E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekste tepki alımları izlenebilir---

Endekste tepki alımları izlenebilir

Endekste tepki alımları izlenebilir
02 Kasım 2020 - 09:15 borsagundem.com

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST-100 endeksinin güne yatay başlangıç yapması bekleniyor.

Haftanın son işlem gününe satıcılı seyirle başlayan BIST100 endeksi gün içinde dalgalı seyretti ve 1,112 kapanış yaptı. İşlem hacmi 23.3 milyar TL olarak gerçekleşirken, endekse dahil olan 24 hisse değer kazandı, 74 hisse ise değer kaybetti. Bugüne başlarken yurtdışı vadeli piyasalar hafif pozitif bir görünüme işaret ediyor.

Yılın belki de en yoğun haftasına başlarken Asya'da Çin PMI verilerinin güçlü gerçekleşmesi piyasaları pozitif etkiliyor. ABD ve Avrupa vadeli piyasalarında da artan vaka sayılarına ve kısıtlamalara rağmen hafif alıcılı bir görünüm hakim. ABD'de 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimi öncesinde Biden halen anketlerde önde görünüyor.

Ancak "salıncak eyaletler" olarak bilinen eyaletlerde oy oranlarının başa baş gitmesi belirsizlik yaratıyor. Geçmiş seçim anketlerine bakıldığında, oluşan hata payları göz önünde alındığında Biden'ın kazanma ihtimali %80 olarak görülüyor. Öte yandan Avrupa'da salgın dolayısıyla kısıtlamalar artıyor.

Son olarak İngiltere'de 4 haftalık sokağa çıkma yasağı kararı alındı. Tüm bu gelişmeler genel olarak piyasalar üzerinde baskı yaratsa da seçim oynaklığının ardından, ekonomik kapanmalara rağmen hem merkez bankaları hem de hükümetlerden beklenen destek paketleri gerilemeleri sınırlandırabilir.

Haftanın genelinde seçimler dışında ABD'de FED, İngiltere'de BoE faiz kararları takip edilecek. Bugün ise tüm dünyada açıklanacak olan Ekim ayı nihai imalat PMI verileri, ekonomik aktiviteye ışık tutması açısından yakından izlenecektir.

BIST-100 endeksinin güne yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz. Kısa vadeli teknik görünüm önemli desteklerin kırılmasıyla zayıf, ancak son hareketle orta vadeli yükselen trend desteğine endekste tepki alımları izlenebilir. Bu aşamada 1,085-1,090 ilk önemli destek bölgesi olarak izlenirken, bu bölge altında risk azaltmak gerekebilir. 1,125-1,150 direnç seviyeleri iken 1,125 aşılmadıkça tepki sınırlı kalacaktır. Kısa vadeli görünüm açısından ise 1,150 seviyesi referans kabul edilmelidir.

Merkez Bankası, kredi kartı faiz oranlarını yükseltti

Merkez Bankası, TL cinsinden kredi kartında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranını %1,25'ten %1,46'ya aylık azami gecikme faiz oranı %1,55'ten %1,76'ya yükselttiğini açıkladı.

Ayrıca Merkez Bankası, yapılan tebliğ değişikliği ile kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarının güncel piyasa koşullarını yansıtan, öngörülebilir ve kurala bağlı bir yöntem ile belirlenmesine karar verildiğini bildirdi. Buna göre, azami faiz oranlarının belirlenmesinde, fonlama maliyetinin göstergesi olarak, bankaların ağırlıklı ortalama mevduat faiz oranları dikkate alınarak, “Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” çerçevesinde hesaplanan referans oranının esas alınacağı ve TL cinsinden uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının, söz konusu referans orana 55 bp eklenerek belirleneceği ifade edildi.

Yorum: Kredi kartında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranlarının yükseltilmesinin ve buna ilişkin yapılan düzenlemenin, bankaların net ücret & komisyon gelirlerine olumlu yansıyacağını değerlendiriyoruz. Bankaların 2020 yılı ilk dokuz aylık dönemde net ücret & komisyon gelirlerinin, toplam bankacılık gelirleri içerisindeki payı %15,8 olup, bu gelirler yıllık bazda %6,2 gerileme gösterdi.

Bankaların 3Ç20’de net karı çeyreksel %0,9 artışla 15,5 mlr TL oldu

BDDK tarafından açıklanan konsolide olmayan verilere göre, bankacılık sektörünün 2020 yılı Eylül’de net dönem kârı 3,3 mlr TL (a/a:-%16,7, y/y:-%0,3) düzeyinde gerçekleşti. Böylece bankaların toplam net kârı yılın üçüncü çeyreğinde yıllık %37,9, çeyreksel %0,9 artarak 15,5 mlr TL’ye ulaşırken, 2020 ocak-eylül döneminde ise yıllık %27,9 yükseliş ile 46,2 mlr TL oldu. 3Ç’de kamu mevduat bankalarının net ticari zararının artması nedeniyle net karı çeyreksel %40,2 gerileme gösterirken, aynı dönemde özel mevduat bankalarının net karı %19,2 yükseldi.

Bankacılık sektörünün eylül ayında kredi-mevduat makasındaki 60 bp’lık daralama sonucunda net faiz gelirleri aylık %11,2 gerilerken, %25,5 düşüş ile en hızlı gerileme kamu mevduat bankalarında görüldü.

3Ç’de ise bankaların net faiz gelirleri çeyreksel %8,3, yıllık %43,0 artarken, komisyon gelirleri bir önceki çeyreğe göre %22,1 artış ile güçlü toparlanma gösterdi. 3Ç’de özel bankalar temel olarak döviz kuru hedge ve hazine işlemlerinden kaynaklı 1,9 mlr TL net ticari kar elde ederken, kamu mevduat bankaların ise 2Ç’de 2,0 mlr TL olan net ticari zararı 3Ç’de 9,2 mlr TL’ye çıktı. Bu gelişme 3Ç’de sektörün net karındaki artışını sınırladı.

Diğer yandan, bankaların 3Ç20’de faaliyet giderleri çeyreksel %7,9 oranında gerilerken, aynı dönemde karşılık giderleri ise özel bankalarda görülen yükselişin (ç/ç:+%44,9) etkisi ile %13,9 arttı.

Sektörün 3Ç’de toplam kredi hacmi çeyreksel %9,1 artarken, menkul kıymet portföyü ise %16,1 büyüdü.

Ayrıca 3Ç’de YP mevduat hacminde yaşanan artış ve TL’deki değer kaybının etkisi ile toplam mevduat hacmi bir önceki çeyreğe %12,6 arttı. Aktif kalitesine bakıldığında ise, sektörün 3Ç sonunda takipteki krediler oranı %4,1 olurken, temkinli davranmaya devam eden bankaların takipteki krediler karşılık oranı ise çeyreksel 2,8 puan artışla %74,2’ye çıktı.

Yorum: Araştırma kapsamımızda bulunan mevduat bankalarının 3Ç20 net karlarında ortalama olarak çeyreksel %4,4 gerileme öngörüyoruz (piyasa beklentisi: çeyreksel bazda ortalama değişim -%6,1).
Geçtiğimiz hafta Akbank, Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası 3Ç20 için BDDK verileri (ç/ç:+%0,9) ile uyumlu olarak piyasa beklentilerinin üzerinde finansal sonuçlarını açıkladı. Bu hafta ise 6 Kasım’da İş Bankası 3Ç finansallarını açıklamayı planlıyor.

Küresel piyasalarda satış baskısı sürüyor

Haftanın açılışında piyasalarda dengeli bir görünüm var

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)