E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED faiz artışlarını 2024’e taşıyabilir---

FED faiz artışlarını 2024’e taşıyabilir

FED faiz artışlarını 2024’e taşıyabilir
15 Şubat 2023 - 11:04 borsagundem.com

Dün açıklanan ocak ayı TÜFE rakamları ABD enflasyonundaki gerilemenin yeterince hızlı olmadığını gösterdi. Ünlü borsa uzmanı Gang Hu, FED’in enflasyonu kontrol altına almak için 2024’te de yüksek faizleri koruyabileceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar Salı günü açıklanan ABD tüketici fiyat endeksi verilerini hazmetmeye çalışıyor. Ünlü borsa uzmanı Gang Hu geçtiğimiz temmuz ayında enflasyonun ‘birçok kişinin beklediğinden daha kalıcı’ olacağını söylemişti. TÜFE rakamları son yedi ayda yıllık bazda istikrarlı bir yavaşlama gösterse de veriler enflasyonun hala beklenenden daha yavaş hareket ettiğine işaret ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dün açıklanan rakamlarda ABD enflasyonunun yedi ay üst üste yavaşlayarak ocak ayında %6,4’e gerilediği görüldü. Beklentilerin üzerinde gelen rakamlar piyasa çevrelerinde enflasyonun kalıcılığına ilişkin belirtileri de içeriyordu. Rakamların açıklanmasının ardından ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faiz oranlarını %5,25 ila %5,5 aralığına taşıyacağına dair beklentiler güçlendi.

FED yükselen enflasyonu kontrol altına almak için geçtiğimiz yılın mart ayından bu yana üst üste sekiz kez faiz artırımı gerçekleştirdi. Sıkı para politikalarının bir sonucu olarak enflasyonda daha kesin bir geri çekilme bekleyen yatırımcılarsa son TÜFE rakamlarıyla birlikte hayal kırıklığına uğradı.

MarketWatch’un haberine göre, New York merkezli hedge fonu şirketi WinShore’un enflasyon korumalı tahvil varlıkları ve türev enstrümanları traderı Gang Hu ocak ayı enflasyon rakamlarından alınması gereken dört mesaj olduğuna dikkat çekti:

FED %5,25 ila %5,5 aralığındaki gösterge faizlerine ulaştığında enflasyonun faiz oranlarını indirmeye teşvik edecek kadar düşmesi "bir yıldan fazla sürebilir". Diğer bir deyişle FED faizleri 2024'te şu anki %4,5 ila %4,7 aralığından daha da yüksekte tutabilir.

Şimdiye kadarki faiz artışları ekonomi üzerinde eskisi kadar etkili değildi. Zira Kovid sebebiyle milyonlarca insan işgücünden çıktı ve iş arayanların sayısına göre açık iş ilanlarının sayısını artırdı. Hu, enflasyonu sınırlamak için ekonomik büyümenin beklenenden daha da fazla düşmesi gerekeceğini belirtiyor.

Enflasyon piyasasının kilit bölümü, yani ABD Hazinesi’nin enflasyon korumalı menkul kıymetler (TIPS) varlıkları, FED’in enflasyonu kontrol altında tutacağı sonucuna varıyor olabilir. Hu’nun hesaplamalarına göre TIPS piyasası ABD enflasyonun bir yıl içerisinde FED’in %2 hedefine geri döneceğini ve ABD Merkez Bankası’nın önümüzdeki 30 yıl boyunca enflasyonu kontrol altında tutacağını gösteriyor. Borsa uzmanı TIPS piyasasının FED’in enflasyonu durdurma konusunda güçlü bir iradeyle çalıştığını gösteriyor. Hu’ya göre, 5, 10 ve 30 yıllık TIPS getirilerinde salı günü görülen fiyat ve getiri hareketleri TÜFE’nin %2,5’in altındaki seviyelere ilerlediğini ima ediyor.

TÜFE’yi sabitleyen varlıklar veya türev benzeri araçlar, şu anda yıllık manşet ABD TÜFE oranının eylül ayına kadar kademeli olarak %3'ün altına düşebileceğini gösteriyor. Ancak Hu bu göstergelerin ‘çok yanlış çıkabileceğini’ konusunda uyarıyor. Hu konuyla ilgili açıklamasında, “Şu anda sormamız gereken kilit soru, ‘Tüm söylenenlerden ve yapılanlardan sonra enflasyonun istikrarlı durumu ne olacak?’ sorusudur” ifadelerine yer verdi.

Hu, “Başka bir deyişle, Kovid kaynaklı sorunlar nedeniyle başlangıçta çok fazla mal enflasyonu yaşadık ve hala ekonomiyi vurmak zorunda kalacak olan %5'lik politika faiz oranına sahibiz. Peki tüm bunlar yatıştıktan sonra göreceğimiz enflasyon oranı nedir? Bu rakam çok önemli olacak ve sermaye piyasalarının asıl sorması gereken soru bu. Piyasanın bunun ne olduğu konusunda bir fikir birliğine varması veya bir tür beklenti yaratması gerekecek. Zira bu rakam FED’in faiz artışlarını nerede durduracağını belirleyecek” açıklamasında bulundu.

Hu, kendi adına, bu kararlı enflasyon seviyesinin ne olması gerektiğine henüz emin olamadığını belirtiyor. Ancak enerji maliyetleri kabaca bulundukları yerde kaldığı sürece enflasyonun da %3 civarında olabileceğini söyledi. Hu aksi takdirde rakamın çok daha yüksek olabileceği konusunda uyarıyor. Hu’ya göre enflasyon beklentileri de kilit öneme sahip. Zira fiyat artışları ne kadar uzun süre devam ederse, enflasyon da o kadar uzun süre yerleşik hale gelebilir.

Hu, “Benim kişisel yargım FED’in çok hızlı bir şekilde %2 enflasyona gitmeyeceği yönünde. Ancak uçuşa geçen bir enflasyon da görmüyorum. Enflasyonun %4’te kalmasının istikrar oluşturduğunu düşünüyor olsanız bile, FED 2024’te doğru veya yanlış sebeplerle %5,25 veya %5,5 faiz oranlarında kalacak gibi görünüyor” ifadelerine yer verdi.

ABD enflasyon verisi sonrasında altın güç kaybetti

 

Bakır fiyatlarında 'Fed' endişesi

 

Fed/Williams: İşimiz bitene kadar rotamızda kalacağız

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)