E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEuro Bölgesi enflasyonu yeni bir rekor görecek mi?---

Euro Bölgesi enflasyonu yeni bir rekor görecek mi?

Euro Bölgesi enflasyonu yeni bir rekor görecek mi?
30 Mayıs 2022 - 12:41 borsagundem.com

Küresel piyasalarda yeni haftanın gündemini Avrupa enflasyonuna ilişkin gelecek son veriler oluşturacak. Uzmanlar Euro Bölgesi enflasyonunda yeni bir rekorun kaydedilmesini bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Euro Bölgesi enflasyonu üst üste 10 aydır yükseliyor ve çoğu ekonomist bunun daha da ileri gitmesi gerektiğini düşünüyor. Beklentilerse Avrupa’da yıllık tüketici fiyat artışlarının Mayıs ayında hızlanması ve ortak para biriminin ortaya çıktığı 1999 yılından bu yana en yüksek noktasına ulaşacağı yönünde.

Financial Times yazarı Martin Arnold Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle oluşan etkilerin enerji ve emtia fiyatlarını yükselttiğine ve küresel tedarik zincirinin bozulmasına katkıda bulunduğuna dikkat çekti. Bununla birlikte Kovid-19 kısıtlamalarının kalkmasıyla birlikte kıta genelinde tüketici talebi de yükseldi.

Ekonomistler Salı günü Eurostat tarafından yayınlanacak tüketici fiyat endeksinin Mayıs ayına kadar olan yıl içerisinde %7,7 artacağını tahmin ediyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu beklenti Nisan ayında %7,4 olan enflasyon rekorunun geliştirileceği anlamına geliyor.

FT’nin Frankfurt bürosunun başındaki isim olan Arnold ekonomistlerin Almanya’da %8 ile son 40 yılın en yüksek enflasyon oranına ulaşacağını beklediğini belirtti. Ayrıca Fransa, İspanya ve İtalya bugün ve yarın ulusal tüketici fiyat endeksi verilerini açıklayacak. Bu rakamlar Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikalarını sertleştirmesine sebep olabilir.

ECB Başkanı Christine Lagarde geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamasında “benzeri görülmemiş bir şok birleşiminin” enflasyonu yüzde 2’nin çok üzerine çıkarmasının ardından Eylül ayına kadar mevduat faiz oranlarını eksi yüzde 0,5’ten en az yüzde sıfıra çıkarma yolunda ilerlediklerini açıklamıştı.

Goldman Sachs ekonomistleri geçtiğimiz günlerde ECB'nin Temmuz ve gelecek Haziran ayları arasındaki sekiz politika toplantısının her birinde faiz oranlarını çeyrek puan artıracağını ve bunun da mevduat oranını yüzde 1,5'e çıkaracağını tahmin etti.

ABD bankası ekonomistleri, “Büyümede daha keskin bir yavaşlama veya büyük ve kalıcı sorunlar para politikasının daha yavaş normalleşmesine yol açabilirken, daha büyük enflasyonist etkilerin daha net işaretleri daha hızlı bir faiz artışı gerektirebilir” açıklamasında bulundu.

Emtia piyasasında yükseliş devam ediyor

 

Küresel borsalarda yükselişlerin devamı gelecek mi?

 

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)