E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomistler üçüncü çeyrekte ne kadar büyüme bekliyor?---

Ekonomistler üçüncü çeyrekte ne kadar büyüme bekliyor?

Ekonomistler üçüncü çeyrekte ne kadar büyüme bekliyor?
22 Kasım 2023 - 16:28 borsagundem.com

Ekonomistlerin 3.çeyrek GSYH tahmini yüzde 5,7 büyüme yönünde oluştu. 3. çeyrek için en yüksek ve en düşük tahminler yüzde 6,3 ve yüzde 4 olarak gerçekleşti.

Ekonomistlerin 2023 yılı üçüncü çeyrek dönemi için GSYH'ye ilişkin yıllık medyan tahmini yüzde 5,7, ortalama tahmin ise yüzde 5,5 büyüme yönünde oluştu. Ekonomistler, büyüme eğiliminin iyileştiği görüşünü savunuyor.

Foreks Haber'in 14 ekonomist ile düzenlediği anket sonucunda, 3. çeyrek için en yüksek ve en düşük tahminler yüzde 6,3 ve yüzde 4 olarak gerçekleşti.

Ankette, 2023 yılı için medyan ve ortalama beklenti yüzde 4,2 büyüme yönünde gerçekleşti. Yıl geneli için büyüme öngörülerinde maksimum ve minimum tahminler ise sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 3,9 oldu. Önceki çeyrekte Foreks Haber olarak düzenlenen ankette, 2023 yılı için GSYH'de yüzde 3,5 büyüme öngörülmüştü. En yüksek ve en düşük beklentiler ise yüzde 4,7 ve yüzde 2,7 büyüme olarak gerçekleşmişti.

Ekonomistlerin, 2024 yılı için medyan tahmini yüzde 3,4, ortalama tahmini ise yüzde 3,1 büyümeye işaret etti. Gelecek yıl için en yüksek tahmin yüzde 3,8, en düşük tahmin ise yüzde 2 seviyesinde oluştu.

İş Portföy Araştırma Müdürü Hande Şekerci, tüketimin 3. çeyrekte bir miktar hız kestiğini, toplam yatırım artışının iyi göründüğünü vurguladı.

Şekerci, ihracat ve ithalat açısından bakıldığında, net dış talebin son 3 çeyrektir büyümeyi aşağı çektiğinin görüldüğünü kaydederek, "3. çeyrekte yine çekecektir, ama bunun çok daha sınırlı olmasını bekliyoruz. Yani büyüme kompozisyonu iyileşiyor." dedi.

Ayrıca yıllık büyümenin yüksek gelmesini beklediklerine dikkat çeken Hande Şekerci, "İş günü fazlası var. Fakat ana eğilim zayıflar diye bekliyoruz. Asıl ana eğilime bakmak gerektiği görüşündeyim. Bu da dengelenmenin başladığını teyit edecektir. Son çeyrekte de şimdilik veriler dengelenmenin sürdüğü yönünde." diyerek görüşlerini aktardı.

3.çeyrek GSYH verileri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 30 Kasım Perşembe günü saat 10:00'da açıklanacak.

2022 yılının 3. çeyreğinde büyüme yüzde 3,9 olarak gerçekleşmişti. Bu yıl 1. çeyrekte yüzde 4,0, 2. çeyrekte yüzde 3,8 büyüme açıklanmıştı. Türkiye 2022 yılının tamamında ise yüzde 5,6 oranında büyümüştü.

Moody's Türkiye'nin 2024 büyüme tahmini düşürdü

 

IMF'den Türkiye büyüme tahminine yukarı yönlü revize

 

UNCTAD, Türkiye için ekonomik büyüme tahminini yükseltti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )22 Kasım 2023 17:07

    Cumhuriyet tarihinin  , yüzyılın, 16 büyük Türk devletlerinin hepsini en buyuk buyumesi :D tamamdır bu işte.