E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEkonomistler dolardaki yükselişi nasıl yorumladı?---

Ekonomistler dolardaki yükselişi nasıl yorumladı?

Ekonomistler dolardaki yükselişi nasıl yorumladı?
13 Kasım 2021 - 09:51 borsagundem.com

Dolar kuru Cuma günü piyasaların kapanması sonrasında tarihi bir zirve olan 10 TL'yi ilk kez aştı. Bu yıl içinde TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 25'e ulaştı.

Son değer kaybı, Çarşamba günü ABD'den gelen enflasyon verilerinin beklenenden yüksek çıkması ile tetiklendi. Dolar, ABD Merkez Bankası'nın sıkılaştırma politikasını erkene çekme olasılığına karşı değerlenmeye başladı.

ABD'de faiz artışları, dış borcu fazla olan Türkiye gibi gelişen ekonomilerden fonların çekilmesi sonucunu doğuruyor.

Türkiye Merkez Bankası, Eylül ayından bu yana, politika faizlerini 300 puan azalttı.

Reuters'ın anketine katılan, ekonomistler ve finansçılar gelecek hafta yapılacak toplantıda, faizlerin 100 puan daha düşürülmesini bekliyor.

'Bu tüketimi boğacak bir politikadır'

Prof. Dr. Selva Demiralp, dolar 10 TL'ye henüz ulaşmadan Reuters haber ajansına şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kuru düşük tutarak, net ihracat artar mı? Bununla ilgili ciddi soru işaretleri var benim kafamda. Türkiye ekonomisi, ithal ara malına dayalı üretim yapısına sahip bir ekonomi. Yani siz daha fazla ihracat yapabilmek için daha fazla ithalat yapmak zorundasınız

İçeride düşük kurun, enflasyona geçişkenlik etkisi olduğu için, düşük faiz politikası esasen Türkiye'de enflasyonu düşürmeyecek, artıracak ve tüketimi boğacak bir politikadır"

 Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan TBMM'de Cuma günü yaptığı değerlendirmede, hükümetin ihracatı desteklemek amacıyla yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik yorumların doğru olmadığını savundu.

Lütfi Elvan, "Türkiye dalgalı kur rejimi uygulamaktadır, kurun değeri de piyasada belirlenir" dedi.

Yine Reuters'a konuşan Commerzbank analisti Tatha Ghose, "Ödemeler dengesi yaz boyunca iyi bir görünüm vermiş olabilir ama bu şu anda liradaki düşüşü engellemeyecek. Özellikle de Merkez Bankası faizleri düşürmeye devam ederse" değerlendirmesini yaptı.

Ekonomistler görüşlerini Twitter hesaplarından paylaşıyor:

Dolar 10 TL'yi aştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kirve15 Kasım 2021 05:29

    Arkadaş çarşıya bir cıkıyorsun her 50 metrede eczane,yan yana kuyumcular.Yabancı ürettiği ilacı, altını bize satıyor.Dolar nasıl yükselmesin.Sadece tüketiyoruz.Tek yaptiğımız,yol köprü hastane

  • Son15 Kasım 2021 00:41

    -Faizlerin düşürülmesi doları yükseltti. -yatırımcı döviz yatırımını arttırdı döviz bürosuna ve bankalara koştu. -Döviz bürolarından alınan yani yastık altını bankalara yönlendirmek için kimlik bilgileri zorunlu kılındı. -Bankaların zorunlu karşılıkları %25 e yükseltildi. Sonuc olarak bankalrdaki mevduatlard her 100 $ ların 25$ ı merkez bankasına aktarılması ile merkezin döviz rezervleri iluzyonla arttirilmış oldu:))

  • Arif gsli14 Kasım 2021 19:38

    Üretim, üretim, üretim. Teknolojik ürünler üretmessek, antalya daki domates le karadenizdeki çay fındıkla adanada ki pamuk konyadaki buğday bu iş olmaz. İngiltere ye fransaya en iyi gıdalar gider. Bi gemi domates gönderiyoz.., 3 5 araba alabiliyoz. BİDE ŞU PARASI OLANLAR BOKVAR O, 1 MİLYONLUK ARABALARDA HAİNLİKTİR BUUUU...

  • CAN14 Kasım 2021 16:16

    chp bir an önce iktidar kadrosu için hazırlık yapmalı çünkü ampül milletin ampülünü söndürdü.mileti sefalete sürekliyip har vurup harman savurdu emekli vekillerine 3,5 yerden maaş bagladı saltanat son bulmalı.

  • Mustafa14 Kasım 2021 13:46

    Eskiden emekli olan bir insan ev, araba alırdı düğün yapardı şimdi emekli ikramiyesini hiç birşey yapamıyor, bumu başarılı yönetim.

  • Ömer14 Kasım 2021 11:29

    20 yıllık akp kıyımı sonrasında geçinemeyen mutsuz bir ülke olduk. Eskidende geçinemezdik ama mutluyduk

  • Hava tahmini gibi14 Kasım 2021 09:55

    "Faiz en az enflasyon kadar olmalı" sözünü hatırlıyorum.. Aslında Dolar küçük dalgalı ama Yönetimin politikaları büyük dalgalı, malesef belirsizlik oluşturuyor. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Bika13 Kasım 2021 19:37

    Dalgalı kur politikası vardı da 2019 ve 2020 yıllarında neden 128 milyar dolar satıldı ki! Saray çıpası ekonomiyi ve TL kaybını nereye götürecek göreceğiz, 280 dolara çalışan milyonlarca insan nasıl geçinip de en az 3 çocuk yapacak takati kalacak!

  • Ali14 Kasım 2021 09:45

    Üç çocuk yetmez 5 çocuk yapın dedi. Bir çocuğun aylık masrafı asgari ücret kadar. Yakında çocuk yurtları dolup taşar.

  • BORSACI13 Kasım 2021 19:35

    kime hesap soracaksın adam karar verdimi astıgım astık kestigim kestik diyor.hesap soran muhalafete sen kimsin diyorsa .asıl suçlu bizleriz seri şekilde her seçimde ampule bastık.

  • Mucise Reis ;)13 Kasım 2021 19:16

    Hi bu konulara sokakda deyinmıyorum. Herkes bu sıkıntıyı yaşıyor. Çocuklar gençler bile yaşıyor. bir çocuk bilgisayar alacak. Tl biriktiriyor. 3 bin tl lik pc olmuş şuan 8 bin tl :D çocuk bile anlıyor ekonomıyı... 

  • Kerim13 Kasım 2021 18:53

    Dövizde faizde piyasa belirlesin merkez beleş para vermesin hatta hiç vermesin hani serbest piyasa ekonomisine geçmiştik.. Biz kurun zorlaması olmazsa yapısal dönüşümleri reformları devrimleri yapmayız... Zoru görmez isek bizim bir şey yapacağımız yok yıllarca dövizin kuyruğunu tutmaya çalıştık geldmiz yer belli.. Ahmakça işler ve ödemeler yapmayalım ger getirmeyen luzımsuz aptala işlere girmeyelim... Para cıkatma hakkı TBMM DE DEĞİL Mİ.

  • ORHAN YILMAZ13 Kasım 2021 18:08

    Akıllara zarar uygulama :) :) enflasyon %25 geçecek. Hiçbir şey yapmasalardı faizler 16-17 lere düşecekti. Dolar 8 altına gelecekti. Zeka çok önemli birşey...

  • Türkoğlutúrk14 Kasım 2021 11:20

    Enflasyonun kaç olduğunu zannediyorsun

  • Berber Bekri 13 Kasım 2021 14:39

    Üretim değilde tüketim ekonomisinin bir sonucudur...