E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar/TL yeni zirveyi gördü---

Dolar/TL yeni zirveyi gördü

Dolar/TL yeni zirveyi gördü
12 Haziran 2023 - 08:56 borsagundem.com

Dolar/TL, yeni haftanın başında 23,65 ile yeni zirveyi görmesinin ardından saat 13:00 itibarıyla 23,6580 seviyelerinden işlem görüyor.

Döviz kurlarında 28 Mayıs’taki seçimlerin sonrasında hızlanan artış, devam ediyor. Geçen haftayı 23,47 seviyesinden kapatan dolar/TL, bu sabah 23,65 ile yeni zirve noktasını gördü.

Cuma günü yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 2,7 üzerinde 23,6500'ten tamamladı.

Dolar/TL, yeni haftanın başında yeni zirveyi görmesinin ardından saat 13:00 itibarıyla önceki kapanışının hemen altında 23,6580'den işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 1,4 değer kazancıyla 25,5250'den, sterlin/TL yüzde 0,9 yükselişle 29,7480'den satılıyor.

Dolar endeksi şu sıralarda önceki kapanışının hemen üzerinde 103,6 seviyesinde dengelenirken, euro/dolar paritesi de önceki kapanışının hemen altında 1,0750 seviyesinde bulunuyor.

Analistler, küresel piyasaların, ABD, Avrupa, Japonya ve Çin merkez bankalarının para politikalarının açıklanacağı haftaya temkinli başladığını ifade etti.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çarşamba günkü toplantıda yüzde 74 ihtimalle politika faizini sabit bırakmasının beklendiğini aktaran analistler, politika metni ve toplantı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarındaki sinyallerin yatırımcıların odağında olacağını söyledi.

Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in, bu hafta faiz artırımlarına ara verebileceğinin öngörülmesine karşın temmuzda 25 baz puan daha faiz artırarak "şahin" politikalarına son vermesinin tahmin edildiğini aktardı.

ABD ekonomisinde iş gücü piyasasının soğuma sinyalleri verdiğini ancak hala istenilen sonuçların alınamadığını ifade eden analistler, yarın açıklanacak enflasyon verilerinin fiyatlamalar açısından önemli bir başka unsur olduğunu vurguladı.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD'de hazine bütçe dengesi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan dolar endeksinde 103'ün destek, 105 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Öte yandan, bugün yurt içinde açıklanan verilere göre cari açık, nisanda 5 milyar 404 milyon dolar ve işsizlik oranı yüzde 10,2 oldu.

İnfo Yatırım Foreks bülteninde,'Dolar/TL’de yatay-pozitif fiyatlamalar takip ediliyor. Haftanın son işlem gününde yurt içinde sanayi üretimi verisi açıklandı. Buna göre Mart’ta %5,8 artış gösteren sanayi üretimi Nisan’da %0,9 gerileyerek yıllık bazda %1,2 düşüş kaydetti. Piyasa beklentisi verinin aylık bazda %0,6 ve yıllık bazda %0,8 artış göstermesi yönündeydi. Bugün ise işsizlik oranı ve cari denge verileri açıklanacak. 22 Haziran’da yapılacak PPK toplantısın öncesinde yeni Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile TCMB Başkanı Erkan’ın açıklamaları yakından takip edilecek. ABD’de ise bu hafta gözler 14 Haziran’da açıklanacak Fed faiz kararında olacak. Fed’in bu ay faizleri sabit bırakması beklenirken önümüzdeki aylara dair verilecek mesajlar küresel risk iştahı ve fiyatlamalar için ton belirleyici olacak.'denildi.

Altın, doların güçlenmesiyle gevşedi

 

Döviz rezervleri 1 milyar 293 milyon dolar azaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bik12 Haziran 2023 09:06

    2 yıl önce dolar 8 TL  ve heterodoks ekonomiye geçirip TCMB net rezervleri sıfırlandı. Sonuç ortada!

  • borsacı12 Haziran 2023 09:05

    tek altarnetif dolar çünkü TL her gün her an eriyor erimeden kaçan insanlar dövize yöneliyor tonlarca madeni lira kuruş basıldı şimdi hepsi hurdaya dönüştü bu ülkede ve dünyada eşsiz bir ekenomist varken daima döviz almaya alıştırdı .