E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed faizleri değiştirmedi---

Fed faizleri değiştirmedi

Fed faizleri değiştirmedi
27 Ocak 2016 - 21:04 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası yılın ilk toplantısında faizlerde değişikliğe gitmedi

ABD Merkez Bankası (Fed) 2016 yılının ilk toplantısında faizlerde beklendiği gibi değişikliğe gitmedi. Faiz değiştirmeme kararı oybirliğiyle alındı. 

Açıklamada "son bilgiler ekonomik büyümenin geçen yılın sonunda yavaşlamasına rağmen istihdam piyasasında şartların daha da iyileştiğini gösteriyor" dendi. 

Küresel gelişmeler izleniyor
Fed yetkilileri küresel ekonomideki gelişmelerin yakından izlendiğine vurgu yaptı. 2 gün süren toplantının ardından Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) açıklamasında "küresel ekonomik ve finansal gelişmeleri yakından izliyor, istihdam piyasası ve enflasyon üzerindeki etkilerini değerlendiriyoruz." ifadesi kullanıldı. 

Fed'in 'güvercin' tondaki bildirisinde enflasyonun kısa vadede kısmen enerji fiyatları nedeniyle düşük kalmaya devam edeceği belirtilerek "Enflasyon hedefine doğru gerçek ve beklenen ilerlemeyi dikkatle izleyeceğiz" dendi. 

Kademeli artış vurgusu 
FOMC'nin açıklamasında ekonomideki koşulların yalnızca kademeli faiz artışına izin verecek şekilde evrilmesinin beklendiği belirtildi ve "Faiz oranlarının sadece kademeli şekilde artmasını bekliyoruz" ifadesi tekrarlandı. Banka Aralık'ta bildiride yer alan "görünüme dair risklerin dengeli olduğu' görüşüne bu metinde yer vermedi. Ayrıca hanehalkı harcamalarında son aylarda ılımlı büyümenin sürdüğüne, konut sektörünün daha da iyileştiğine dikkat çekildi. 

Fed Aralık ayında 2006'dan beri ilk kez faizleri %0 - 0.25 aralığından %0.25 - 0.50 aralığına yükseltmişti. Başkan Janet Yellen, ilk faiz artışının ardından kademeli bir yol izleneceğini belirterek, "Gelecek politika kararlarımızı ekonominin gelişimine göre ayarlayacağız ve kademeli bir artış hızı izleyeceğiz" demişti.

Faiz artışından bu yana finans piyasalarındaki karmaşa ve küresel büyüme görünümündeki bozulma yatırımcıların daha yavaş hızda faiz artışı beklemesine neden oldu. 

Fed'in bir sonraki toplantısı 15-16 Mart'ta gerçekleşecek. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Muzaffer Yalçınkaya28 Ocak 2016 07:17

    İş bitti yapı paydos.Umarız BİST yalaka borsa olmaktan kurtulurda kendi özgür iradesiyle 70 bin üzerinde kalır.Sonra 80 bine doğru hareketlenir.(Yatırım tavsiyesi değildir)

  • .27 Ocak 2016 23:21

    usa soğuk savaş dada , ekonomi dede dünyayı düdükleme ye devam ediyor.

  • kredililere dikkat artık .27 Ocak 2016 23:20

    apple ve boing'deki büyük düşüş dikkat çekti bu gece demek ki abd borsalarında bir sıkıntı var.yarın borsalara dikkat etmeli kredililer duman edebilir dünyada

  • keriz zannediyor yellen dünyayı27 Ocak 2016 23:01

    yarından itibaren bence dünya borsalarında önemli düşüşler başlar fed aklınca kararı geciktirerek abd fonlarının dünyada rahatça satış yapıp çıkmalarına oynuyor ama bu yemeyebilir sonuçta geciken karara uyanan fon yönetimleri başta abd hisseleri olmak üzere satışa geçerlerse piyasalar darmaduman olabilir çok dikkatli olmalı ve çok uyanık olmalı artık.

  • fonlar dikkatli olmalı27 Ocak 2016 22:57

    bu karar borsalarda satış fırsatı yaratır çünkü karar geciktikce gelişi yakınlaşacak ve borsalarda bir an önce satalım düşüncesi oluşacaktır .

  • xxxx27 Ocak 2016 22:26

    nolacak şimdi bi şeye yarar mı borsa çıkar mı iner mi şimdi

  • hiç iyi haber değil bu.27 Ocak 2016 22:25

    bu karar sonrası abd borsalarında satışların gelmesi gerekir yani fırsat budur gömecekleri kadar gömerler vadelilerde de önemli zaralar oluşur kanımca sonuçta gelmekte olan belli arttıracaklar ve dünyaya yayılmış abd fonları da satış yapacaklardır artık uyanmalı fon yönetimleri.

  • yapmayacağız demediler dikkat!27 Ocak 2016 22:03

    kademeli artış denmekte ise sonuçta bunu piyasalar bekleyene dek fırsat bulup satabildiği kadar hisse senetlerinde satacaklardır özellikle de abd'li fonlara dikkat etmeli(bizde de ağırlıklı) artık dünyada özellikle de çin ve ab ülkelerinde.

  • Ali Demir27 Ocak 2016 21:45

    Zenginin parası züğürtün çenesini yorarmış derler ya atalarımız nede güzel sözler miras bırakmışlar.Faiz artırsan ne olur artırmassan ne olur kardeşim.Adamların tuzu kuru dünyayla maytap geçiyorlar.Birileride bunu kullanıyor. (YTD)

  • vatansever27 Ocak 2016 21:28

    Bist Merkezin sicim sonucuna ,nisana kadar hicbiryere gitmez dahada geriye gelebilir

  • mt27 Ocak 2016 21:25

    Bundan sonraki faiz artırımı 10 yıl sonra,rahat olun. Bu Fed'in faiz artırımı konusu sadece ekonomist ve analistlere mama oluyor.Başka kimseye bir hayrı yok,uygulanabilirliği de yok...

  • neco27 Ocak 2016 21:17

    Yellendi

  • Bika27 Ocak 2016 21:17

    Faizi değiştirmesini bekleyen yoktu.

  • alp27 Ocak 2016 21:12

    tamamm .petrolde primli.borsalar yukarı şimdi.