E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEkonomide gözler enflasyon verilerinde!---

Ekonomide gözler enflasyon verilerinde!

Ekonomide gözler enflasyon verilerinde!
02 Mart 2024 - 17:43 borsagundem.com

Ekonomideki gelişmelerin odak noktası olan enflasyon verileri, Şubat ayına ilişkin beklentilere odaklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 4 Mart Pazartesi günü açıklayacağı verilerle piyasalara yön verecek.


Yeni haftayla birlikte gözler enflasyon verilerine çevrildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 4 Mart Pazartesi günü şubat ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıklayacak.

Ekonomistler enflasyonun aylık bazda yüzde 4 yükseleceği öngörüsünde bulunurken, yıllık enflasyonun yüzde 66,30'a çıkmasını bekliyor.

Öncü göstergeler de enflasyonda yükselişe işaret etti. İstanbul'un enflasyonu aylık bazda yüzde 4,07 artış gösterdi. Türk-İş verilerine göre Ankara'da gıda harcama tutarı ise yüzde 8 arttı.

AA Finans anketinde ekonomistlerin şubat ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 4,04 oldu. Ankete katılan 10 ekonomistin enflasyon beklentileri en düşük yüzde 3,40, en yüksek yüzde 5,00 aralığında yer aldı. Bir önceki ay yüzde 64,86 olan yıllık enflasyonun yüzde 66,30'a çıkacağı öngörülüyor.

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI ARTTI

Türk-İş, açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının şubat ayı sonuçlarını açıkladı.

Araştırmaya göre aralık ayında 4 kişilik ailenin 'açlık sınırı' 16 bin 257 liraya yükseldi. Açlık sınırı geçen ay 15 bin 48 lira olmuştu. Yoksulluk sınırı ise 49 bin 19 liradan 52 bin 955 liraya yükseldi.

Ankara'da yaşayan dört kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde yüzde 8,03 arttı. Son 12 ay itibarıyla değişim oranı yüzde 72,49 olarak hesaplandı.

İSTANBUL'UN ENFLASYONU BELLİ OLDU

İstanbul Ticaret Odası, megakentin şubat ayı enflasyon oranını açıkladı. İstanbul'da şubatta bir önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 4,07, toptan fiyatlar yüzde 4,64 artış gösterdi.

Söz konusu veriler yıllık bazda incelendiğinde, artış oranının perakendede yüzde 76,58, toptan fiyatlarda yüzde 65,06 olduğu görüldü. (NTV)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bik02 Mart 2024 19:58

    Her ay fiyatlar % 5-6 artıyor. İtibardan tasarruf yapılmadığı gibi parası olanlar  da kamu yardımı alanlar da tam gaz tüketiyor.