E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndeks birkaç hisse ile dayanıyor, ama...---

Endeks birkaç hisse ile dayanıyor, ama...

Endeks birkaç hisse ile dayanıyor, ama...
06 Ekim 2021 - 08:25 borsagundem.com

A1 Capital tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar yakından inceleniyor.

Risk iştahındaki artışla beraber yurtdışı borsalara alıcılı seyreder, tahvilleri satıcılı olur, kurları ona göre davranır ama bir süredir bizde bu uyum yok. Gitsem gidemem kalsam kalamam durumu yaşıyoruz.

Fed’lileri, Ecb’lileri, BoE’lileri , arz fiyat artışı denkleminin geçici olduğu yönünde piyasaları ikna ederken, biz içerde enflasyon ama hangisi olayına girdiğimizden, ÜFE’nin bileşenlerine pek bakmadığımızdan ve piyasaları da tam toparlanma havası diye diye yavaş yavaş aşağı çektiğimizden, para girişi ortalamaların altına düşüyor, yine 2/3 hisse ile endeks dayanıyor ama 10 yıllık tahvillerimiz ise %18,58 seviyesine geliyor.

Dışarı ile farkımız en çok bu dönemlerde ortaya çıkıyor. Yurtdışını yazarken; şu şu sektörlerdeki alımlar, satımlar derken, yurtiçinde ise; şu şu hisselerle endeksin düşüşü sınırlı kaldı. Şu şu hisselerle endeks yükseldi kalıbını çok çok fazla kullanıyoruz. O zaman da BIST’ın GOÜ Borsaları ile arasındaki farkın kapanmasını beklemek için daha çok vaktimiz olduğunu süzebiliyoruz.

Dünya Bankası, Türkiye için 2021 yılı GSYH Büyüme tahminini yüzde 5,0'ten yüzde 8,5'e yükseltirken 2022 yılı için büyüme tahminini yüzde 4,5'ten yüzde 3,0'e indirmiş. Bu yıl için %8,5 büyüme cepte gibi bakabiliriz ama ilginç olan 2022 tahminlerinin %3- 3,5 bandında oluşmaya başlamış olması. Bazı şeyler geçici etki bazdır ama %3-%3,5 bandında ilginç .Yine mi her zaman yaptıkları gibi sonradan yükseltecekler ama sonradan gelen benim borçlanma maliyetlerimin düşmesine yardımcı olmuyor ki.

Gelişmelere baktığımızda ; Asya kendi halinde bir döngü kurmaya çalışıyor.

Yatırımcıların ABD hükümetinin olası bir borç temerrüdüne ilişkin endişeleri görmezden gelmesiyle birlikte ABD ve Avrupa hisse senetlerinde bir gecede toparlanmanın ardından, Çarşamba günü düştü ve erken kazanımlarını tersine çevirdi. ABD ham petrolü de 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine yükseldi, ancak kazançları azalttı ve en son %0.09 düşüşle varil başına 78.87$'a geriledi. Brent ham petrolü, önceki seansta üç yılın en yüksek seviyesini gördükten sonra %0.08 kayıpla varil başına 82.49$'a geriledi.

Döngü ise ; Artan aşılama oranları nedeniyle ekonomiler yeniden açıldıkça, küresel petrol talebindeki büyüme hızlanırken, yükselen fiyatların küresel ekonomik toparlanmayı tehdit etmesi ve Çin'in emlak piyasasıyla ilgili endişelerin yanı sıra dünya çapında daha yüksek faiz oranlarına yaklaşması nedeniyle piyasaların olması. Gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi, Eylül ayı sonundaki dört ayın en yüksek seviyesi olan %1,567'ye yaklaşarak %1,546'ya yükselirken, Spot altın %0,15 değer kaybederek ons başına 1757 usd 'a düşerken, faizsiz varlık yüksek getirilerden zarar gördü.

Gündem baktığımızda; Almanya'da Ağustos ayına ilişkin fabrika siparişleri açıklanacak ki İlk beklentiler aylık bazda siparişlerde düşüş olacağı yönünde. Euro Bölgesi için perakende satışlar verisini izlerken öğlenden sonra ise ABD’de cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verilerine öncü olan ADP özel sektör istihdam rakamlarını takip edeceğiz.

Piyasaları destekleyen veriler

 

Günün önemli şirket haberleri 06/10/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)