E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed faiz artırım sürecinde sona mı geldi?---

Fed faiz artırım sürecinde sona mı geldi?

Fed faiz artırım sürecinde sona mı geldi?
12 Eylül 2023 - 12:05 borsagundem.com

Uzmanlar, ABD ekonomisinin dirençli yapısının resesyonu önleyeceğini ve Fed’in faiz artırımında sona geldiğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında Fed’in faiz artırımına devam edip etmeyeceği ve ekonominin resesyona girip girmeyeceği yeniden gündemde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABA ekonomistleri, Fed'in faiz artırımını bitirdiğini ve ABD'nin yumuşak inişe hazır olduğunu söylüyor.

Yumuşak iniş senaryosu

MarketWatch’tan Jeffry Bartash’ın haberine göre, dayanıklı bir ABD ekonomisi, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz oranlarını artırmayı bırakması halinde resesyondan kaçabilir ancak yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle büyümenin gelecek yıl yavaşlaması kaçınılmaz gözüküyor.

Bu fikir, ABD merkezli en büyük bankaların en iyi ekonomistlerine dayanıyor. Yüksek faiz oranlarının büyümeyi olumsuz etkilemesi nedeniyle gayri safi yurt içi hasılanın bu yılki tahmin edilen yüzde 2'den 2024'te yüzde 1,2'ye yavaşlayacağı tahmin ediliyor.

Ancak ekonomistler, Fed'in ender rastlanan bir ‘yumuşak iniş’ gerçekleştirebileceği konusunda da giderek daha iyimser hale geliyor. Genel kanaat, Fed’in faiz oranlarını bir resesyona yol açmadan yüksek enflasyonu düşürmeye yetecek kadar artırdığı yönünde.

Oysa 2022 bahar aylarında bile birçok ekonomist ABD ekonomisi için resesyonun kaçınılmaz olduğuna inanıyordu. Bunda, Fed'in tarihinde yalnızca bir veya iki kez yumuşak iniş gerçekleştirebilmiş olmasının etkisi bulunuyordu.

Amerikan Bankacılar Birliği'nin (ABA) ekonomik danışma komitesi başkanı Simona Mocuta, yumuşak inişe dair şüpheciliğin tarihi kayıtlar tarafından da doğrulandığını kabul ediyor. Aynı zamanda State Street Global Advisors'ın baş ekonomisti olan Mocuta, “Alışılmışın dışında bir şeyi tartıştığımız doğru” diyor.

Sadece sekiz ay önce, aynı ekonomist grubu büyümenin 2023'te sabit kalacağını ve ABD'yi tehlikeli bir şekilde resesyona yaklaştıracağını öngörmüştü.

Ne değişti?

ABA'ya bağlı ekonomistler, iş gücü piyasasının hala güçlü olduğuna ve enflasyona göre düzeltilmiş gelirlerde birkaç yıl içinde ilk kez artış olduğuna dikkat çekiyor. Bu trendler, ekonominin ana motoru olan tüketici harcamalarının ABD'nin büyümesini sürdürmeye yetecek kadar artmasını sağlayacak gibi görünüyor.

Aynı zamanda enflasyon baskıları, Fed'e faiz oranlarını artırmayı durdurma ve hatta gelecek yıla kadar faiz oranlarını yüzde 1 puana kadar düşürme olanağı verecek kadar hafiflemiş durumda. Mocuta, “Enflasyonda gösterilen ve beklenen ilerleme göz önüne alındığında, komite üyelerinin çoğunluğu Fed'in sıkılaştırma döngüsünün yoluna girdiğine inanıyor. Ancak enflasyonla mücadele henüz kazanılmadı, bu nedenle Fed'in uyanık kalması gerekiyor” şeklinde konuşuyor.

ABA, tüketici fiyat endeksini kullanarak yıllık enflasyon oranının mevcut yüzde 3,2 seviyesinden 2024 yılına kadar yüzde 2,2'ye yavaşlayacağını tahmin ediyor. Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları endeksinin de aynı aralığa yavaşlaması gerektiği öngörülüyor.

Fed’in enflasyon hedefi yüzde 2

Ancak ABA ekonomistleri, faiz oranlarında son bir buçuk yılda yaşanan keskin artışın gelecek aylarda ekonomi üzerinde daha fazla baskı yaratacağının altını çiziyor. Tüketicilerin harcamaları kısması beklenirken işletmelerin yatırımlarını zaten azalttıkları gözleniyor.

Ayrıca, ABD büyümesindeki yavaşlamanın işsizliği mevcut yüzde 3,8 seviyesinden gelecek yıl yüzde 4,4'e çıkarması ve aşırı ısınan iş gücü piyasasını sakinleştirmesi bekleniyor.

Ancak Mocuta, genellikle faiz oranları yükseldiğinde meydana gelen işsizlikte büyük bir artışın olası olmadığını söylüyor. Şirketler, kronik iş gücü sıkıntısı ve işe almanın daha büyük zorluklar yaratması nedeniyle çalışanlarını işten çıkarmakta daha tereddütlü davranıyor.

FED için en kötü senaryo gerçek oluyor

 

ABD borsalarında yeni zirve olasılığı yüksek

 

Hisse senedi piyasalarını düşüş korkusu sardı

 

Mike Wilson: Hisse senedi piyasalarına 'aşırı iyimserlik' hakim

 

JPMorgan: Yatırımcılar ‘yumuşak iniş’ten emin

 

Yumuşak iniş senaryosu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)12 Eylül 2023 12:27

    Bir savaşdaha çıakrtıp, usd talebini arttırabilir... USD leri karşılıksız çekerek, bol miktarda uçaklar, tanklar, helikopterler, vb satabilirsiniz... FED bence artık 1940-1950-1960-1970-1980 ve stoklarda kalan ne kadar askeri araç gereç mermi roket sistem vb var ise bunları ukrayna gibi x ülkeye vermeli.. karşılığında yeni ürünleri satmak için karşılıksız dolarları pıyasadan toplatmalı :D böylece yenı alınan muhımmat ve cihazlar ABD tarafından satılmalı... Sadece FED ile olmuyor bu işler : )) çakallar sürüsü bunlar

  • Ali13 Eylül 2023 07:42

    Ne yaparsa yapsın batış kaçınılmaz.