E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBireysel yatırımcı Bitcoin’de riskten nasıl kaçınmalı---

Bireysel yatırımcı Bitcoin’de riskten nasıl kaçınmalı

Bireysel yatırımcı Bitcoin’de riskten nasıl kaçınmalı
21 Nisan 2021 - 13:28 borsagundem.com

Bitcoin fiyatının 60 bin dolar üzerine çıkmasına neden olan unsurlar ne? Bireysel yatırımcılar riskten nasıl kaçınabilir?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin fiyatı 13 Mart’ta 62 bin dolara ulaştıktan sonra duraklama evresine girdi. Bundan iki gün sonra ise 55 bin doların altına indi. Bu tür yüksek volatilite Bitcoin için yeni değil. Dijital para ve yatırım aracı çılgın fiyat dalgalanmalarıyla ünlü. Ancak bu sefer durumun farklı olduğu görülüyor. Daha önce Bitcoin’de görülen boğa piyasaları, medyanın ve hareketli piyasaların etkisiyle bireysel yatırımcıların ilgisinin yükselmesi nedeniyle ortaya çıkmıştı. Ancak 2020’nin yaz aylarının sonundan bu yana, kurumsal yatırımcıların artan ilgisiyle birlikte oldukça sağlam bir boğa piyasası görülüyor.

Kripto alanında kristal küreler olmasa da rüzgar gülleri var. Tesla, Mastercard ve PayPal gibi dev şirketler Bitcoin’i benimsediğinde, bir şeylerin harekete geçeceği açık. Forbes’un haberine göre, uzmanlar Bitcoin’in 60,000 dolar sınırını nihayet aştığını düşünüyor. Yatırımcılar ise portföylerinin riskini artırmadan nasıl kripto para yatırımı yapabileceklerini araştırıyor.

Bitcoin fiyatına neler yön veriyor?

Her yatırım varlığı gibi Bitcoin’in fiyatı da arz ve talep dengesiyle belirleniyor. Sınırlı bir kaynağı olan Bitcoin’in arzı 21 milyonla sınırlı. Ancak Bitcoin’e yönelik talebin temelinde dört kilit unsur var:

  1. - Perakende talebi
  2. - Kurumsal talep
  3. - Ödeme aracı olarak benimsenme
  4. - Risk iştahı

Geride kalma korkusu (FOMO) da bireysel yatırımcıların Bitcoin’e yönelik taleplerini tetikleyen unsurlardan. Bitcoin fiyatı yükseldiğinde, küçük yatırımcılar bu durumu bir fırsat olarak görerek alıma yöneliyor ve bir sonraki yükselişte elde edebilecekleri getirileri kaçırmak istemiyor. Yatırımcıların risk iştahı ise bir başka unsur. Kripto paraların yüksek volatiliteli varlıklar olması, beraberinde birçok riski de getiriyor. 

Kripto paralar dolar, euro, ve yendeki döviz kuru değişimlerinin gösterdiği volatiliteden 10 kat fazla volatiliteye sahip. Yatırımcıların kaybedecek daha fazla parası olduğunda ise Bitcoin’e yönelik talep artıyor.

Son olarak, borsagundem.com'un derlemelerine göre, ödeme hizmetleri sağlayıcılarının kripto parayı benimsemesi ve finans kurumları ile özel şirketlerin Bitcoin’e yönelik talepleri de Bitcoin’deki fiyat hareketleri üzerinde etkili oluyor. Son dönemde PayPal ve Mastercard gibi önde gelen ödeme hizmeti sağlayıcıları ödemelerde kripto para kullanımına imkan tanıma konusundaki planlarını açıkladı. Böylelikle de kripto paraların bir alışveriş aracı olarak konumu meşrulaşmış oldu. Tesla, MicroStrategy ve Square gibi kurumsal yatırımcılar da dijital para biriminin portföy çeşitlendirici olarak öne çıkmasında etkili oldu.

Bugün tüm bu dört unsur, Bitcoin fiyatının yükselmesinde etkili oluyor. Ekim ayından bu yana FOMO, yükselen kişisel birikimler ve kurumsal yatırımcıların ilgisi ile ödeme hizmeti sağlayıcılar Bitcoin’de daha önce akla gelmeyecek seviyelere yükselmesini sağladı.

Kripto yatırımlarında riskten nasıl kaçınabiliriz?

Bitcoin’in piyasa değeri şimdilerde 1 trilyon doların üzerinde. Bitcoin’in yükselişi baş döndürücü olabilir ve eğer dikkatli olmazsanız, kripto para yatırımlarınıza fazla ağırlık vererek maruz kalacağınız riski artırabilirsiniz. Çeşitlendirme yöntemi oldukça faydalı. Bir yatırımcı olarak en son isteyeceğiniz şey tüm yumurtalarınızı aynı sepete koymak olmalı. Örneğin tüm yatırımlarınız S&P 500 endeksinde yer alan hisselerden oluşsaydı, geçtiğimiz yıl mart ayında %34 kaybınız olabilirdi.

Çeşitlendirilmiş bir portföy, varlık sınıflarında görülen dalgalanmalara karşı koruma sağlar. Portföyünüzün küçük bir bölümünü kripto paralar, değerli metaller, gayrimenkul ve emlak fonları, hükümet tahvilleri gibi farklı varlık alanlarına ayırırsanız, makul bir yatırım stratejisi geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda dönem dönem portföy ağırlıklarındaki dengelemeyi yeniden gözden geçirmek de oldukça faydalı. Örneğin Bitcoin fiyatı yükseldiğinde, %5’lik kripto yatırımınız portföyünüzün %20’sine denk bir seviyeye gelebilir. Bu durumda Bitcoin yatırımınızın bir kısmını satarak, diğer varlık sınıflarına dağılım yapabilirsiniz.

Bitcoin vadeli işlemlerde satıcılar baskın

 

Altın, zirvede geziyor

 

Kripto paralarda toparlanma sesleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)