E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEmekliler borsa yatırımdan vazgeçemiyor---

Emekliler borsa yatırımdan vazgeçemiyor

Emekliler borsa yatırımdan vazgeçemiyor
19 Haziran 2023 - 11:20 borsagundem.com

Hisse senetleri gibi riskli yatırımlar uzmanlarca ileri yaşlardaki bireyler için tavsiye edilmese de hayatları boyunca borsadan kazananlar hisse ağırlıklı portföylerden vazgeçemiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senedi yatırımları özellikle orta ve ileri yaşlı bireyler için bırakılamayan bir alışkanlığa dönüşüyor.

ABD’de gerçekleştirilen nisan ayı tarihli bir Gallup anketine göre 65 yaş üstü Amerikalıların yaklaşık üçte ikisi varlıklarını bireysel hisse senedi, yatırım fonu, emeklilik yatırım fonu gibi varlıklarda tutuyor. Bu oran 2008 Küresel Finans Krizi öncesindeki aynı yaş grubundakilere göre yüzde elli daha fazla. Wall Street Journal’ın haberine göre söz konusu tablo ‘baby boomer’ jenerasyonu olarak da bilinen neslin borsa tercihini gözler önüne seriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, geleneksel bireysel finans anlatıları yatırımcıların belirli bir yaştan sonra hisse senetleri gibi riskli yatırımlardan tahvil gibi görece daha güvenli yatırımlara yönelmesini tavsiye eder. Ancak emekliğe yaklaşan hayatlarının emeklilik dönemlerine ulaşan birçok yatırımcı geçtiğimiz on yıl boyunca görülen düşük faiz ortamının da etkisiyle borsaları getiri sağlamanın mümkün olduğu tek yer olarak gördü.

ABD borsalarının Mart 2009’da dip yapmasının ardından S&P 500 Endeksi %700’ün üzerinde getiri sağladı. Dow Jones verilerine göre, aynı dönemde Bloomberg Genel Tahvil Endeksi’nin toplam getirisi ise sadece %46’ydı. Tahvil faizleri geçen yıldan bu yana hızla yükselmesi tahvil ve nakit paranın uzun zamandır olduğundan daha cazip görünmesini sağlasa da birçok yaşlı Amerikalı borsa bahisleriyle yollarını ayırmaya hazır olmadıklarını söylüyor. Geride kalma korkusu (FOMO) olarak bilinen borsa fenomeni de ileri yaştaki yatırımcıların bu tercihlerinde önemli bir yer tutuyor.

WSJ haberinde 76 yaşındaki bir bireysel yatırımcı Shan Bhattacharya, “FOMO beni de kapsıyor” ifadelerine yer veriyor. Emekli bir kamu hizmeti yöneticisi olan Bhattacharya, yatırımlarının çoğunun hisse senetlerinde tutulduğunu ve portföyünün bir kısmının Adobe, Apple ve Nvidia gibi büyüme odaklı teknoloji hisselerine ayrıldığını söyledi. Emekli maaşı ve sosyal güvencesi olan Bhattacharya yine de harcamalarını desteklemek ve enflasyona ayak uydurmak için yatırımlarından elde ettiği geliri kullandığını belirtiyor.

Gallup Kıdemli Editörü Jeffrey Jones, daha fazla sayıda baby boomer jenerasyonunun hayatlarının emeklilik dönemine geçtiğini ve hisse senedi yatırımlarını da beraberlerinde getirdiklerini söyledi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2022 sonu verilerine göre, baby boomer jenerasyonu ABD hane halkı kurumsal hisse senedi ve ortaklık fonları servetinin %56’sını elinde tutuyor.

Gallup araştırmasına göre, II. Dünya Savaşı sonrası refah döneminde doğan baby boomer jenerasyonu, Büyük Buhran’la karşı karşıya kalan kendinden önceki nesle oranla hisse senedi yatırımlarını tutmaya çok daha yatkın.

Baby boomer’ların büyük bir kısmı hisse senedi yatırımı yapmaya borsaların büyük bir yükseliş ivmesi yakaladığı 1980’lerde başladı. 1987’deki Kara Pazartesi, 2000’lerin başındaki dot-com balonu, 2008 Küresel Finans Krizi ve Kovid-19 pandemisi gibi birçok krizle karşı karşıya kalan jenerasyon hisse senetlerinin toparlandığını ve tekrar tekrar zirveye ulaştığını gördü.

Finans profesörleri Ulrike Malmendier ve Stefan Nagel tarafından yapılan araştırmaya göre, yaşamları boyunca yüksek borsa getirileri yaşayan bireyler, daha yüksek finansal risk toleransına sahip oluyorlar. Bu nedenle de yatırımlarında portföylerinin daha büyük bir bölümüne hisse senetlerine ayırabiliyorlar.

Servet yönetimi firması Bolvin Wealth’in Başkanı Gina Bolvin, “Baby boomer’lar sürekliliği olan bir boğa piyasasının başlangıcında büyüdü. Piyasalardaki çöküşlere dair deneyimleri piyasaların her zaman geri döneceği, hisse senetlerinin güvenli yatırımlar olduğu fikrini güçlendirdi” açıklamasında bulundu.

Bhattacharya hayatı boyunca mortgage ödemelerini, emekliliğini ve oğlunun eğitim masraflarını borsa yatırımları sayesinde finanse edebildiğini belirtiyor. Seyahat etmeyi seven 76 yaşındaki emekli bu yılın sonbahar aylarında Mısır’a tatile gitmeye hazırlanıyor. Bhattacharya, “Para kaybederek ve sonra para kazanarak yatırım yapmayı öğrendim. Öğrenilecek çok ders var” ifadelerine yer verdi.

Borsada yatırımcı sayısı artıyor

 

Tahvil yatırımcıları resesyon tahminlerini yükseltiyor

 

Para piyasası fonlarına dev yatırımcı akını

  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fafa19 Haziran 2023 19:20

    Emekli yavaştır,kanı sakin akar ,sabırlıdır.Geçen yıl iyi para kazandım ve ev için bozdurdum.Al sat yapmadım,aldım bekledim.Böyle yapanlar kazanır,al satçılar kazandığını zanneder bütün parasını borsaya bırakır.

  • hshh20 Haziran 2023 09:40

    bos konusuyorsun. al sattan çok para kazanıyorum. 22 yıllık tecrübem var. siz yatırımcısınız. biz traderız. fark bu.

  • Yavuz Selim Vatansever19 Haziran 2023 18:11

    Borsa yatırım yeri olmalı "Kaktırım" yeri, tokatlama merkezi olmanalı. Ben kendinden örnek vereyim; "2012 yılında Işıklar Enerji Yatırım Holding" kağıdı aldım. Her ay da biriktiriyordum. Ha bu yıl ha şu yıl derken tam 12 yıl geçti. O gün aldığımda 0.89 krş. idi, bugün ise 1.50 krş. O günden beri "bedelli, bedelsiz ve temettü asla vermedi SPK denen kurum sadece seyretti!" Emekli olsun, emeksiz olsun farketmez. "PARANIZ ALINTERİNİZ, ÇOK DİKKATLİ OLUN, PARANIZDA GÖZÜ OLANLARA PARANIZIN ZERRESİNİ KAPTIRMAYIN!"

  • Yavuz Selim Vatansever19 Haziran 2023 19:47

    "şahin kuş" çok güzel özetlemişsin teşekkür ederim. Ben de bir büyünüz olarak aynen katılıyorum ve "ENDEKS 30, PARACIKLARI CEBE KORUZ, PARAMIZI ALIP GÖZYAŞI SUNANLARA YOKUZ!" diyoruz.

  • sahin kuş19 Haziran 2023 19:18

    uzun vadeli yatırım endex 30 hisse lerin den yapılır, büyük köklü şirketlerden yapılır, küçük firmalar silinebilir, koç şirketleri sabancı şirketlerini, ereğli dç. alorko şirketlerinde bekleseydiniz inanınki yatırım larınızı size kaç kat getiri yaptığına şahit olacaktınız.

  • mali 19 Haziran 2023 17:35

    Ölmek için daha kolay yollar var!

  • Abdin 20 Haziran 2023 08:55

    Sade Herkes Ölecek

  • astor19 Haziran 2023 15:36

    vav be emekliler borsaya giriyorsa iyi valla .o zaman her şey yolunda demekki. helal olsun emekliye girin borsayaya girin ülkemiz şahlansın. para lazım . ülkeye  satın altınları dolarları girin borsaya neyiniz varsa yoksa hepsini yatırın. işte o zaman almanya kıskanır bizi.

  • KEZİBAN KORTANLI19 Haziran 2023 15:34

    EYT liler Z kuşağı gençler gelin be yoksa biz hisse senetlerini kimlere satacağız.Bizleri 2 senedir sizler hisse senedi taşımamızdan hamallık yapmamızdan kurtardınız.

  • asena19 Haziran 2023 12:05

    emekliler gelsin bizim hırsız aracı kurumlar yatırımcı kurumlar cepleri doldursun pislikler şerefsiz hırsızlarrrrrrrrrrrrr

  • yakışıklı selim20 Haziran 2023 07:37

    asena çok sert yorum .ülke zaten böyle kabulde etmiş emekli falan baksana 15 binlik parayı eliyle itti emekli şimdi sırada isyan ediyorlarmış 2 bine bu nası bi çelişki.hayret.şimdi zamlarda geliyor emekli zamları sanıyormusunuz harika olacak .asıl daha büyük orada.büyük açlık yokluk geliyor.yeni ekoonmi yönetimi ne yazıkki nebatiyi bile aratacak .büyük çöküş büyük fakirlik tarihe gececek hemde halkın isteğiğle .halk istedi böyle oldu .bizler rahatız ev araba yazlık para herşey ganiyle .şimdi kıbrıstayım yaz sezonu burada geçecek .daha ne olsun asena boşver sende keyif yap .

  • Gidikla beni pakize 19 Haziran 2023 19:37

    Asena ablajim bu nasi beddua bole huuoihhaasaa emekli adı bilem yok huhohuhaaaza kilicdari zamlarını araaaaaaaaaa huhouhuhaaaa 

  • fafa19 Haziran 2023 19:24

    Aracı kurumlar satmaya zorlar.''HADİN BİZ DE KAZANALIM,BURAYA PARA LAZIM''HALA KULAKLARIMDA.

  • Suat19 Haziran 2023 11:50

    Amerikada emekli borsaya girer,ülke ülke gezer, peki bizde,hayatta kalma mücadelesi veriyor, ne borsası.

  • fafa19 Haziran 2023 19:26

    Emekli gücü kadar borsaya girsin.