E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEmlak milyarderi isyan etti: FED her şeyi batırdı!---

Emlak milyarderi isyan etti: FED her şeyi batırdı!

Emlak milyarderi isyan etti: FED her şeyi batırdı!
24 Mart 2023 - 16:46 borsagundem.com

Ünlü milyarder Sam Zell ABD’deki enflasyon krizinin aşılmaya başlandığına inanmıyor. Yüzde 6’lık enflasyonun ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Zell, krizin sorumlusu olarak FED’i gösterdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de manşet enflasyon rakamları düştükçe ve işgücü piyasası gücünü korudukça bazı uzmanlar Amerikan ekonomisinin toparlanma yolunda olduğunu düşünmeye başladı. Ancak milyarder yatırımcı Sam Zell aynı iyimserliği göstermiyor.

CNBC’nin haberine göre Zell konuyla ilgili röportajında, “Yıllar boyunca bedavaya para dağıtırsanız önemli bir etki yaratmış olursunuz. Tüm bu süreç sona ererken ekonomideki yavaşlamayı nasıl önleyebileceğimizi göremiyorum” dedi.

Zell'e göre, ekonomideki sorun ABD Merkez Bankası'nın (FED) 2008 Küresel Finans Krizi sonrasından itibaren uyguladığı kolay para politikalarında yatıyor.

Zell, “Bana kalırsa FED, sıfır faiz oranlarının çok uzun süre kalmasına izin vererek her şeyi berbat etti, sanırım bunun bedelini ödemeye yeni başlıyoruz. FED’in şansı yaver giderse harika olur diyebilmek güzel olurdu. Ancak 50 yıldır buralardayım ve FED’in şanslı olduğunu hiç görmedim” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’deki tüketici fiyatları Ocak 2023’te bir yıl öncesine göre %6,5 yükseldi. Bu oran haziran ayındaki %9,1’lik enflasyona göre zirve noktasından düşüşü işaret ediyor. Ancak enflasyon Zell için önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Zell, “Enflasyondaki düşüşün tanımı %9’an %6’ya inmek mi? Asıl konu %6’nın ciddi bir problem olduğudur” açıklamasında bulundu.

Wall Street çevrelerinde dezenflasyon dönemine hazırlanmanın zamanı geldiği de seslendiriliyor. Ancak ünlü milyarder fiyat seviyelerinin yüksek kalabileceği konusunda uyarıyor:

“Dezenflasyona hazırlanmak bu noktada yapılacak çok iyimser bir yaklaşım olacaktır. Enflasyon baskılarının hafiflemesi biraz zaman alacak ve bence dört gözle beklememiz gereken asıl konu bu.”

MoneyWise’ın haberinde Zell’le aynı görüşü paylaşanlar için enflasyona karşı korunmayı hedefleyen bazı yatırım tavsiyelerine yer veriliyor:

Gayrimenkul

Zall milyarlarca dolarlık servetini gayrimenkul üzerinden yaptı. Bununla birlikte gayrimenkul enflasyona karşı da büyük bir koruma alanı sağlayabilir.

Hammadde ve işçiliğin fiyatı arttıkça, yeni mülklerin inşa edilmesi de daha pahalı hale gelir. Bu da mevcut gayrimenkullerin fiyatını yükseltir.

Elbette FED’in enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını yükseltmesi mortgage faiz oranlarının da yükselmesi anlamına gelir. Ancak bu emlak piyasası için çok kötü bir gelişme olmak zorunda değil.

Mortgage ödemelerinin arttığı doğru olsa da, yatırım yönetimi şirketi Invesco'ya göre gayrimenkul fiyatları aslında faiz oranlarının yükseldiği zamanlarda dayanıklılık gösteriyor.

Invesco, "1978 ve 2021 yılları arasında FED faiz oranının arttığı 10 farklı yıl vardı. Belirlenen bu 10 yıl içinde, ABD özel gayrimenkulleri hisse senetleri ve tahvillerden yedi kez daha iyi performans gösterdi. ABD kamu gayrimenkulleri ise bu süreçte altı kez daha iyi performans gösterdi” açıklamasına yer veriyor.

İyi seçilmiş mülkler fiyatlardaki yükselişten daha fazlasını da sağlayabilir. Yatırımcılar ayrıca istikrarlı bir kira geliri akışı da elde ederler.

Ekonomiye ilişkin önümüzdeki tüm belirsizlik göz önüne alındığında, gayrimenkul sahipleri de taşınmazlarını yüksek kaliteli kiracılara kiralamak isteyecektir.

Bu noktada gayrimenkul yatırımlarını düşünenler için en iyi seçeneklerden birisi de gayrimenkul yatırım ortaklıklarıdır. Bu arada, ekonomik döngüler boyunca dayanıklı olma eğilimini gösteren ve yerel marketlerle bağlantılı mülklere yatırım yapmanıza izin veren kitle fonlaması platformları da tercih edilebilir.

Güzel sanatlar

Sanat eserlerinin müzayedelerde neden sık sık yeni zirve fiyatlara ulaştığını görmek kolaydır: En iyi sanat eserlerinin arzı sınırlıdır ve birçoğu müzeler ve koleksiyoncular tarafından satın alınmıştır.

Citi Global Art Market göstergesine göre, çağdaş sanat eserleri son 25 yılda S&P 500'den %174 oranında daha iyi performans gösterdi.

Sanat eseri, portföy çeşitlendirmenin popüler bir yolu haline geliyor. Zira söz konusu yatırımların borsa ile çok az korelasyonu bulunuyor ve alınan eserler ‘reel’ bir fiziksel varlık niteliğinde.

Deloitte'un Sanat ve Finans Raporu'na göre, 2021'deki servet yöneticilerinin %85'i sanatın bir varlık yönetimi hizmetinin bir parçası olarak dahil edilmesi gerektiğine inanıyordu.

Banksy ve Andy Warhol gibi güzel sanatlara yatırım yapmanın sadece ultra zenginler için bir seçenek olduğu doğrudur. Ancak yeni yatırım platformları aracılığıyla küçük yatırımcıların da ikonik sanat eserlerine de yatırım yapabilmesi mümkün.

Şarap

İnsanlar binlerce yıldır şarap tüketiyorlar. Çoğu yatırım yapmak yerine zevk almak için şarap toplarken, kaliteli şarap şişeleri zaman geçtikçe daha nadir ve potansiyel olarak daha değerli hale geliyor.

2005 yılından bu yana, Sotheby's Yıllanmış Şarap Endeksi %316 arttı.

Reel bir varlık olarak kaliteli şaraplar, portföyünüzün enflasyonun ve resesyonun değişken etkilerine karşı koruması için ihtiyacını olan çeşitliliğini sağlayabilir.

Tek tek şişeler satın alarak da şaraba yatırım yapabilirsiniz. Ancak bunları düzgün bir şekilde saklamak için uygun bir alana ihtiyacınız olacaktır. Konut şarap mahzenleri genellikle on binlerce dolara mal oluyor. Doğru sıcaklıkta veya nemde saklanmazsa, şişe tehlikeye girebiliyor.

Söz konusu durum kaliteli şaraba yatırım yapmanın sadece ultra zenginler için bir seçenek olmasının nedenlerinden biridir. Ancak bazı güncel yatırım platformları yatırım sınıfı şaraplara yatırım yapabilme imkanı sağlıyor.

ABD borsalarını sarsan Jack Dorsey skandalı

 

Bill Ackman: Tren kazası ihtimali giderek artıyor

 

Jeremy Siegel: Bitcoin’de yükseliş, bankalara duyulan güvene bağlı

 

SEC kripto yatırımcılarını uyardı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)