E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed, enflasyon ve bankacılık krizi arasında ikilem yaşıyor---

Fed, enflasyon ve bankacılık krizi arasında ikilem yaşıyor

Fed, enflasyon ve bankacılık krizi arasında ikilem yaşıyor
23 Mart 2023 - 08:15 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Amerika merkez bankası FED dün akşam ki faiz kararı toplantısında politika faiz oranını 25 baz puan arttırdı. Daha önceki verilere odaklı ve piyasa beklentilerine uygun gelen kararla birlikte güncel faiz oranında alt ve üst bant %4,75 ve %5,00 oldu. Böylece 25 baz puanlık faiz artışıyla birlikte politika faizi %4,75-5 aralığına çıkarak 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkmış oldu.

Enflasyon ve finansal bankacılık krizi arasında ikilem yaşayan Fed, faiz kararı sonrasında yaptığı açıklamalarla birlikte piyasada dalgalanmalara neden oldu ve daha önceki söylemleri birbiriyle çelişti.

Hatırlanacağı üzere, FED’in geçen hafta bilançosu 300 milyar doların üzerinde artırmasına rağmen, planlandığı gibi bilanço küçültmelerine devam edeceklerini belirttiler. Powell, yumuşak bir inişi hâlâ bir olasılık olarak görüyor ve piyasada likiditeyi sıkılaştırmaya devam ediyor. Enflasyon ABD ekonomisinin hala en önemli sorunu olmaya devam ediyor. Devam eden bankacılık krizi göz önüne alındığında, Powell’ın gerçekte neyi yumuşak iniş olarak değerlendirdiği sorusunu sormak doğru olur.

Powell geçen haftaki açıklamalarında sahip oldukları araçları kullanarak tüm mevduatları koruyacak ve mevduat sahiplerinin paralarının güvende olduğunu belirtmişti. Fakat dün Yellen artık tüm mevduatları sigortalamayı düşünmediklerini belirterek piyasadaki bombanın pimini ateşledi. Krizin kontrol altına alındığını gösteren bir imaj istiyorlar. Peki sistem bu kadar “sağlam” ise neden 50 baz yükseliş gelmedi?  Bankacılık krizi için henüz bir çözümü yok gibi duruyor.

Diğer tarafta ise merak konusu olan faiz artırımlarının devam edip etmeyeceği. Bu yıl faiz indirimi planlamıyor ve gerekli görürse daha fazla bir 25 baz puanlık faiz artışı yapılabileceği belirtiliyor. Piyasa beklentileri ise hazirandan itibaren toplamda 100 baz puanlık bir indirimin sene sonuna kadar yapılacağı görüşünde.

Piyasalarda pozitif olan hava Yellen’ın özellikle bankalar üzerindeki açıklamalarından sonra negatife döndü. ABD borsaları ortalama %1,6 düşüşle günü kapattı. Dolar endeksi gerilemeye devam etti. Altın ve gümüş ise yükselişine devam etti. Özellikle gümüş %2.66 artış ile şubat ayındaki zirvelerini test ediyor. 10 yıllık Hazine getirisi %3,468’den 3,2 baz puan düşerken, 30 yıllık Hazine tahvili 1,5 baz puan düşüşle %3,682’ye geriledi.

Asya piyasaları açılışla birlikle genel olarak gündemi negatif fiyatladı. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0.27 artarken, Japon Nikkei %0.50 düştü. Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi %0.67 değer kaybetti. Çin’in hisse senedi endekslerinin her ikisi de %0,3 düşerken, Hong Kong’un Hang Seng Endeksi %0.22 arttı.

Petrol fiyatları, ABD’de den gelen haber akışıyla birlikte geçtiğimiz 3 gün yaşanan yükselişi durdurdu ve bu sabah itibariyle negatif seyrediyor. Fed Başkanı Jerome Powell, daha fazla faiz oranı artışı olasılığı da dahil olmak üzere enflasyonu düşürme taahhüdünü yeniden ifade etmesi Brent petrol fiyatlarında gerilemeye neden oldu.

Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına %1 düşüşle 75,89 dolara düşerken, ABD West Texas Intermediate ham petrol ise %1,2 düşüşle 70,06 dolara düştü. Her ikiside Çarşamba günü 14 Mart’tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirmişti.

Piyasalar bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) ve İngiltere Merkez Bankası(BoE) faiz kararlarına odaklanacaklar.

Borsada 26 sektör yükseldi, peki en fazla hangi sektör kazandırdı?

 

ABD Hazine Bakanı Yellen’dan ‘banka mevduatı’ açıklaması

 

Fed Başkanı Powell: Enflasyon, hedefimizin çok üzerinde

 

Fed kritik faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)