E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEylülde 1.9 milyar dolar cari fazla---

Eylülde 1.9 milyar dolar cari fazla

Eylülde 1.9 milyar dolar cari fazla
13 Kasım 2023 - 10:14 borsagundem.com

Cari işlemler dengesi, eylül ayında piyasa beklentilerinin üzerinde 1,88 milyar dolar fazla verdi. Net hata ve noksan kalemi eylülde 208 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Cari işlemler dengesi, eylül ayında üç aylık aranın ardından, yeniden fazla verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından açıklanan Ödemeler Dengesi raporuna göre, Eylül ayında cari fazla 1 milyar 876 milyon dolar oldu. Foreks Haber anketinde beklenti 1,37 milyar dolar fazla oluşacağı yönündeydi.

Böylece Haziran ayında gerçekleşen 716 milyon dolar fazlanın ardından, yılın ikinci fazla rakamı görülmüş oldu.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 7 milyar 118 milyon dolar fazla verdi.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 3.657 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 6.253 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5.033 milyon ABD doları olmuştur.

Birincil gelir dengesi kalemi 851 milyon ABD doları net çıkış, ikincil gelir dengesi kalemi ise 131 milyon ABD doları net giriş kaydetmiştir.

Finans hesabı

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net çıkışlar 337 milyon ABD doları olarak kaydedilmiştir.

Portföy yatırımları 1.018 milyon ABD doları tutarında net giriş kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 263 milyon ABD doları net satış, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 90 milyon ABD doları net alış yaptığı görülmektedir.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 1.429 milyon ABD doları ve diğer sektör 400 milyon ABD doları net borçlanma gerçekleştirmiştir.

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 3.258 milyon ABD doları net azalış kaydetmiştir.

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 162 milyon ABD doları ve Türk lirası cinsinden 252 milyon ABD doları net artış olmak üzere toplam 414 milyon ABD doları net artış kaydetmiştir.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar, diğer sektörler ve Genel hükümet sırasıyla 1.632 milyon ABD doları, 354 milyon ABD doları ve 152 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirmiştir.

Resmi rezervlerde bu ay 7.663 milyon ABD doları net artış olmuştur.

Borsa haftaya yükselişle başladı

 

Küresel piyasalar yeni haftada temkinli

 

Emekli maaşları artıyor: İşte 2 formülle yapılacak zam planları!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )13 Kasım 2023 11:31

    Sevinmek isterdim. ama olmuyor.. neden ??? ihtiyaçlar ör: sanayici 2 ev makına alıyor itahal ucuz... sanayici çıkma içinki el parçalar, tamirler ile üretimini sürdürüyor. makınalarını yenıleyemıyor. tamir tamiratlar geçiştirmeler yapmaya başladı. modernize bitti. Acı olan ise ilgili makına ve aparatların yerlı olarak üretilecek alt yapı arge ve ürge yok. bu zorunlu tasarruf oluyor.... aynı biçimde bireyler cep telefonlar, pc ler vb elektornık aletleri 2. ev alıp tamir ettirp, sıfır alamaz duruma düştü ekonomisi çöktü. alım gücü bitti. bu durumda aklıma KÜBA geliyor... onlarda da ithalat düşüyor :D ama ülkeleri 1952 de takılı kaldı. , iç ekonomileri 2023 ürünleri üretemiyor, halk tüketemıyor... bizim bu veride o tarz bişi. acı ama gerçek. dışarıdan alınan bişleyi yerlileştirip üretemiyorsak ??? bu veri çöptür.  ithalı kesip, aynını üreteceksın yerli, veri düşecek ozaman alkışlarım...