E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndekste hafif satıcılı açılış bekleniyor---

Endekste hafif satıcılı açılış bekleniyor

Endekste hafif satıcılı açılış bekleniyor
30 Kasım 2020 - 08:07 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük analizde BİST100 endeksinde hafif satıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor

• Türkiye’de toplam korona virüs hasta sayısı 6.489 kişi artarak 494.351’e, hayatını kaybeden kişi sayısı 185 kişi artarak 13.558’e yükseldi. İyileşen hasta sayısı ise 400.242.
• Donald Trump, Joe Biden'ın seçimlerde 80 milyon oy aldığına inanmadığını söylerken seçimlerde hile yapıldığı iddialarını yineledi. Trump gerekirse süreci Yüksek Mahkeme'ye taşıyacaklarını belirtti.
• ABD'de Trump yönetiminin Çinli çip üreticisi SMIC ve petrol şirketi CNOOC'u orduyla bağlantıları olduğu gerekçesiyle kara listeye almaya hazırlandığı belirtildi.
• Vergi, harç, cezalara uygulanacak olan yeniden değerleme oranı % 9,11 oldu.
• Financial Times: İngiltere 7 Aralık'ta BioNTech aşısını vurmaya başlayabilir.
• Almanya Sağlık Bakanı Spahn, korona virüs aşısı ruhsatının Aralık ayı ortasında çıkmasını beklediğini söyledi.
• Wall Street Journal: ABD, Pfizer aşısının sevkiyatına başladı .
• Rusya'dan Almanya'ya doğalgaz taşınmasını sağlayan Kuzey Akım 2 boru hattında ABD'nin yaptırımlarına karşın çalışmalar yeniden başlayacak.
• OPEC+ grubunun arz kısıntılarını en az 3 ay uzatması beklenirken, OPEC+ arz artırımını erteleme konusunda anlaşmaya varamadı.
• Çin'de İmalat PMI Kasım'da 52,1 ile 3 yılın en yüksek seviyesini gördü.

Ne Olacak?
• İçeride 3Ç20 GSYH ve Dış Ticaret Dengesi açıklanacakken, Almanya’da TÜFE, ABD’de ise Chicago PMI verisi açıklanacak.
• Yeni yılda uygulanacak asgari ücretin tespiti için ilk toplantı 4 Aralık'ta yapılacak.
• Fed Başkanı Powell, 2 Aralık'ta Temsilciler Meclisi'nde sunum yapacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif satıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.
Küresel piyasalarda Kovid - 19 aşı gelişmeleri, ABD ekonomik verileri ve ABD seçimleri sonrasındaki süreci dikkate aldığımızda risk iştahının yüksek olduğu bir süreç yaşanırken, en son AstraZeneca’nın geliştirdiği aşının küresel denemelerinin yakında başlayacağı haberlerinin yanı sıra geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump ise Seçiciler Kurulunun Joe Biden'ın başkanlığını kesinleştirmesi durumunda bunun yanlış bir adım olacağını ancak yine de Beyaz Saray'ı bırakacağını söylemesi sis perdesini biraz daha aralaması piyasaları rahatlatmış görünüyor.
Yurtiçinde gelişmelere baktığımızda ise geçen haftaki gelişmelere baktığımızda Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yaptırım getirmesini talep etti. Türk Dışişleri ise, AP'nin bağlayıcılığı olmayan tavsiye kararını "tümüyle reddettiğini" açıkladı.
Diğer taraftan TÜİK'in aylık olarak yayımladığı, mevsim etkilerinden arındırılmış Ekonomik Güven Endeksi, Kasım ayında bir önceki aya göre %3,5 azalış, önceki yılın aynı ayına göre %5,8 azalış göstererek 89,5 oldu ve Merkez Bankası "TCMB Finansal İstikrar Raporu" yayımlandı. "TCMB Finansal İstikrar Raporu" sunumunda değerlendirmelerde bulunan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, fiyat istikrarı odaklı sıkı parasal duruşun mevcut makro finansal risklerin azaltılmasına destek olacağını ifade etti. Piyasaların yeni ekonomi yönetiminden beklediği normalleşme adımları bir gerçeğe dönüşüyor.
Cuma günü de Merkez Bankası kredi büyümesine göre verdiği zorunlu karşılık teşviklerini kaldırdı ve tüm bankalara aynı oranda zorunlu karşılık uygulanmaya başlayacağını duyurdu. Aynı zamanda kısa vadeli TL ve yabancı para birimi için zorunlu karşılıkları artırdı. Zorunlu karşılık hamlesi sonrası yurtdışında dolar endeksinin de düşüyor olmasıyla dolar 7,88 seviyelerinden 7,76 ya kadar geriledi. BİST100 endeksi tarafında ise günün ilk yarısında hafif yukarı yönlü bir seyir izlenirken öğleden özellikle kapanışa doğru gelen satışlarla haftanın son işlem gününü nagatif tamamladı. Endekste kısa vadede 1.310 seviyesinin destek olması beklenirken, yukarı yönde 1.355- 1.370 seviyelerinin direnç oluşturmasını bekliyoruz.
VİOP 30 Endeks kontratında hafif satıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Pazartesi günü 1.483 - 1.520 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.493 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 625 adet azalarak 492.238 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.493 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.530’un üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.690 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.477 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.510 ve 1.521 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.490 ve 1.477 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Endekste 1310 kritik destek seviyesi…

 

ABD vadeli endeksleri negatif seyirde

 

Bu hafta piyasalar bu verileri izleyecek

 

Büyüme rakamları bugün açıklanacak

 

Endekste yatay seyir bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • brokers30 Kasım 2020 08:20

    sebep ?algı yapmayın sürekli düşükten al yüksekten sat politikasına son verin hedef 20 bin endekste .not alın