E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar/TL paritesi dar bantta seyrediyor---

Dolar/TL paritesi dar bantta seyrediyor

Dolar/TL paritesi dar bantta seyrediyor
31 Ağustos 2023 - 11:29 borsagundem.com

Dün yükseliş eğiliminde bir seyir izleyen dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,6 üzerinde 26,7013'ten tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 11.05 itibarıyla önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 26,7170'ten işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,1 azalışla 29,1700'dan, sterlin/TL de yüzde 0,1 değer kaybıyla 33,9560'tan satılıyor.

Dolar endeksi, şu sıralarda yüzde 0,2 artışla 103,3 seviyesinde bulunurken, avro/dolar paritesi önceki kapanışının yüzde 0,3 altında 1,0890 seviyesinde seyrediyor.

Bu arada, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 büyüme kaydetti.

Analistler, küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yılın geri kalanında faiz artırmayacağına yönelik iyimserlikle risk iştahının yükselse de Çin ekonomisindeki gelişmelerin varlık fiyatlarını baskılamaya devam ettiğini söyledi.

Dünya genelinde açıklanan makroekonomik verilerden alınan sinyaller, ekonomik aktivitenin yavaşlamaya devam ettiğini gösterirken, bu durum Pasifik Okyanusu'nun iki cephesinde farklı fiyatlamalara sebep oluyor.

ABD ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme verisi yüzde 2,4'ten yüzde 2,1'e revize edilirken, ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte beklenenden daha az büyüdüğünü ve istihdam artışının da beklenenden fazla yavaşladığını gösteren verilerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in eylül toplantısında politika faizini sabit tutacağına yönelik beklentiler yüzde 90'a yaklaştı.

Öğleden sonra yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantı özeti, yurt dışında ise ABD'de kişisel tüketim harcamalarının öne çıkacağını belirten analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 102 seviyesinin destek, 105'in ise direnç olarak öne çıktığını bildirdi.

İnfo Yatırım Foreks bülteninde, 'Dolar/TL’de hafif yükseliş hakim. Dün yurt içi piyasalar resmi tatil nedeniyle işleme kapalıydı. Önceki işlem gününde ise ekonomik güven endeksi ve ticaret açığı takip edildi. Buna göre ekonomik güven endeksi 99,3’ten 94,1’e gerilerken ticaret açığı da 5,16 milyar dolardan 12,2 milyar dolara yükseldi. Diğer yandan TCMB tarafından KKM dönüşümü aylık hedefinin %5’ten %10’a yükseltmesi dövize olan talebi artırabilecek unsurlardan. ABD tarafında ise dün özel sektör istihdamı beklentilerin altında artış gösterirken 2Ç23 büyüme verisi de beklentileri karşılayamadı. Verilere bağlı kararlar alacağını ifade eden Fed’in zayıf veriler sonrasında eylül toplantısında faiz artırımını pas geçeceği ihtimali kuvvetlenirken dolar endeksi 103’lü seviyelerine geri çekildi. Yurt içinde GSYİH açıklanacak.' denildi.

Ons altın 1ayın zirvesine ilerliyor

 

Altında yön yukarı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)