E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda keskin yükseliş borsalara zarar verebilir---

Dolarda keskin yükseliş borsalara zarar verebilir

Dolarda keskin yükseliş borsalara zarar verebilir
21 Ağustos 2023 - 16:12 borsagundem.com

ABD Doları’nda yaşanması olası bir patlamanın borsalara ciddi hasar vereceği düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi birçok analizin beklentilerinin aksine dirençli yapısını koruyor. Faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte son haftalarda dolarda yaşanan keskin toplarlanmanın süreceği öngörülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Doları'ndaki bu toparlanmanın çok daha önemli bir yükselişe yol açması ve bunun da borsa ve riskli varlıklar için yıkıcı olacağı tahmin ediliyor.

Sıkılaşma ve dolar

Seeking Alpha’dan Michael Kramer’ın analizine göre, bir açıdan, daha güçlü bir dolar, çok uluslu şirketler için bir döviz rüzgarı yaratıyor ve sonuç olarak satışları ve kazançları olumsuz etkileyerek büyüme oranlarının yavaşlamasına neden oluyor. Ancak daha da önemlisi, daha güçlü bir dolar, son borsa rallisini ezecek olan finansal koşulların son derece sıkılaşmasına yol açabilir.

Doların finansal koşullar üzerinde önemli bir etkisi bulunuyor ve yükselen faiz oranı ortamı, riskli varlıklar için düşmanca bir dönem yaratıyor. Dolar endeksi tarihsel olarak Chicago Fed finansal koşullar endeksi ile birlikte hareket ediyor ve onu etkiliyor. Dolar endeksinin değer kazanması, çoğu zaman finansal koşulların sıkılaşmasıyla aynı zamana denk geliyor.

Finansal koşulların sıkılaşması, hisse senedi fiyatları için olumsuz bir nitelik taşıyor çünkü daha sıkı finansal koşullarla birlikte daha geniş kredi marjları ve daha yüksek zımni oynaklık da geliyor ve her ikisi de hisse senedi fiyatlarını aşağı çekmeye neden oluyor. Zayıf dolar ve finansal koşulların gevşemesi, 2023 yılında şimdiye kadar riskli varlıkların ana itici gücü olsa da bu durumun değiştiği görülüyor.

İki faktör

Teknik olarak dolar, 103.50 seviyesi civarında önemli bir kırılmaya yakın seyrediyor. Bu seviye, dolar endeksinin kritik bir yatay direnç seviyesinin üzerine çıkmasına ve ayrıca 8 Mart zirvesinden itibaren önemli bir düşüş trendinin de üzerine çıkmasına izin verebilir. 103.5'in üzerinde bir kırılma, dolar endeksini 8 Mart seviyesine ve potansiyel olarak gelecek haftalarda ve aylarda da daha yükseğe gönderebilir.

2022 yılının başından beri S&P 500 Endeksi, ABD Doları ile ters işlem görüyor ve dolar zayıfladığında finansal koşullar rahatlıyor ve hisse senetleri yükseliyor. Dolar yükseldiğinde finansal koşullar sıkılaşıyor ve hisse senetleri düşüyor.

Doların daha fazla yükselmesinin koşulları iki faktöre bağlı seyrediyor: ABD ekonomisinin dünyanın geri kalanı üzerindeki performansının devam etmesi ve faiz oranlarındaki farklılıklar. ABD ekonomisinin beklenmedik gücü, ABD'de getirilerin diğer ülkelerdeki oranlardan daha hızlı artmasına neden oluyor. Bunun en bariz örneği, ABD ve Almanya'nın 10 yıllık oranları arasında doları euro'ya tercih eden genişleyen fark olarak öne çıkıyor.

Bu ilişki aynı zamanda ABD Doları ve Japon Yeni için de geçerli ve bu döviz çifti ABD 10 yıllık tahvili ve 10 yıllık Japon devlet tahvili arasındaki farkları takip ediyor. Dolayısıyla, ABD ve diğer ülke faiz oranları arasındaki farkın genişlemeye devam etmesi, doların daha iyi performans göstermeye devam etmesi anlamına geliyor.

Hisse senedi rallisi risk altında

Ancak daha da önemlisi, dolar mevcut seviyelerinden daha yükseğe çıkmayı başarırsa, bunun, genişleyen kredi marjları ve VIX'te daha yüksek zımni oynaklık seviyeleriyle hisse senedi fiyatlarının düşmesine neden olması muhtemel gözüküyor. Dolar yükselmeye başlarsa, Mayıs ayından bu yana tüm hisse senedi rallisi risk altında olacak ve daha da kötüye gitme potansiyeli, Mart ortasından bu yana SVB sonrası tüm kazanımları silecek.

Hisse senedi piyasası rallisinin tamamı, ilk olarak 16 Temmuz'da not edilen kısa volatilite dağıtım ticareti tarafından yönlendirilmiş gibi görünüyor. Bu ticaret, yalnızca zayıflayan bir dolar ve düşen faiz oranlarının yönlendirdiği bir finansal durumun gevşeme döneminde var olabiliyor. O zamandan beri, doların güçlenmesi ve oranların artmasıyla bu kısa süreli oynaklık ticareti erimeye başlıyor.

Doların daha da güçlenmesinin, bu ticareti daha da gevşetmesi bekleniyor. Ancak daha da önemlisi, böylesi bir senaryoda tüm hisse senedi piyasası rallisi risk altında kalıyor çünkü daha güçlü bir dolar daha sıkı finansal koşullara yol açıyor ve hisse senetleri ve riskli varlıklar böyle ortamlarda iyi sonuç vermiyor.

Dolarda yön yukarı

 

Trump'dan dolar çıkışı: Dünyadaki egemenliği sarsıldı

 

Rallide kayıp yüzde 10’u bulabilir

 

Michael Burry ralliyi açığa sattı

 

Rallide ivme tersine dönüyor

 

Morgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)