E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdoğan: Mısır ile ilişkileri hak ettiği seviyeye çıkarma gayretindeyiz---

Erdoğan: Mısır ile ilişkileri hak ettiği seviyeye çıkarma gayretindeyiz

Erdoğan: Mısır ile ilişkileri hak ettiği seviyeye çıkarma gayretindeyiz
14 Şubat 2024 - 19:06 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile basın toplantısı düzenledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah es Sisi ile görüşmek üzere Kahire'ye gitti. 

Erdoğan, 12 yıl aradan sonra Mısır'a gerçekleştirdiği ilk ziyarette, havalimanında Sisi tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan için İttihadiye Sarayı'nda resmi tören düzenlenirken top atışları da yapıldı.

İki liderin görüşmesinin ardından yapılan basın toplantısında konuşan Sisi, "Tükiye ile hem tarihi hem kültürel beraberliğimizi  önemsemekteyiz. Geçtiğimiz 10 yıl içinde halklarımız arasındaki ilişkiler kesintiye uğramadı. Yatırım ve ticari ilişkiler de devam etti" dedi.

Türkiye'nin Mısır ihracatında önemli bir paydaş olduğunu söyleyen Sisi, "İki ülke ticarette de birrbirine tamamlayıcı unsur. 15 milyar dolarlık hedefimizi gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

Sisi şunları söyledi: "Koordinasyon haline iki ülkenin de bölgede ağırlık merkezi olarak sahip oldukları konumu barış ve esenliğin tesisi için kullanmayı arzuluyoruz. Birçok sorunla karşı karşıya kalan bögede terörizm ekomomik zorluklar, bölgemizi sarmalayan kriz sorunlarını birlikte aşmayı istiyoruz"

"Mısır ve Türkiye'nin el ele vererek Gazze konusunda da çok iyi sonuçlar elde edebilir" diyen Sisi, "İsrail devletinin engellemelerine rağmen insani yardım konusunda beraber çalışarak ilerleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Sisi ayrıca nisan ayında Türkiye'ye gelmek istediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da 12 yıl sonra yeniden Kahire'de omaktan büyük memenuiyet duyduğunu belirtti. 

"HEDEF 15 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ"

Mısır ile bin yılı aşan içi içe geçmiş bir tarihleri olduğunu vurgulayan Erdoğan, iki ülke ilişkilerini hak ettiği seviyeye çıkarma gayretindeyiz" diyerek bugün yapılan görüşmelerde, ticaret hacmini kısa süre içerisinde 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kalındığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Gazze halkının topraklarından sürgün ettirilmesi yönündeki girişimler yok hükmündedir. Gazze'nin insansızlaştırılması hiçbir şekilde kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Bölgedeki barış ve istikrarın tesisi için Mısır ile temasları her seviyede artırma kararlılığında olduklarını söyleyen Erdoğan, "Gazze'de akan kanın durması için Mısırlı kardeşlerimizle işbirliği ve dayanışma halinde olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

SON ZİYARET 2013'TEYDİ

Mısır'a Cumhurbaşkanı düzeyindeki son ziyaret 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 7 Şubat 2013'te gerçekleştirildi. İki ülke arasındaki ilişkiler, 3 Temmuz 2013'teki darbenin ardından koptu; istihbarat servisleri arasındaki temasla başlayan süreç, bakan ziyaretleri ve karşılıklı büyükelçi atamaları ile devam etti.

Erdoğan ve Sisi, süreç içinde yüz yüze de görüştü. 2022'de Katar'da düzenlenen Dünya Kupası'nda, 10 Eylül 2023'teki G-20 Zirvesi’nde ve 11 Kasım 2023'te Riyad’da düzenlenen Gazze konulu İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği ortak zirvesi marjında bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır'da

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :