E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEuro düşüşe geçti---

Euro düşüşe geçti

Euro düşüşe geçti
31 Mayıs 2022 - 09:10 borsagundem.com

Mayıs ayında yüzde 2’nin üzerinde prim yaparak dolar karşısında son dönemlerin en yüksek getirisin sağlayan euro, Almanya ekonomisiyle ilgili verilerden sonra sert düştü.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Alman enflasyonunun yükselen enerji ve gıda fiyatlarının etkisiyle Mayıs ayında neredeyse yarım yüzyılın en yüksek seviyesine yükseldiğini gösterirken, euro bir gecede beş haftanın en yüksek seviyesi olan 1.0786 dolardan %0.3 düşüşle 1.0747 dolara geriledi. Euro, mayıs ayında son %2,2'lik yükselişle son bir yılın en yüksek getirisin sağlamıştı. Ayın on gününde ise sert düşüş yaşadı.

Almanya'da enflasyon, yükselen enerji ve gıda fiyatlarının etkisiyle Mayıs'ta yaklaşık yarım asrın en yüksek seviyesine yükseldi ve Avrupa Merkez Bankası'nın büyük bir yarım puanlık faiz artırımı ihtimalini güçlendirdi. Federal İstatistik Ofisi'nden Pazartesi günü yayınlanan verilere göre Avrupa Birliği genelindeki enflasyon verileriyle karşılaştırılabilir hale getirmek için uyumlu hale getirilen Alman tüketici fiyatları, bir önceki aydaki %7,8'den %8,7'ye yükseldi. Enflasyon en son 1973/1974 kışında, ilk petrol krizinin yaşandığı bir dönemde bu kadar yüksek çıkmıştı. ECB, küresel emsallerine kıyasla yükselen fiyatlara nispeten geç yanıt verse de banka geçen hafta yüksek enflasyonun yerleşmesini önlemek için faiz oranlarının yükselmesi gerektiğini açıkça belirtti.

Pandeminin başlamasından bu yana ilk kez Temmuz ayında faiz artırmaya başlaması beklenen Avrupa Merkez Bankası'nın daha agresif faiz artırımlarına yönelik durumu güçlendiriyor.

Euro Bölgesi enflasyonu yeni bir rekor görecek mi?

Dolar ve Euro'ya Ruble darbesi!

Rusya’da dolar ve euro hariç döviz satışlarında kısıtlamalar kalktı

AB, Euro Bölgesi büyüme tahminlerini düşürdü

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Recai31 Mayıs 2022 14:17

    Almanya'da son 40.yilin en yüksek enflasyonu yaşanıyor, Türkiye o seviyeye tarihte 1 kere bile ulaşamadı. Bir daha almanlar turkiyeyi.kiskaniyor diyenin kalbini kırarım