E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasaları destekleyen veriler---

Piyasaları destekleyen veriler

Piyasaları destekleyen veriler
06 Ekim 2021 - 08:21 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapması bekleniyor.

• Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 29.802 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 228 kişi olarak açıklandı.
• Dünya Bankası, Türkiye için 2021 yılı GSYH Büyüme tahminini %5,0'dan %8,5'e yükseltirken 2022 yılı için büyüme tahminini %4,5'ten %3,0'a ve 2023 beklentisini %4,5'ten %4,0'a düşürdü.
• Borsa, MKK ve Takas yöneticilerine Borsa’da işlem yapma sınırlaması resmi gazetede yayımlandı. Merkezi Takas Kuruluşu, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Borsa yöneticileri ve personelinin, eşleri ve velayeti altındaki çocuklarının takas hizmeti verilen borsa bünyesindeki piyasa, pazar, platform ve sistemler ile bu borsanın piyasa işleticisi olduğu başka borsaların piyasalarında işlem gören sermaye piyasası araçlarında doğrudan veya dolaylı olarak alım satım işlemleri gerçekleştiremeyecekleri ve bu sermaye piyasası araçlarını ellerinde bulunduramayacakları belirtildi.
• NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasıyla ilgili olarak konunun NATO çerçevesinde çözülmesi gerektiğini söyledi ve Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğuna vurgu yaptı.
• Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, katıldığı OECD Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda gelecek 10 yılın önceliklerini şekillendirecek Yeni Vizyon Belgesi'ni kabul ettiklerini bildirdi.
• Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda kabul edildi.
• ABD Başkanı Joe Biden, partisinin ilerici kanadından etkili bir senatörün eleştirilerine hedef olan Fed Başkanı Powell'a güvendiğini söyledi.
• ECB Başkanı Lagarde, Avrupa Merkez Bankası'nın, ekonominin pandemi sonrası yeniden açılmasına neden olan aksaklıkların uzunluğunu tahmin etmenin zor olması dolayısıyla enflasyon beklentilerini ve ücret gelişmelerini yakından izlediğini söyledi.
• ABD Ticaret Temsilcisi'nin Ofisi Çin'den 549 kategorideki ürünlerin ithalatına tarife muafiyetini kamuoyunun görüşüne açacak .
• SEC Başkanı: ABD, kripto yasaklarında Çin'i takip etmeyecek.
• Çin Devlet Başkanı Xi, G20 Roma Zirvesine katılmayacak.
• ABD Eski Başkanı Trump, Forbes dergisi tarafından açıklanan ABD'nin En Zengin 400 Kişisi listesine 25 yıl sonra ilk kez giremedi.

Ne Olacak?

• Yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmazken, Euro Bölgesi’nde Perakende Satışlar, ABD’de ise ADP Tarım Dışı İstihdam verileri ön planda olacak.
• Çin’de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.
• TCMB, yatırımcı, ekonomist ve analistlerle yarın toplantı düzenleyecek.
• Türkiye ve Yunanistan arasında istişari görüşmeler bugün Ankara'da yapılacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Küresel piyasalarda yüksek enflasyon ve tedarik sorunları endişeleri devam ediyor. Pazartesi günü ABD piyasalarındaki kayıplar %2'ye yakınken, Asya Piyasalarındaki durum da farklı değildi. Asya piyasaları ABD piyasalarındaki kayıpları takip ederek geriledi. ABD ve Çin arasındaki gerilim tekrar artmaya başladı. ABD kanadından 'Çin’in 1. faz ticaret anlaşmasındaki yükümlülüklerini yerine getiremediğine dair endişeler var' açıklaması yapıldı.

Evengrande’nin ardından Çin’li Fantasia şirketinin 206 milyon dolar büyüklüğündeki tahvilin geri ödemesini yapmaması ve temerrüt riski olası bir gayrimenkul krizinin olabilme ihtimali ile piyasaları tedirgin etmeye tekrar başladı.

Geçtiğimiz günü ise küresel piyasalar enerji sektörü payları önderliğinde yükselişle günü tamamlarken, ABD'den gelen PMI verilerinin beklentilerden yukarı gelmesi piyasaları destekledi.
BİST100 endeksi tarafında ise yatay seyir hakimdi. Endekste yön arayışı dün de devam etti. Dolar / TL kuru yakından takip edilecekken, bugün açıklanacak ADP tarım dışı istihdam verisi küresel piyasaların odağında olacak. Endekste 1.390'ın kırılması durumunda 1.360 seviyesi destek olarak ön plana çıkarken, 1.400'ün üstündeki kapanışlarda kısa vadede 1.425 seviyesi hedef haline gelebilir.

VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Salı günü 1.488 - 1.504 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.499 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 11.888 azalarak 661.618 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.502 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.520’un üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.550 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.475 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.509 ve 1,520 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.488 ve 1.475 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Günün önemli şirket haberleri 06/10/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)