E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolardaki düşüş beklentilerinin 4 sebebi---

Dolardaki düşüş beklentilerinin 4 sebebi

Dolardaki düşüş beklentilerinin 4 sebebi
24 Nisan 2023 - 16:17 borsagundem.com

Küresel piyasalarda dolara ilişkin karamsar beklentiler profesyonel yatırımcılar tarafından da seslendiriyor. Bloomberg’ün son anketine göre yatırımcılar dolardaki düşüş beklentilerini 4 sebebe bağladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Profesyonel yatırımcılar geçen yıl son yirmi yılın zirvesine çıkan dolardaki çöküşün devam edeceğini öngörüyorlar. Söz konusu düşüşün en önemli sebebi ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) serbest para politikasının yaklaşmakta olduğu görüşü.

Bloomberg’ün haberine göre son yapılan MLIV Pulse anketine katılan 331 profesyonel yatırımcının %87’si FED’in politika faizlerini %3 veya altına indireceğini düşünüyor. Şu anki politika faizlerinden %40’lık bir düşüşü işaret eden bu faiz indirimi öngörüsünün bu yıl içerisinde başlaması bekleniyor. Piyasalarsa önümüzdeki iki yıl içerisinde FED’in politika faizlerini %3,05 civarında tutacağını fiyatlandırıyor.

FED’in faizleri düşüreceği beklentisi

Beklentiler ve piyasa fiyatlandırmaları arasındaki fark profesyonel yatırımcıların dolar üzerine yaptığı öngörülere de negatif yansıdı. Dolar için ayı piyasası ve boğa piyasası görüşlerini savunan yatırımcılar arasındaki fark %17 civarında. Profesyonel yatırımcılarının büyük çoğunluğu açıkça doların düşüş eğiliminde olduğunu zira getirilerin çok yüksek fiyatlandığını söyledi. İlginç bir şekilde yatırımcıların verdiği en popüler ikinci cevap da bankacılık sektöründeki streslerin yerel düzeyde kaldığı ve krizin etkileri nedeniyle FED’in diğer küresel merkez bankalarından daha güvercin olmaya zorlanacağı yönünde.

FED politikalarını yanlış fiyatlandırmak dolara zarar verecek

İlk bakışta garip görünse de FED’in diğer merkez bankaların takip etmediği sert faiz indirimlerine daha önce de şahit olundu. 2000’li yılların başındaki teknoloji balonu sırasında ve Lehman Brothers’ın iflası sonrasında ABD’nin para politikası küresel ekonomilerden radikal bir biçimde ayrıldı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED Ağustos 2007 ile Nisan 2008 arasında 325 baz puan faiz indirdi. Bu süreçte Avrupa Merkez Bankası ise Temmuz 2008’de 25 baz puan faiz artırdı.

Ancak Bloomberg haberine göre dolara dönük karamsarlık sadece ABD’deki sorunlardan kaynaklanmıyor. Şaşırtıcı derecede çok sayıda yatırımcı grubu yen veya yuanın değer kazanmasının dolardaki düşüşün birincil sebebi olduğuna inanıyor.

Bu görüşün birinci sebebi Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) yeni Başkanı Kazuo Ueda’nın göreve gelişi. Ueda şimdiye kadar sıkıcılık konusunda elinden gelenin en iyisini yaptı ve yenin zayıflamasına neden olan aşırı serbest para politikasının sona ereceğine yönelik iddialara çok az destek verdi. 

Tüm bunlara rağmen Ueda yerel faiz piyasaları üzerinde minimum baskı varken tahvil getiri eğrisinin kontrolünün bırakılması için uygun bir fırsat penceresine de sahip. Harekete geçmeyi seçerse, bu muhtemelen önemli miktarda yen değerlenmesine yol açacaktır. BoJ’daki küçük politika değişikliklerinin bile para birimi üzerinde büyük bir etkisi olabileceğine dair kanıtlar bulunuyor.

İkincisi, Citigroup'un Ekonomik Sürpriz Endeksi’nde Çin bu ay 2006'dan bu yana en yüksek seviyeye yakın yükseldi. Ancak yuan yine de 2023'te şu ana kadar ticaret ağırlıklı sepetine kıyasla sadece %1 arttı. Yuan'ın yükselmesi gerekiyor, ancak para biriminin iyi haberlere karşı neredeyse hareketsiz olması endişe verici. Zira para biriminin yükselmesi için ülkenin daha fazla ne yapabileceğini hayal etmek zor. Devam eden jeopolitik riskin yanı sıra, yatırımcıların Çin ticaretinin geri döndüğü fikrine alışması için zamana ihtiyaçları olabilir.

Dolarsızlaşma?

Dolar kullanımından uzaklaşılması riski, yatırımcıların ciddi olarak göz önünde bulundurduğu noktalardan birisi. Ankete katılan profesyonel yatırımcıların çoğunluğu, doların on yıl içinde küresel rezervlerin yarısından azını oluşturacağını düşünüyor.

Öte yandan, özellikle perakende yatırımcılar arasında dolar boğaları da bulunuyor. Doları destekleyenlerin büyük çoğunluğu FED faiz rotasının eksik hesaplandığını ve para biriminin rotasının nihayetinde politika açıklamalarıyla belirleneceğini belirtiyor.

Borç tavanı krizi

İlginçtir ki, profesyonel yatırımcı borç tavanı kriziyle ilgili olası risklerden neredeyse hiç bahsedilmedi. Bununla birlikte, çok az kişi bugünün siyasi ortamının son derece acımasız olduğunu ve risklerin uzun yıllardır olduğu kadar yüksek olduğunu iddia etmeyi sürdürüyor. 2011 yılında ABD Kongresi’nde görülen borç krizi piyasaların tepkilerini değerlendirmek için en iyi şablon niteliğinde. Söz konusu dönemde tahvil getirileri önemli miktarda düşmüştü. Ancak yatırımcılarda riskten uzaklaşma duyarlılığının hakim olmasıyla aynı dönemde dolar ralli yapmıştı.

Dolar hegemonyası için yolun sonu mu geliyor?

 

Yatırımcılar yanıtladı: Dolarda neden düşüş bekleniyor?

 

Dolar/TL, 19.40 seviyesinden işlem görüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)