E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnerji emtialarındaki duraksız yükseliş sürüyor---

Enerji emtialarındaki duraksız yükseliş sürüyor

Enerji emtialarındaki duraksız yükseliş sürüyor
16 Eylül 2021 - 08:29 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, başta Avrupa'daki doğalgaz ve elektrik fiyatları olmak üzere enerji emtialarındaki rallinin üzerinde duruluyor.

Ağustos'ta merkezi yönetim bütçesi 40,8 milyar TL, faiz dışı denge ise 54,5 milyar TL fazla verirken Kurumlar vergisinde iki ay üst üste devam eden toparlanma bütçe fazlasını güçlendiren ana etmen. Ocak-Ağustos 2021 döneminde bütçe açığı geçen yılın aynı dönemine göre %66,2 daralarak 37,5 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Gelirlerdeki en yüksek artış %64,2 ile kurumlar vergisi ve ithalde alınan KDV (%66,9) kalemlerinde görülürken, Özel tüketim vergisinin önceki yıla kıyasla %21 oranında daralması ÖTV kapsamlı ürünlerde yaşanan talep daralmasına işaret etti. Sonuç olarak ise Vergi gelirlerindeki hızlı artış ağırlıklı olarak enflasyonist etkilerden. Peki OVP’ye göre durum nasıl? bütçe dengesinin son 4 ay yaklaşık 190 milyar TL açık vermesi bekleniyor. Mevcut durum da bütçe açığı 37.5 milyar TL.Turizm sezonunu erken kapattık ve yüksek tutarlı faiz ödemelerimiz var. Diğer taraftan ise OVP’de bütçe açığı/GSYH tahmini %3.5. Kur ve faiz tarafında extreme bir durum gerçekleşmediği takdirde %3,5’un altında %3,2 seviyelerde kapamamız mümkün gözüküyor.

Biz çekirdek enflasyona odaklanmaya çalışırken, Avrupa’daki doğalgaz ve dolayısıyla elektrik fiyatlarındaki ralli de devam ediyor. Bu bizim için yeni bir sıkıntı kaynağı olacak etmen olarak ajandamızda yer alıyor. Avrupa’da doğalgaz fiyatları, Rusya’nın Ukrayna üzerinden tedariki azaltması ve Kuzey Akım 2’nin inşaat süreciyle ilgili gelişmelerle Eylül 2020’den bu yana neredeyse 4 katına çıkarması , rezerv seviyesini salgın öncesine göre düşük kalan doğalgaz depolarının da doldurulması, sıcaklıkların mevsim normallerinin altında kalması, İngiltere’de de rüzgardan elektrik üretiminin azalması elektrik fiyatlarını rekor seviyelere taşıyor.

07:35 itibariyle son duruma baktığımızda ise ; Enflasyon ve tedarik zinciri sorunlarıyla ilgili endişeler ve Çin'deki yavaşlama Asya borsalarını baskı altında tutuyor. Asya karışık seyirli. Japon hisse senetleri düştü, Hong Kong geri çekildi ve Çin dalgalandı . Yükselen ham petrol fiyatlarının enerji hisselerini artırması ve bir dizi olumlu ABD verisinin dünyanın en büyük ekonomisinde büyümenin güçlü kalması gerektiğini düşünenleri desteklemesiyle ABD hisse senetleri olumlu. ABD gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi %1,304’den %1.299'a gerilerken, West Texas Intermediate ham petrolünün varili %0.2 düşüşle 72.46$ oldu. Altının onsu 1.795 dolardı

Öne çıkanlar

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Perşembe günkü işlemlerde karışık seyretti. Endeksler Japonya'da geriledi, Avustralya'da ise artış kaydetti. Çin ana karasında Shenzen endeksi yatay seyretti, Şanghay Bileşik Endeksi ise hafif arttı.Avustralya'da işsizlik verileri takip edildi. Açıklanan verilere göre, ülkede işsizlik beklentilerden düşük seviyede gerçekleşti. 

Japonya'da ise ihracat verileri izlendi. Ülkede ihracat delta varyantının küresel ticaretteki toparlanma ve arz tedariğinde yaşanan sıkıntıları derinleştirmesi ile Ağustos ayında beklenenden daha fazla yavaşladı. Haziran ayındaki yüzde 37'lik artış düzeyinin oldukça altında kaldı ve yüzde 26.2 düzeyinde gerçekleşti. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın vergi paketi ABD Temsilciler Meclisi'nin ilgili komisyonunda geçti. Bu gelişmeyle Biden'ın altyapı paketinin finanse edilmesinde de büyük bir adım atılmış oldu. 

ABD Başkanı Joe Biden, 3,5 trilyon dolar büyüklüğündeki harcama paketine destek toplamak için ılımlı Demokrat senatörler Joe Manchin ve Kyrsten Sinema ile görüştü. 

ECB Baş Ekonomisti Philip Lane, faiz oranlarının bandın neredeyse en alt seviyesinde olduğu ortamda, ECB'nin ekonomik büyümenin alternatif ölçümlerini değerlendirmesi gerektiğini söyledi 

İngiltere, ABD ve Avustralya, nükleer enerjili denizaltı teknik bilgisi dahil olmak üzere savunma alanında ileri teknolojilerin paylaşılacağı özel bir güvenlik anlaşmasına vardı. 

Çin'in Washingtong Büyükelçiliği, ABD, İngitere ve Avustralya arasında varılan yeni üçlü savunma anlaşmasına tepki gösterdi. Büyükelçilik açıklamasında, bu ülkelerin Soğuk Savaş zihniyetini ve ideolojik önyarglarını bir tarafa bırakmaları gerektiğini savundu. 

ABD merkezli çip üreticisi GlobalFoundries, otomotiv sektörüne yönelik çip üretimini en azından ikiye katlamak için 6 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını açıkladı. 

Yellen, Temsilciler Meclisi'nden bankalara ilişkin raporlama zorunluluklarının güncellenmesini istedi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'nin Gelirİdaresi konumundaki IRS'den Charles Retting ile birlikte Temsilciler Meclisi'ne mektup gönderdi. 

Japonya'da parlamento yeni başbakanı seçmek için 4 Ekim'de toplanacak.Japonya'da iktidar partisi LDP'de 29 Eylül'de yapılacak lider değişikliği sonrası Başbakan da değişecek. 

AC Asia ex, Japan % -1,05 satıcılı 

S&P 500 % -0,08 satıcılı 

Euro Stoxx 50 % 0,13 alıcılı

Günün önemli şirket haberleri 16/09/2021

Küresel piyasalarda dalgalı seyir

Dört büyüklerin borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili yeni gelişme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)