E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdoğan'ın sözlerinin kodları---

Erdoğan'ın sözlerinin kodları

Erdoğan'ın sözlerinin kodları
13 Ağustos 2014 - 05:39 borsagundem.com

"Olağanüstü kongrede parti yönetimi değişmeyecek. Sadece genel başkan. Zaten tek maddelik bir gündemle toplanacak. O da genel başkan seçimidir"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veda resepsiyonunda olağanüstü kongreyle ilgili yaptığı açıklama, partiye dönmek isteyen Abdullah Gül'le ilgili senaryoları gündemden düşürdü. Aydın Hasan, Milliyet'teki yazısında Erdoğan'ın açıklamalarının kodlarını verdi. İşte o yazı: 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Allah nasip ederse ayın 27'sinde olağanüstü kongremizi yapacağız ve kongre ile birlikte bundan sonraki normal kongreye, büyük kongreye kadar partimizin yönetim değişikliği olmuyor" sözleri, son günlerde Ankara kulislerinde seslendirilen ve Abdullah Gül'ün odağına yerleştirildiği bir dizi senaryoyu gündemden düşürdü.

Cumhurbaşkanı Gül, görev süresinin 28 Ağustos'ta sona erecek olması nedeniyle Çankaya Köşkü'nde eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte veda resepsiyonu verdi. Bu resepsiyona eşi birlikte katılan Erdoğan'ın şu sözleri dikkat çekti:
"Siyasette biliyorsunuz, boşluk asla kabul etmez. İlk iş bu doğabilecek boşlukları ortadan kaldırmaktır. Atılacak adım zaten sadece buna yöneliktir. Bir de tabii partinin başında ayrı bir kişi, başbakanlıkta ayrı bir kişi bu, yanlış bir olaydır. Yanlış bir süreçtir. Onun için biraz da gelecek noktasında inanıyorum ki gelecek noktasında partide de taşlar yerine çok daha iyi oturacaktır. Allah nasip ederse ayın 27'sinde olağanüstü kongremizi yapacağız ve kongre ile birlikte bundan sonraki normal kongreye, büyük kongreye kadar partimizin yönetim değişikliği olmuyor. Sadece genel başkan. Zaten tek maddelik bir gündemle toplanacak. O da genel başkan seçimidir."

Erdoğan'ın bu sözlerinin anlamını daha iyi kavrayabilmek için siyasi takvime bakmak gerekiyor.
Ak Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK), 27 Ağustos'ta olağanüstü kongre kararı aldı. Olağanüstü kongre, sadece genel başkan seçimli olarak yapılacak. Yani kongrede partinin yönetimi değişmeyecek. Sadece yeni genel başkan seçilecek. Bu seçilecek genel başkan, 28 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı makamına oturacak Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilecek. Yani Ak Parti'nin yeni genel başkanı ile yeni Başbakan aynı isim olacak. Ak Parti'nin yeni genel başkanı ve Başbakan olan isim Ak Parti'yi, 2015 yılı Haziran ayında yapılacak seçime götürecek.

Ak Parti'nin olağan kongresi ise takvime göre 2015 yılında Temmuz - Ağustos veya Eylül ayında yapılacak. Daha önce kulislerde, Abdullah Gül'ün, ikinci bir olağanüstü kongre ile seçimden önce Ak Parti'nin başına geleceği söylentileri dile getiriliyordu. Erdoğan'ın, yönetimin olağan kongrede (takvim gereği seçimden sonra 2015'te yapılacak) değişeceğini açıklaması ile bu formül gündemden düştü.

ÜÇ DÖNEMİ KURALI

Ancak kulislerde, yeni bir soru gündemde öne çıktı.
Ak Parti'nin 3 dönem kuralı nedeniyle 70 dolayında milletvekili 2015 genel seçiminde aday gösterilmeyecek. Bu isimler içinde öne çıkan bazıları şöyle:
"Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti sözcüsü Hüseyin Çelik, Eski bakan Binali Yıldırım, Adalet Bakanı bekir bozdağ, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çalışma Baknaı Faruk Çelik, Meclis Başkanı Cemil çiçek, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin."

Seçimden sonra Temmuz - Ağustos veya Eylül 2015'te yapılacak büyük kongrede de, partinin yönetim yapısının önemli ölçüde değiştirilmesi bekleniyor. Olağanüstü kongrede genel başkan yani dolaylı olarak Başbakan olarak Bülent Arınç, Binali Yıldırım veya Mehmet Ali Şahin gibi üç dönem kuralı kapsamında olan bir isim seçilirse ilginç bir durum ortaya çıkabilir. Bu durumda partiyi seçime götüren genel başkan kendisi milletvekilliğine aday olmama durumu ile karşı karşıya kalacak. Seçimden sonraki kongrede ise partinin yeni yönetim yapısı şekillenecek. Böyle bir senaryo içinde Gül'ün adının yeniden gündeme gelmesi de bu durumda ihtimaller içine girebilir.

Bu senaryo üç dönem kuralına takılan bir ismin genel başkan olmasına dayanıyor. Ancak Ahmet Davutoğlu gibi üç dönem kuralına takılmayan bir ismin genel başkan seçilmesi durumunda bu senaryo da gündemden düşecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)