E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFaizler sabit kalsa da enflasyon hala en önemli sorun---

Faizler sabit kalsa da enflasyon hala en önemli sorun

Faizler sabit kalsa da enflasyon hala en önemli sorun
25 Eylül 2023 - 16:22 borsagundem.com

Fed’in faiz oranlarını artırmamış olması, yüksek enflasyonla mücadelenin sona erdiği anlamına gelmiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed, geçen hafta faiz oranlarında değişikliğe gitmese de şahin duruşunu sürdürdü. Piyasalar, şahin duruşa satışla cevap verirken enflasyonla mücadelenin henüz sona ermediği mesajı da iyiden iyiye belirginleşti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed'in faiz oranlarında değişikliğe gitmemesi, enflasyonla mücadelenin sona erdiğine dair yeterli kanıt sunmuyor.

Yumuşak iniş senaryosu ne kadar inandırıcı?

Fortune’dan D. Brian Blank’in analizine göre, Fed yetkilileri, 20 Eylül 2023'teki aylık politika toplantısında faiz oranlarını sabit tuttu. Fed, bu yolu, bir buçuk yıl önce faiz artırım kampanyasına başlamasından bu yana yalnızca ikinci kez deniyor. Ancak Fed toplantısında pek çok ekonomistin dikkatini çeken, Fed’in yaptıklarından ziyade ima ettikleri şey oldu: Fed yetkilileri, faiz oranlarının 2023 yılını, en son tahminlerini yayınladıkları Haziran ayındaki seviyesinden daha yüksek bitirmesini beklemediklerini belirtti.

Yürüyüş döngüsü başladığından beri gözlemciler artan faiz oranlarının ABD ekonomisini krize sürükleyip sürüklemeyeceği konusunda endişeleniyorlardı. Hatta bazıları durgunluğun çoktan başladığını bile iddia etti. Ancak ekonomi pek çok kişinin beklediğinden daha dirençli seyretti ve şimdi pek çok ekonomist, görünüşte imkansız olan ‘yumuşak iniş’in yani ekonominin çökmesini önleyen bir yavaşlamanın gerçeğe dönüşüp dönüşmeyeceğini merak ediyor.

Bu noktada bir kutlama yapmak için erken gözüküyor. Enflasyon hâlâ Fed'in yüzde 2'lik hedefinin neredeyse iki katı bir seviyede seyrediyor ve Eylül ayında yüzde 4 civarına yükselmesi bekleniyor. Dahası, ekonomi hala oldukça hızlı büyüyor ve gayri safi yurt içi hasılanın bu çeyrekte yaklaşık yüzde 3 artacağını gösteren fikir birliği tahminleri bulunuyor. Bazı erken veriler bunun düşük bir tahmin olabileceğini bile gösteriyor.

Faiz oranlarında sırada ne var?

Fed gözlemcileri bu yıl veya gelecek yıl başka bir faiz artırımının gelip gelmeyeceğini veya döngünün gerçekten bitip bitmediğini belirlemek için merkez bankasından gelen her kelimeyi analiz ediyor.

ABD ekonomisi pek çok kişinin beklediğinden daha uzun bir süre boyunca bir gerilemeden kesinlikle kaçınmış olsa da, enflasyon savaşının bitmesine epey zaman olduğu anlaşılıyor. Gelecek birkaç ay boyunca ekonominin büyük bir kıvılcım olmadan çökmesi pek mümkün görünmüyor.

Ancak enflasyon gelecek yıl bu kadar hızlı düşmeye devam etmeyebilir. Bu da Fed'in hala bazılarının beklediğinden daha fazla faiz artırabileceği anlamına geliyor. Artan petrol fiyatları nakliye maliyetlerini artırmaya devam ederse diğer mallar da daha pahalı hale gelebilir; bu da faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmasının yolunu açabilir.

Ekonomistlerin sadece yüzde 10’u

Fed Başkanı Jerome Powell, komitenin yürüyüş döngüsünün sonuna yaklaştığını belirtmiş gibi görünse de, ekonomistlerin yalnızca yüzde 10'u faiz artırım döngüsünün bu noktada bitmesini bekliyor. Ekonomistlerin faiz tahminlerine ilişkin geçmiş performansı ise pek iyi değil. Bunun nedeni büyük ölçüde Powell'ın Fed'in kararlarını şu ana kadar güçlü olan ve bu yönde devam edeceği umulan ekonomik verilere dayandırdığını açıkça ifade etmesi.

Dolayısıyla ekonomistler başta olmak üzere yatırımcıların da Fed'i izlerken, aynı zamanda daha geniş ekonomik koşulları da göz önünde bulundurması en makul seçenek gibi duruyor. Öngörüler, ABD ekonomisine dair açıklanacak verilerin bir gerilemeyi önleyecek kadar güçlü olmaya devam edeceği ancak enflasyonun yeniden toparlanmasını sağlayacak kadar da güçlü olmayacağı yönünde.

Yüksek faizler kalıcı mı olacak?

 

Vanguard: Fed 3 kez daha faiz artırabilir

 

FED’in faiz kararı sonrası kazananlar ve kaybedenler

 

Fed’in enflasyon okuması hatalı mı?

 

Piyasalarda 'şahin' Fed baskısı

 

Küresel piyasalarda Fed hasarı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)