomik Güven Endeksi verisi sonrası 0,96357 düzeyine gerileyen parite, ECB’den gelen faiz artırım açıklamalarının da etkisiyle tekrar 0,97 düzeyinin üzerine çıktı. TSİ 15:40 itibariyle parite 0,9750 düzeyine kadar çıktı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • H O R U Z30 Eylül 2022 11:48

    Olsun ayı piyasasında da para kazanırız.bizim borsa kelepir deniliyor.

  • Mucise Reis : )30 Eylül 2022 08:15

    ABD yine tahterevalli ortsına çekti dow ve sp yi... dun gece kızarmalar ayı pıyasası olarak neticelendirildi. Bulunduğu nokta ortada olan bir nokta...  Hacimli yeşil ile yukarı atması global piyasaları olumlu etkiler. Ama bulunduğu noktalarda kızarması kar sayış yemesi.  bizleride aynı oranda etkiler. Düğşüncem bu yönde. o bakımdan ağır pozisyonlarda ekran izleme iknaını kullanıp, biraz nakıt tutmak, abd vadelilere bakmak borsalarını izlemek avantaj oluşturabilir. bol şans. Tabi ingilizlerin ekonomi politikasının abd politikası ile ayrışmasıda konuşulmaya başladı. ne olmuştu, ingilizler enflasyon mücadelesinde hem vergi yukunu hafifletti, hemde parasal alım gücünü arttırdı. böylece abd politikasından farklı hamle yaptı. abd politikaları takip etilmez ise kriz sarmalından nasıl çıkılabilsin ? ABD de bu konuda gündeme gelıyor yavaş yavaş. ingiliz tahvil leri dolara + kattı. çok değerli dolar ne oluşturur farklı hamleler ile ? kriz karışık oluyor iyice...