E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEBRD'den Rus gazı uyarısı: Kesilirse toparlanma ortadan kalkar---

EBRD'den Rus gazı uyarısı: Kesilirse toparlanma ortadan kalkar

EBRD'den Rus gazı uyarısı: Kesilirse toparlanma ortadan kalkar
10 Mayıs 2022 - 09:25 borsagundem.com

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Rus gazının ihracatının aniden durdurulmasının Avrupa, Orta Asya ve Kuzey Afrika'daki gelişmekte olan ekonomilerde salgın sonrası toparlanmanın ortadan kalkmasına yol açacağını bildirdi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) baş ekonomisti Beata Javorcik, Rus gazının kesilmesi durumunda gelişmekte olan ekonomilerde pandemi sonrası toparlanmanın söz konusu olamayacağını belirtti.

Avrupa, orta Asya ve kuzey Afrika'da yaklaşık 40 ülkede faaliyet gösteren EBRD, Rus gazına bağımlı olarak gelişmekte olan ekonomilerin GSYH'larının gazın aniden kesilmesi halinde bu yıl yüzde 2,3 ve gelecek yıl yüzde 2 daralacağını öngördü. EBRD baş ekonomisti Beata Javorcik, "Avrupa, Rusya'dan petrol ve gaz alımını durdurmaşı tartışıyor. Rusya'nın gaz arsını kendisinin de durdurması olasılığı var" dedi.

2022 ve 2023 yılları için büyüme tahmini düştü

EBRD bölgesindeki ekonomilerin 2020'de yüzde 2,5 daraldıkları ve 2021'de yüzde 6,7 büyüdükleri tahmin ediliyor.

Bugün yayınladığı raporda 2022 ve 2023 için bölge ülkelerine yönelik GSYH büyüme tahminlerine de yer veren EBRD, bölge ekonomileri için 2022 yılı büyüme tahminini yüzde 1,7'den yüzde 1,1'e indirirken, 2023 beklentisini de yüzde 4,4'ten 4,2'ye düşürdü. Türkiye için 2022 ve 2023 büyüme tahminleri yüzde 2,6 ve yüzde 3,5 olarak korundu.(Dünya)

Küresel büyümeye ilişkin endişeler risk iştahını baskılıyor

S&P, küresel büyüme beklentisini yüzde 3,6'ya indirdi

EBRD, Türkiye için büyüme tahminini düşürdü

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)