E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDogecoin’e yatırım yapmak doğru mu?---

Dogecoin’e yatırım yapmak doğru mu?

Dogecoin’e yatırım yapmak doğru mu?
21 Nisan 2021 - 16:12 borsagundem.com

Bir yıl içerisinde %18.000 yükselen Dogecoin bugüne kadar birçok perakende yatırımcıya para kazandırdı. Ancak bu yatırım borsa uzmanlarında spekülasyon olarak nitelendiriliyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsaların bugünlerde en çok konuştuğu konu bir şaka ile başlayıp değeri 50 milyar dolara kadar ulaşan Dogecoin. 2013 yılında iki arkadaşın kripto para parodisi olarak başlattığı ve tamamen değersiz olması beklenen Dogecoin astronomik değerlemelere ulaştı. Kripto para biriminin maskotu ise Shiba-Inu cinsi internet fenomeni bir köpek.

Ancak bir şakayla başlayan Dogecoin macerası geçtiğimiz yıl %18.000 yükselişi gördü. Geçtiğimiz hafta sonu Bitcoin’in dramatik bir şekilde düştüğü zamanda bile Dogecoin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Milyarder yatırımcı Elon Musk’ın hakkında Twitter mesajı yayınladığı, NBA takımı Dallas Mavericks’in Sahibi Mark Cuban’ın eğitici ve eğlenceli olduğunu açıkladığı Dogecoin’in yükselişi açıklanamaz bir biçimde devam ediyor. Kripto yatırım boğası Mike Novogratz ise eğer bir arkadaşı bu kripto parayı tercih ederse fazlasıyla endişeleneceğini açıkladı.

Salı günü 41 sente kadar yükselen Dogecoin’in değeri şu sıralarda ise 29 sent civarında seyrediyor. Ancak Dogecoin’in yükselişi birçok yatırımcının da beklenmedik kazançlar elde etmesine neden oldu.

Perakende yatırımcılar kazandı

Bloomberg’in haberine göre ABD’nin Dallas eyaletinde yaşayan 26 yaşındaki muhasebeci Alyssa Vazquez Ocak ve Şubat aylarında eşiyle birlikte şaka olsun diye 600 dolarlık Dogecoin satın aldı. Vazquez çiftinin hiçbir şey kazanamayacaklarını düşündükleri yatırımın değeriyse şimdi 6 bin dolar.

Vazquez konuyla alakalı açıklamasında, “Başladığımızda, kaybetmeyi göze alabileceğimizden fazlasını koyamayacağımız konusunda anlaşmıştık. GameStop'un patladığı sıralarda bu işe giriştik. Her şey kripto paraların nasıl yükseldiğine dair Twitter mesajlarını okumasıyla başladı” dedi. Dogecoin’in yükselişini tamamen şaşkınlıkla karşıladıklarını belirten Vazquez, “Eşim bana mesaj attı ve ‘Bunu gördün mü?’ dedi. Sadece şok oldum” ifadelerine yer verdi.

Vazquez ve eşi daha önce Litecoin ve Ethereum'a yatırım yapmışlardı, ancak çok fazla uğraşmadıklarını söylediler. Amatör yatırımcı, “O zamanlar pek fazla güvenmiyorduk. Bitcoin’in patlaması ise fikrimizi değiştirdi” açıklamasında bulundu.

Vazquez çifti, Doge yatırımından çıkmak için en iyi zamanı bulmaya çalışıyor. Kazançlarını öğrenci kredileri de dahil olmak üzere bazı borçları ödemek için kullanmayı umuyorlar. Ama ondan önce, muhtemelen daha fazlasını satın alacaklar. Çift yeni bir kripto para birimi olan SafeMoon’a 500 dolarlık yatırım yapmaya başladıklarını bile açıkladı.

Kanada'nın Alberta kentinde yaşayan 26 yaşındaki elektrikçi Brayden Johnson, geçen yıl 15 yaşında vefat eden Hudson adlı Shiba Inu cinsi köpeği anısına Dogecoin'i satın aldığını belirtiyor.

Johnson, “Aslında ne zamandır biri doge kelimesini söylese onu düşünüyorum. Dogecoin sembolüne baktığımda zihnimde hep onu aptal şirin suratını ve tüm kürkünün tasmasının arasında büzüşmesini hayal edebiliyorum” dedi.

Johnson, Dogecoin'in büyük yükselişini gördüğünde, gerçekten çok heyecanlandığını ve bu kadar hızlı bir şekilde bu kadar çok para kazanmasını beklemediğini belirtiyor. Amatör yatırımcı Dogecoin’e ilişkin “Yükselişi harika bir duygu çünkü kim daha fazla ekstra kazanç istemez ki? Köpeğimi özlediğim için yaptığım bir yatırımın çok güzel getiri sağlaması da daha tatlı hissettiriyor” ifadelerinde bulundu.

Doge neden yükseldi?

Her ne kadar bir şakanın bu kadar değerlenmesi kafa karıştırıcı gibi görünse de borsagundem.com’un derlediği verilere göre Dogecoin’deki yükselişin borsalarda geride kalma korkusu (FOMO) olarak adlandırılan piyasa olayıyla yakından bir ilişkisi söz konusu.

Yatırım danışmanlığı firması JonesTrading’in Baş Piyasa Stratejisti Michael O'Rourke, "İnsanlar Bitcoin'in erken dönemde yarattığı sihri yeniden yakalamaya çalışıyor. Temel farksa Bitcoin’in sınırlandırılmış olması. Bununla birlikte piyasada çok sınırlı altcoin hayatta kalacak" dedi.

Bitcoin, 2009'daki başlangıcından bu yana, 21 milyon adet sabit para arzına sahipti. Dogecoin içinse böyle bir durum söz konusu değil. Yaratılabilecek Dogecoin miktarının sınırı yok.

Ateşli takipçileri bu gerçeği Dogecoin ile itibari paralar arasında karşılaştırma yapmak için kullanabilirler. Zira ABD Merkez Bankası’nın da basabileceği dolar sınırı yoktur. Ancak Dogecoin’in ardında çok sayıda espri malzemesi varken dolarınsa arkasında Amerikan ekonomisi ve nüfusu bulunuyor. O’Rourke bu nedenle dolara daha fazla güvendiğini açıklıyor.

O’Rourke, “Dogecoin’in amacının spekülatif bir yatırım aracından başka ne olabileceğini bilemiyorum. Sırf insanlar spekülasyon yaptığı bir varlık söz konusu diye bu varlık üzerinden spekülasyon yapıyorsunuz. Bu çok tehlikeli bir karışım” uyarısında bulundu.

 

Kısa vadede güçlenecek yatırım trendi

 

Bireysel yatırımcı Bitcoin’de riskten nasıl kaçınmalı

 

Kurumsal yatırımcı Ripple ürünlerine ilgili

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)