E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEmekliliğe yaklaşanlara uygun 5 yatırım stratejisi---

Emekliliğe yaklaşanlara uygun 5 yatırım stratejisi

Emekliliğe yaklaşanlara uygun 5 yatırım stratejisi
17 Nisan 2024 - 17:00 borsagundem.com

Belli bir yaşı geçen yatırımcıların portföylerindeki risk unsurlarını azaltması gerektiği yatırım uzmanlarının paylaştığı bir görüştür. GoBankingRates’in haberinde ileri yaştaki yatırımcıların uygulayabileceği yatırım opsiyonlarına dikkat çekildi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İkinci Dünya Savaşı ile Soğuk Savaş arası dönemde doğan bireyleri tanımlayan “Baby Boomer” jenerasyonu 60 ila 78 yaş aralığına ulaştı. Bu nesil artık ya emekli ya da emekliliğine çok az bir süre kaldı. Dolayısıyla bu jenerasyondakilerin yatırım tercihlerinin de önemli ölçüde değişmesi beklenir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, işgücünden bir kez ayrıldıktan sonra çoğu yatırımcı portföylerinde daha fazla büyüme yerine daha fazla gelir arar ve anaparalarını mümkün olduğunca korumak ister. Ancak bu hedeflere ulaşmak için bazı yatırım stratejilerinin kombinasyonları gerekebilir.

Her bir yatırımcının belirlediği hedefler ve risk toleransı farklıdır. Dolayısıyla bir yatırımcı için çözüm olan strateji bir başkası için fayda sağlamayabilir. GoBankingRates’in haberinde tüm bunlar göz önünde bulundurularak boomer’lar için uygulanabilecek 5 yatırım stratejisine yer veriliyor:

Kiralık gayrimenkul

Kiraya verilebilecek gayrimenkul varlıkları satın almak hem gelir hem de değerleme sağlayabileceğinden boomer’lar için harika bir yatırım olabilir. Kiralar genellikle düşüş değil aksine yükseliş eğilimindedir. Bu da enflasyona ayak uyduran hatta aşabilen bir gelir akışı sağlamaya yardımcı olur. Mülkü bir kez satın aldığınızda hem kendinizi meşgul etmek hem de gelirinizi en üst düzeye çıkarmak için emlak işlerine kendiniz bakmayı tercih edebilirsiniz ya da pasif gelirin tadını çıkarmak için bir emlakçı ile anlaşma sağlayabilirsiniz.

Yüksek oranlı temettü hisseleri

Yüksek oranda temettü ödeyen birinci sınıf hisse senetleri hem güvenilir bir nakit akışı hem de sermaye getirisi sağlamanın potansiyel bir yoludur. 25 yıl gibi uzun bir süre boyunca temettü ödeyen yüksek kaliteli temettü hisseleri sundukları oranlarla boomer’lar için oldukça makul bir yatırım stratejisi sağlıyor.

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’nde yer alan Coca-Cola, Pepsi, IBM, Clorox ve Johnson & Johnson gibi tanınmış şirketlerin hisseleri de temettü hissesi konumunda. Zira söz konusu şirketlerin hızlı büyüme dönemleri geride kalmış olsa da bu hisseler artan gelir akışı ve borsaya erişmek için sağladıkları daha risksiz bir yol sunmaları nedeniyle yatırımcıların tercihleri arasında yer alıyor.

Tahvil varlıkları

Tahvil varlıkları devletlerin veya özel şirketlerin bir nevi borç varlıkları olarak düşünülebilir. Tahvil piyasasında özellikle güçlü olan devletlerin tahvil varlıkları en güvenli yatırım araçlarından biri olarak kabul edilir. Dünyanın en büyük tahvil piyasasını da ABD Hazinesi tahvil varlıkları oluşturur. Yatırımcıların tahvil yatırımlarında dikkat etmesi gereken en önemli nokta ise getiri oranı ile enflasyon arasındaki ilişkidir.

Hazine tahvilleri ile ilgili popüler bir strateji, faiz oranlarındaki dalgalanmaları yumuşatmaya yardımcı olabilecek bir merdiven oluşturmaktır. Örneğin, beş yıllık bir merdiven oluşturmak için, o merdivenin her basamağı için bir tahvil satın almanız gerekir. Yatırım yapmak için 50.000 dolarınız varsa, bir yılda vadesi gelen 10.000 dolarlık bir tahvil, iki yıl içinde vadesi gelen 10.000 dolarlık bir tahvil satın alırsınız ve merdivenin beş yılını doldurana kadar bu şekilde devam edersiniz. Ardından, her tahvil her yıl olgunlaştıkça, gelirleri beş yıl içinde vadesi dolacak yeni bir tahvile yeniden yatırırsınız.

Bu merdiven stratejisinin ardındaki temel ilke, kendinizi faiz oranlarındaki değişikliklerden korumaya yardımcı olurken bir dizi getiri elde etmenizdir. Oranlar yükseliyorsa, vadesi gelen tahvillere her yıl daha yüksek oranlarda yatırım yapmış olursunuz. Oranlar düşüyorsa, birkaç yıl boyunca mevcut en yüksek oranlarda paranızı kilitleyebilirsiniz.

Hedef tarihli fonlar

Uygulamalı bir yatırım türü arayan yatırımcılar içinse hedef tarihli fonlar ihtiyaçları karşılayabilir.

Söz konusu fonlar yaşınıza göre otomatik olarak portföy dağılımını değiştirir ve yıllar geçtikçe daha az risk alır. Bu strateji öncelikle hisse senetleri gibi büyüme yatırımlarına ayrılan tahsisatı azaltılmasını ve sabit getirili yatırımlara ve hatta nakit benzerleri varlıklar gibi daha muhafazakar seçeneklere varlıklarınızın eklenmesini sağlar.

Endeks fonları

Emeklilik çağına gelen yatırımcıların portföylerini büyük oranlarda borsada tutmamaları gerekir. Ancak yatırım hedeflerinize ve risk toleransınıza bağlı olarak piyasadan tamamen çekilmek de aynı derecede yanlış bir tercih olabilir.

70 yaşındakiler bile emekliliklerinde 20 yıldan fazla bir ömre sahip olabilir. Düşük getirili yatırımlar, enflasyon ve vergiler hesaba katıldıktan sonra pozitif bir reel getiri bile sağlamayabilir.

S&P 500 gibi borsa endeksleri uzun vadede ortalama %10'luk bir getiriye sahiptir. Bu oran ana paranızı sürdürmek için gereken büyümeyi sağlamaya yardımcı olur. Zira S&P 500 Endeksi’nde 20 yıllık bir süre boyunca tutulan hiçbir yatırım para kaybetmemiştir.

Diğer bazı varlıklardan daha değişken olsa da bir S&P 500 endeks fonunu ne kadar uzun süre tutarsanız, gerçekten para kaybetme olasılığınız o kadar az olur. Bu da S&P 500 endeks fonu yatırımını bir baby boomer portföyünün en azından bir kısmı için iyi bir seçenek haline getiriyor.

Piyasalarda riskler artsa da borsa hâlâ kazandırabilir

 

New York Borsası yükselişle açıldı

 

Fed ‘sert iniş’i mi çağırıyor?

 

Wall Street kaderini FED değil bilançolar çizecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )18 Nisan 2024 10:09

    1-vadeli bankada altın hesabı açılabilir. 2- Tc de kayıtlı krıpto cüzdan açarak btc eteryum gibi popüler ilk hacilmli 5/ 10 kripto alınabilir. 3 - harlka arz lara katılıp almak 500 tl mesela, karlıken satıp diğer hisseye kar ile yönelebilirsiniz.yani, hisse senedi ama varlığı 10 yıldan fazla ülkemızde lokomotif olan temettu veren hisse senedi olabilir.  bunlar maaşınızın 10 / 1  yada 300 - 500 - 1000  gibi bütçenize göre ayarlanabilir.   bu program en az 3 yıl en fazla 5 - 10 yıl gibi düşünülmeli. küçük birikim güzel bir rakama dönüşebilir. yoksa çalış çalış 35 yıllık memurda ev alamıyor. bu ulke ile alakalı