E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıElmas piyasası yeniden parlıyor---

Elmas piyasası yeniden parlıyor

Elmas piyasası yeniden parlıyor
19 Aralık 2023 - 13:35 borsagundem.com

Pandemi sonrası yaşanan düşüşün ardından elmas piyasası yeniden toparlanmaya başlıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandeminden en olumsuz etkilenen sektörlerden biri olan elmas piyasasında madencileri düşen fiyatları artırmak için piyasayı dondurmuştu. Ancak son veriler, piyasanın yeniden hareketlendiğini gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, en büyük mücevher üreticilerinden ikisinin satışlarının Kasım ayının sonunda yeniden hareketlendiği görülüyor.

Satışlar ivme kazandı

Business Insider’dan Aruni Soni’nin haberine göre, madencilerin çöken fiyatları artırmak için piyasayı dondurmasının ardından elmas satışları geri döndü. Salgın sonrası yaşanan düşüşün ardından satışlar yavaş yavaş toparlanırken elmas piyasası yeniden parlamaya başlıyor. Son veriler, en büyük mücevher üreticilerinden ikisi olan Alrosa ve De Beers’ın, Kasım ayının sonunda yaklaşık 100 milyon dolar değerinde elmas sattıklarını ortaya koyuyor.

Sektörün en büyük oyuncularından bazılarının Mart 2022'den bu yana yaklaşık yüzde 30 oranında düşen elmas fiyatlarını desteklemek için radikal adımlar atmasının ardından satışlar yeniden ivme kazanmış gözüküyor. Rus devi Alrosa, Eylül ayında satışları tamamen durdurdu. Hindistan Ekim ayında değerli taş ithalatını tamamen yasakladı. Dünyanın en büyük elmas üreticisi ve distribütörlerinden biri olan De Beers, Kasım ayında müşterilerinin sözleşmeli alımlardan vazgeçmesine izin verdi. Ancak piyasa tam anlamıyla eski parlaklığına kavuşmuş değil.

Kaynaklar, Alrosa’nın son satışlarının çoğunlukla Hintli bir avuç alıcıya yönelik olduğunu, diğer pek çok müşterinin de Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra Rusya ile iş yapmaktan çekindiğini söylüyor. Kaynaklar ayrıca De Beers'in tüketicilerin satın almak üzere anlaştıkları elmasları reddetmelerine izin vermeye devam ettiğini belirtiyor.

Piyasada büyük dalgalanmalar

Elmas piyasasında son yıllarda büyük dalgalanmalar yaşanıyor. Pandemi sırasında çok sayıda müşterinin, internet üzerinden mücevher satın alımları da dahil olmak üzere lüks ürün satın alımına yöneldiği görüldü. Ancak 2021 yılına gelindiğinde talebin azalması, tedarikçilerin ertesi yıl fiyatların düşmeye başlamasına neden olan devasa stok yığınlarıyla karşı karşıya kalmasına neden oldu. Bu arada, sentetik taşlara olan talebin ham elmas pazarını daraltması nedeniyle laboratuvarda üretilen taşların yükselişi de sektör için sıkıntılı bir nokta olarak öne çıktı.

Aynı zamanda sektörün en önemli pazarı olan ABD’nin de yüksek enflasyonla karşı karşıya kalması, sektöre önemli bir darbe daha anlamına geldi. Çin'den gelen talep de büyük bir emlak krizinin ekonomiyi sarsmasının ardından azaldı.

Son haftalarda satışlar erimeye başlamış olsa da rakamlar hala tipik bir tatil sezonunun yakınında bile yaklaşabilmiş değil ve bazı anlaşmaların artan mücevher talebine yanıt vermek yerine fabrikalarını açık tutmaya yetecek kadar mücevhere ihtiyaç duyan alıcılar tarafından gerçekleştirildiği bildiriliyor.

G7 ülkerinden Rusya'ya 'elmas' darbesi

 

Mücevher ithalatına yüzde 20 ek yükümlülük

 

Pırlanta mücevher yatırımcının dostu değil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sai19 Aralık 2023 14:03

    haha sentetik elmas sıkıntı demiş :) kim ne yapsın sizin kanlı elmaslarınızı iyice biteceksiniz. Sentetik adamdır, umarım daha seri üretilir gelişir. Kanlı elmas almayın.