E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBill Ackman: Tren kazası ihtimali giderek artıyor---

Bill Ackman: Tren kazası ihtimali giderek artıyor

Bill Ackman: Tren kazası ihtimali giderek artıyor
24 Mart 2023 - 13:35 borsagundem.com

Fed’in faiz artırım kararının yankıları sürüyor. Görüşler ağırlıklı olarak ABD ekonomisinin bir resesyona sürüklendiği yönünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin ve piyasaların yoğun gündeminde Fed’in faiz kararı önemli bir yer işgal ediyordu. Fed’in aldığı faiz kararı ise bu gündemin hafiflemesine değil daha da şiddetlenmesine neden oldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, milyarder yatırımcı Bill Ackman başta olmak üzere birçok isim, hatta Fed’in kendisi bile, 25 baz puanlık faiz artırım kararının ardından ABD ekonomisini zorlu bir sürecin beklediği noktasında hemfikir gözüküyor.

Bankacılık krizi sona ermeli

Insider’dan Zehra Tayeb’in haberine göre, milyarder yatırımcı Bill Ackman, Fed'in faiz oranlarını yeniden artırmasıyla ABD ekonomisinin bir ‘tren kazasına' doğru gittiği konusunda uyarıda bulunuyor.

Bill Ackman, Fed faiz oranlarını artırmaya devam ederken ve Hazine Bakanı Janet Yellen, bankacılık kriziyle ilişkili olarak mevduat sahiplerini destekleme planlarına soğuk su dökerken, ABD ekonomisinin bir ‘tren kazasına’ doğru gittiğinden endişe ettiğini ifade ediyor.

Ackman, Fed’in faiz kararının ardından paylaştığı tweet’te, “Yükselen oranlar nedeniyle artan borç ve mevduat maliyetleri birleştiğinde, bunun borç verme oranları ve ekonomimiz üzerindeki etkisinin ne olacağını bir düşünün. Bankacılık krizinin devam etmesine ne kadar izin verilirse, bankaların düşük maliyetli sermayeye erişimi ve küçük bankalara verilen zarar o kadar büyük olur” diyor.

Ackman şunları ekliyor: “Güven uzun yıllar içinde kazanılır, ancak birkaç gün içinde yok edilebilir. Korkarım başka bir tren kazasına doğru gidiyoruz. Umarım, düzenleyicilerimiz bunu düzeltir.”

500 milyar dolar taşındı

ABD Merkez Bankası, enflasyonla devam eden mücadelesinin bir parçası olarak gösterge faiz oranını yüzde 4,75 - 5 aralığına yükseltti. Karar, Fed'in ABD'de Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank'ın çöküşüne ve İsviçre bankacılık devi Credit Suisse'in devlet destekli UBS’e devrine neden olan son bankacılık kargaşasına nasıl tepki vereceğine dair haftalarca süren belirsizliğin ardından geldi.

First Republic ve PacWest dahil olmak üzere küçük ve orta ölçekli ABD bankaları da SVB'nin iflas etmesinin ve Fed'in agresif para politikasından yayılan bankacılık bulaşmasının hararetini hissediyor.

JPMorgan, SVB'nin iflas etmesinden bu yana, insanların paralarının ne kadarının FDIC tarafından garanti edileceği konusunda endişeye kapılarak 500 milyar doları daha küçük borç veren bankalardan para piyasası fonları ve büyük bankalar gibi daha güvenli limanlara taşıdıklarını belirtiyor.

Daha fazla federal müdahale çağrısı

Ackman da dahil olmak üzere piyasa yorumcuları, krizin daha da kötüleşmesini önlemek için daha fazla federal müdahale çağrısında bulunuyor. Pershing Square Capital Management Kurucusu ve CEO'su Ackman, paylaştığı diğer bir tweet'te FDIC'in ‘kanamayı durdurmak’ için tüm sigortasız ABD mevduatlarını garanti etmesi gerektiğini söylüyor.

Daha önce bölgesel bankalara daha fazla destek sağlama konusunda güven verici açıklamalarda bulunan ABD Hazine Bakanı Yellen ise tüm ABD mevduatlarını garanti altına almayı düşünmediklerini ifade ediyor.

Ackman, “Belirsizlik ne kadar uzun sürerse, küçük bankalara verilen zarar o kadar kalıcı olur ve müşterilerini geri getirmek de bir o kadar zorlaşır” diyerek erken önlem almanın önemine vurgu yapıyor.

Resesyonu Fed de kabul ediyor

 

FED'in şahin adımları ABD ekonomisini soğutmadı

 

Yellen ne anlatıyor, piyasa ne anlıyor

 

Bankalara sağlanan likidite desteği ile Fed'in bilançosu büyüdü

 

Yellen: Bankalarla ilgili gerekirse ek önlemler alabiliriz

 

ABD Hazine Bakanı Yellen’dan ‘banka mevduatı’ açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)