E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDoğalgaza ve elektriğe yeni zamlar yolda---

Doğalgaza ve elektriğe yeni zamlar yolda

Doğalgaza ve elektriğe yeni zamlar yolda
07 Ağustos 2021 - 17:33 borsagundem.com

Geçen sene dibe vuran küresel doğalgaz fiyatları bu yıl rekor seviyelere yükseldi. Eski BOTAŞ Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk ve GazDay Genel Müdürü Mehmet Doğan, önümüzdeki aylarda doğalgaz ve elektriğe büyük zam gelmesini beklediklerini söyledi

Temmuz'da doğalgaza yüzde 12, elektriğe yüzde 15 zam yapılması vatandaşın bütçesini ve enflasyonu olumsuz etkilerken, uzmanlar kış aylarında daha büyük zamların gelebileceği uyarısında bulundu.

Geçen sene dibe vuran küresel petrol ve doğalgaz fiyatları bu yıl hızla yükselirken, özellikle Avrupa'da doğalgaz fiyatlarındaki rekorlar dikkat çekiyor.

Türkiye'nin boru hatları üzerinden şu an bin metreküpünü yaklaşık 240 dolara satın aldığı Rus gazının Avrupa fiyatı ilk kez 540 doları aşarken, spot LNG fiyatları da tarihi yüksek seviyelerde seyrediyor ve Türkiye'nin boru gazı alım fiyatlarının yaklaşık iki katı seviyelerde bulunuyor.

UZMANLAR BÜYÜK ZAM BEKLİYOR
Eski Botaş Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk ve GazDay Genel Müdürü Mehmet Doğan, doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki olası gelişmeleri sozcu.com.tr'ye değerlerdi.

Uzmanlar, yıl başından bu yana yüzde 18,8 zamlanan doğalgaza, dolar kuru yatay seyretse bile bu kış yaklaşık 40 daha zam gelebileceğini belirtiyor.

Şu an 238 dolar olan Botaş'ın Rus gazı alım fiyatının 2021'in son çeyreğinde yaklaşık 270 dolara yükselebileceğini, 2022’nin ilk çeyreğinde daha da artmasının beklendiğini belirten Aktürk, Türkiye’nin kış döneminde artan talebin bir kısmını şu an çok daha yüksek fiyatta olan spot LNG ile karşılamak zorunda olduğunu ve ithalat maliyetinin daha da artacağını, 2022 yaz aylarına kadar yüksek fiyatların görülmeye devam edeceğini dile getirdi.

ESKİ BOTAŞ YÖNETİCİSİ: ZAM YÜZDE 40’I BULABİLİR
Geçen sene nisanda 20 doların altına gerileyen petrol fiyatlarının bu yıl 70 doların üzerine çıktığına işaret eden Aktürk, Türkiye'nin boru gazı ithalat fiyatlarının da petrol fiyatlarına endeksli olduğunu hatırlattı.

Bu sene yaz döneminde yüksek sıcaklıklar nedeniyle özellikle klima kullanımı etkisiyle elektrik tüketiminin rekor kırdığını ve kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerden üretilen elektriğin azaldığını hatırlatan Aktürk, artan talebin doğalgaz çevrim santrallerinden karşılandığını ve bunun da Türkiye'nin doğalgaz ithalat miktarını artırdığını belirtti.

Aktürk, Türkiye'de de doğalgazda ekim ayında yüzde 15, yıl sonunda da yüzde 20'lik zam beklediğini, toplam zam oranının yaklaşık 40'ı bulabileceğini belirtti.

BOTAŞ YA BÜYÜK ZAM YAPACAK YA DA BÜYÜK ZARAR EDECEK
Mehmet Doğan, Avrupa'da yeşil enerji dönüşümü kapsamında karbon fiyatlarının yüksekliği, hızla artan talebin kömür yerine daha çok doğalgazla karşılanması, stok ve arz sorunları ve Rusların gaz akışını kısması nedeniyle fiyatların rekor seviyelere çıktığını belirtti.

Türkiye'nin yıl başında 170 dolar olan bin metreküp Rus gazı ithalat maliyetinin 2022 başında 300 doların üzerine çıkacağını, artan talebin önemli bir bölümünün de fiyatı çok daha yüksek durumdaki LNG ile karşılanacağını belirten Doğan, Botaş'ın çok büyük zam yapmak zorunda kalabileceğini ya da zam yapmazsa da tarihi zararla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Bin metreküp doğalgaza denk LNG fiyatının bugün yaklaşık 560 dolara yakın olduğunu ve boru hattı gazı alımındaki olası sorunlar durumunda LNG alımının da artabileceğini belirten Doğan, elektrik üretimindeki yüksek doğalgaz payı nedeniyle elektrik fiyatlarına da ciddi oranda zam gelmesinin gündeme geleceğini dile getirdi.

Dolar/TL’deki olası artış, doğalgaz ve elektrikte olası zam oranlarını daha da artırabilir.

DOĞALGAZ TÜKETİMİ YÜZDE 30 ARTTI
Danışmanlık ve bilgi platformu Enerji IQ’nun derlediği verilere göre, bu yılın ilk 7 ayında Türkiye'nin iletim şebekesine giren toplam doğalgaz miktarı 35,912 milyar metreküp ile geçen yılına aynı dönemine göre yüzde 31,73 arttı.

Gaz giriş miktarlarına yakın seyreden tüketim verileri, yıl sonundaki toplam tüketimin 60 milyar metreküp civarında olacağını gösteriyor.

Botaş ve özel sektörün 2021 yılı için yürürlükteki toplam kontrat miktarı 51,45 milyar metreküp ancak özel firmalar Gazprom'a tahkim cezalarını ödemedikleri için şu an ithalat yapamıyor ve bu durum yüksek maliyetli LNG ithalatı miktarının artmasına neden olabilir.

BLOOMBERG: UCUZ GAZ DÖNEMİ SONA ERDİ
Doğalgaz fiyatlarındaki sert yükseliş, dünyanın gündeminde. ABD merkezli finans ajansı Bloomberg'de dün yayımlanan “Fiyatlar yüzde 1000 oranında artarken ucuz gaz dönemi bitti” başlıklı haberde, doğalgaz fiyatlarındaki artışın başta enflasyon olmak üzere küresel ekonomide önemli etkileri olacağına işaret etti.

Yeşil enerji dönüşüm hedefleri doğrultunda doğalgaza talebin artacağını ancak arz artışının görece sınırlı kalacağını belirten ajans, fiyatların yüksek seviyelerde olmaya devam etmesinin muhtemel olduğunu vurguladı.

Avrupa'da gaz fiyatları, Mayıs 2020'deki rekor düşük fiyatlara göre 10 kat artmış durumda. Asya'da LNG fiyatları da geçen seneye göre 6 kat arttı.
(Emre Deveci /Sözcü)

Bakan Dönmez'den doğalgaz açıklaması

ABD'de hava durumu tahminleri doğalgazı etkiliyor

Doğalgaza zam: Ocak'tan bu yana 7. fiyat artışı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (56)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Uzay02 Eylül 2021 20:41

    Türkiyede sürekli her noktada yapılan zamdan şu partidensin diye siz bana oy veriyorsunuz diye insanlar muaf mı tutuluyor.Yapılan zamlardan bütün Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan tüm vatandaşlar etkilenmektedir.Ülke insanı artık yapılan bu zamlardan bıkmıştır.Alınan ücretler pul olmuştur.Yönetenler korkunç lüks yaşamlar sürerken halk perişan ve umurlarında bile değillerdir.Elbette bunun sandıkta vatandaştan bir zamlı tarifesi olacaktır.Tarifeye bir tarife illaki çıkacaktır.Bırakın artık bu milletin cebine göz dikmeyi vatandaş bitti artık.1kg meyve 10liradan aşağı değil.2825lira asgari ücretle bir ay yaşamak için insanlar borç batağına sürüklenmiştir.Evlilikler azalmış boşanmalar artmıştır.Halk bir stres içindedir.Artık yönetenler hem ülke yönetiminde hem yerel yönetimlerde kendilerine bir çeki düzen vermeliler.Sizler harcamalarınızı kısın

  • ....09 Ağustos 2021 07:58

    Şimdi Ahmet otuzbir zevkten dört köşe olup savunmaya başlar,kazık yiye yiye cins degistirdi

  • ulak09 Ağustos 2021 07:37

    afganlari pakistanlilari suriyeleri getirerek turk kimligi vererek oy toplarsinniz ancak.....koyun suruleride din elden gidiyor demeye devam etsin

  • 5008 Ağustos 2021 19:27

    Banane ben hep 50 liralık yKıyorum gazı yeterli 50 lira.

  • ..08 Ağustos 2021 18:22

    Bu zamlardan sonra oyum artık akkepe ye. Gerçekten halkulade zamlar. Bende zamları desteklıyorum. Elektrık olmasa daha mı iyi ? : )) vergi neden verilir. YOL + SU +ELEKTRIK  bunları yapıyoruz, ödüyoruz. üzerine kdv + ötv bakım baparı kayıp kaçak veriyoruz. YETMİYIR, üzerine her ay zam veriyoruz. Yetti mi ? yetmez elektırkle üretilen a dan z yer herşey zamlanıyor. yınede yetmiyor. üzerine dunyanın en pahalı elektrık bedelini oduyoruz. Sabit Maaşlı işte çalışan sayısız 40 milyon kadar fakirliğiğe düşmüşken. Şimdi alkışlar yaparak, seçimlerde o y mu verecek sanıyorlar ? yetti gülüm yetti. 1 kişi  4 - 5 maaş alırken, aynı evde 5 kişi 1 asgari ücret, gunluk 95 tl alıyor. devlet mi yonetıyorlar ? : )  zıttını idda eden  maaşını yazsın. Bir bilelim kaç para ile nasıl krallar gibi geçiniyor.

  • eee08 Ağustos 2021 18:04

    Şimdi, zam yapmak ülke yönetmek ise ? bu ülke yönetilmiyor bilsinler. dünyanın bolluk içinde yaşadığı, hiç bir ülkede ekmek kuyruğu, domates soğan kuyruğu yokken, Türkiye de bu oluyorsa düşünmek laazım. dünya devleti milletleri, uçaklarla ülkemizde turizm  tesislerinde krallar gibi yaşıyorsa, ülke insanımız işsiz kredi borç batagında ise düşünmek lazım. günde 100 tl kazanıpda  1 teneke zeytin yağ alınamıyorsa. 1 gk kuzu eti için  1,5 gün çalışıyorsa. millet aç demektir. Avrupada 1 saat alışma ile 1 kg et alınıyor. 20 yıldır öyle.  bizde ise 1 gün çalışıyorsun, alamıyorsun. Zamlar, ekmeğe zam demektir. Elektrık kullanan bütün üretim tesisleri zam yapacak demektir. Kaç kişi düşünde küçük altın takabılıyor ? alabiliyor ? fakirlik kokuyor memleket.

  • Aktrol08 Ağustos 2021 17:58

    Hadi zamlarıda savun savun ama, milletin karşısına SANDIK ÇIKINCA ne olacak ? . kimi nasıl ikna ederek, neyi vaadederek, seçimleri kazanacaklar ? . chp iyi parti hdp mille tittifakı küfür et, saldır, parçala, eee ekonomı ne olacak ?. al her şey ortada. milleti hangi vaadler projeler, ekonomık iyileşmeler, vb ikna edeceksin ?. Anca burada ZAM LARI savunursan kendini kandırırsın. o bakımdan hukumet, enerjisini hane halkına refahı hissettirecek projelerle durumu iyileştirebilir. Yoksa hukumetin ekonomık programları birbirini kopyalıyor. başarı kazanmayan programalar yenıden ulke de uygulanıyor. proje yok, çaba yok, yardımlar, bağışlarla millet ev geçindiremez. köklü değişim vakti geldi. din de karın doyurmuyor.

  • Ckyc08 Ağustos 2021 17:08

    Bu millette çok para var.Galiba onun etkisi. Ufe 45 tüfe 19 . Naapsin hükümet. Onlari da anlamak lazım. 100 yıldır zamlarla bogusuyoruz. Bu millet üstesinden gelir.

  • Türkoğlutúrk08 Ağustos 2021 16:36

    Ya iban ya zam,

  • Zakir Dönerkor08 Ağustos 2021 16:36

    İmamoğlu toplu taşımaya%15,i geçirirken tatildemiydiniz chp nin cörtleri

  • kafayı yemiş solcu yurttaş08 Ağustos 2021 15:35

    yurttaşlarımız yatıp kalksın dua etsin hergün herhafta her ay zam yapılsın ki bu durumda yiğit halkımız uyanırda seçimlerde oyunu kahraman ve yiğit lider sayın kılıçdaroğluna verir.bu hükümet hiç zam yapmasa bu durum biz muhalefet için hiç iyi olur mu?iyi ki herşeye zam yapılıyor.zammı destekliyor ve zamları alkışlıyoruz.

  • Tekno papaz08 Ağustos 2021 14:39

    Dolar yükselir petrol çıkar, petrol düşer dolar düşer veya her ikisi de  çıkar yine zam gelir. Temmuz ayında 26 milyar tl faiz ödenmiş nasıl kapanacak bu. Daha fazla vergi vergi vergi vergi. Sonumuz hayrola 

  • Ali Taş08 Ağustos 2021 14:39

    Tek çare ekonomiyi bozarak Erdoğanı indirebiliriz diyen sahte vatanseverlere haram zıkkım olsun

  • ulak09 Ağustos 2021 07:40

    siğirsin...aQp 4 maas alsinlar sen halen ne diyorsun...senin gibilere zam yapmak farzz

  • AHMET ÖZBİR08 Ağustos 2021 13:31

    FİYAT AYARLAMALARI son hadde kadar yapılmaz, ancak CHP DÖNEMLERİNDEKİ gibi oralar ARPALIK olarak kulkanılırsa ZARAR MİLLETE yazılır, ZAM yerine YILLARCA KITLIK üzere yaşamak zorunda bırakılırız. Rabbim bizleri KITLIK ZİHNİYETİNDEN KORUSUN, BOLLUK İÇERİSİNDE YAŞAMAMIZI TEMİN EDEN REİS'İMİZE, DAVA ARKADAŞLARINA SONSUZ DÜALARIMIZLA...

  • Tekno papaz08 Ağustos 2021 18:16

    Almanya'da yaşıyorsun galiba 

  • : ))08 Ağustos 2021 17:55

    E bu zam zam zam politika bana ters... O, zaman seçimlere geçelim... Gelsin sandıklar milletin karşısına. Gör anyayı, konyayı. HİÇ NEFES TÜKETME SEN, iç çorbanı evinde. 

  • Türkoğlutúrk08 Ağustos 2021 16:33

    Zammida alkışladınya,ya çift maaslisin ya

  • Batık borsacı08 Ağustos 2021 13:30

    Artık sizin bu ülkeye verebileceğiniz birşey kalmadı!

  • Ömür08 Ağustos 2021 15:14

    Gelen gideni aratır

  • zamsever yurttaş08 Ağustos 2021 13:06

    zamlar bir ülkenin bekası için şarttır.zam olmazsa devletin memuru işçisi aç kalır.zammı her zaman desteklerim,

  • Emmi08 Ağustos 2021 12:31

    Ne doymak bilmez bi aç gözlülüğünüz var. Soydunuz eliğimize kadar kuruttunuz hala zam

  • izzet BAŞ08 Ağustos 2021 11:45

     Zamlı hayat eflasyonu düşürür... Çünkü kimse alamaz hale gelecek.... Sonuç meydanlar it uğursuza kalacak... Haydi Türkiye fakirliğe durmak yok yola devammmmmmmm...... GARİBİN ÇİLESİ ÖLÜNCE BİTER......

  • Hehe08 Ağustos 2021 10:13

    Ohhh misss ne buyuduk beee

  • Ahmet 08 Ağustos 2021 08:47

    Al-lah belanızı versin...

  • Cevat08 Ağustos 2021 16:32

    Devamınıda sana versin

  • Ahmet Otzbir Vekili08 Ağustos 2021 08:25

    Ahmet Otzbir abimiz sağlık durumları vesilesi ile ilgili ZAM HABERİNE yorum yazamamıştır. Sağlık durumu çok iyiye gitmiştir. Bir gün içinde haberlere değerli yorumlarını yazacaktır. ZAM haberine yorum yazamadığı için çok üzgündür... Kısa süre içinde  yorumları ile halkı bilgilendirmeye devam edecektir. Lütfen geçmiş olsun çelenkleri göndermeyin, onun yerine, Malazgirt okçular ve Has Osmanlı Beygirciler derneğine sms bağışı yapın. Teşekkürler arayan soran Allah dostlarına.

  • 🤣🤣08 Ağustos 2021 07:14

    Osbir nerdesin la bunsayfada yoksun hayret

  • Berber Bekri 07 Ağustos 2021 23:20

    Cok iyi kendimiz bulduk gazı tabiki zam yapsınlar artık dışarı gitmiyor yaşasın gaza gelen zamlar yetmez ama evet diyenler D E V A M diyenler burda mı? Ben varım sende varmısıncılar ? İğneden ipliğe zam gelsin yağmur gibi sonuçta devletimize gidiyor vergiler,Zamlar ...Durmak yok yola devam...

  • Türkoğlutúrk08 Ağustos 2021 16:35

    Sen mazota zam yaparsan ekremde mecbur kalır.balik baştan kokar.ya zam ya iban.sonra somaliye milyon dolar Kıbrıs'a kulliye

  • Sıfır08 Ağustos 2021 08:26

    Vatandaş se lerle sa larla iş yapmıyoruz şu anda kim var iktidarda muhalefetmi? Kes otur.

  • Vatandaş 08 Ağustos 2021 01:50

    Berber, muhalefet gelse zam yapmayacakmı. İmamoğlu seçimddn önce elektrik ve su fiyatlarında indirim yapacağım diyordu, seçildi birkaç ay sonra bırak indirimi tam tersi zam yaptı. Bekara karı boşamak kolaydır.

  • azılı solcu07 Ağustos 2021 23:05

    halkımız ve yiğit yurttaşlarımız az bir daha dişlerini sıksınlar.kılıçdaroğlu geliyor.doğunun ve tuncelinin medarı iftarı yiğit lider kılıçdaroğlu iktidara geldiği 2023  haziran ayında tüm bu zamları tersine işleterek en az %500 elektrik ve doğalgaz zamlarını düşürecek her evin kapısında her sabah yeni sağılmış doğal ve taze inek sütü bırakılılacaktır.şimdiden buradan tüm yoldaşlara müjdemi veriyorum.yaparsa CHP yapar.

  • AHMET ÖZBİR08 Ağustos 2021 16:27

    "AŞIRI SOLCU, UZAY'A YOLCU!" Allah muhafaza By Kemal gelirse bir damla suya, bir lokma ekmeğe muhtaç kalırız. Gençler çok eskileri bilmezler ancak en yakın KILIÇDAROĞLU FACİASI SSK GN.MD.LÜĞÜDÜR. Aman Allahım emeklilerin, hastahanelerin hali FELÂKET! Kalsın sonsuza dek CHP zihniyeti MAHZENDE ZİNCİRE VURULSUN.

  • Misafir 08 Ağustos 2021 09:42

    Biraz vicdan biraz insanlık umarım vardır bence bu zamlar az olması gereken osnanlı da olduğu gibi halk yok reaya var

  • Kafa remzi08 Ağustos 2021 01:12

    Kafamı buluyon ciddi mi söylüyon anlamadım.

  • Boncuk07 Ağustos 2021 22:49

    TAMAM

  • Mucise Reis ;)07 Ağustos 2021 22:10

    DEVLETİN KARI : sgk lı çalışanlar, kuruma gelir. işçi çalışırsa devlete el açmaz karnını doyurur, devlete gelir. işsizlik azalır, devletın masrafı düşer işi kendıne bakar. işyeri kayıtlı üretirse, vergi kaçırmaz ve faturalı işlem yaoar satar devlete kasaya gelir. DEVLET ZARAR, kaçak işçi, yarı fıyada çalışan göçmen surı ve afgan. az para alır, sgk prim ödenmez devlet zarar. işsizlik oluşturur, devlet işsiz Türklere bakar, devlete zarar. namuslu çalışan firma maliyeti çok, kaçak işçi çalıştıran maliyet az böyle olunca dürüst işletme batar, rekabet edemez.. Yada işletme işçi çıkartır. işsiz kalan kişi devlete kambur yuk olur. Devlet farkı kapatmak için dolaylı veri arttırır. dolaylı vergi herkese yansır. Kazanandan değil, herkese yük vergi zamlar geldiğinde, fakir açlık sınırında nefes alamaz duruma gelir. Zam göçmenler geldiği sürece bitmez. 

  • RK07 Ağustos 2021 21:58

    Devlet ne yapsın arkadaş  hizmet için tabi ki yapacak güncellemeyi , mantıklı düşünmek gerekir..

  • Osman 07 Ağustos 2021 21:43

    Bi yapin da millet sokağa dokulsun. Yeter la canımızı da alın. Enflasyon %50 maaşlara gelen zam %15 başlarım böyle ise.

  • Hasan tonbul 07 Ağustos 2021 21:17

    Ellerimiz kırılsın 1 daha size oy verenin o seçim gelecek

  • Cimi08 Ağustos 2021 16:33

    Al oyunu gözüne sok chp trolü

  • Vatandaş07 Ağustos 2021 20:48

    Az bile %100 zam yapın. Okadar afgan suriyeli giriyor ülkeye. Hepsinin iş bulması imkansız. Kim besleyecek onları ? Vergiler ve zam üstüne zamlar .

  • vatandsass07 Ağustos 2021 20:42

    Gezi dinemi doar 1,5 tl faiz 4-6%Su anda dolar 8,6 faiz 18-19..128 milyar dolr nerede diyenler vatandas 230ilyar dolari kimden almis ve sonuclari ne olmus due kafa yormaya basaldigida biraz finans ekonomi ohtenmeye baslayacak

  • vatandas07 Ağustos 2021 20:38

    Gwziden bu yama 8yildir devam eden dolar manyakliiginin yansimalari...dunyada kendi kendini bu hale sokan te bi millet ve satilmis uzman ve siyasi ordusu yok...hem de dunyada herkes dolrdan akcarken b manyalik devam ediyor..sonuclarindan ise herkes sikayetci...bu capsiz kafa ulkeyi yabanci ameleler icin ucu kendi vatandasi icin zam ceheneine dondurdu...bu aptal zihniyet enf ve faizi uretir cozemez

  • Fhr07 Ağustos 2021 20:32

    Neden zam yapıyorsunuz . Büyük ihtimalle dolar artığı için .sonrada enflasyonun sebebi kur değil diyorsunuz.

  • Hasan07 Ağustos 2021 19:35

    Bence %50 zam olmalı doğalgaza tarımdaki seradan sanayiine kadar herkes ödesin. Bir dahaki seçime akılları başlarına gelip oy versinler. Benim tuzum kuru Bursa Büyükşehir belediyesi sağolsun. İnsanlar artık fakirleştiklerini ceplerinden çalan biri var anlasın.

  • okiman0707 Ağustos 2021 19:35

    az çalın da zamlara gerek kalmasın

  • Vatandaş07 Ağustos 2021 19:12

    İşsiz kaldık, üstüne birde utanmadan zam amaç ne anlamıyoruz.

  • Recai07 Ağustos 2021 19:01

    Bu kış vatandaş terleyecek

  • Mutlaka07 Ağustos 2021 18:25

    Mutlaka engellenmeli bu zamlar mutlaka

  • Ggff07 Ağustos 2021 18:25

    Elektrik kapaticaz anlaşılan.

  • Red07 Ağustos 2021 18:22

    Kabul edilmesi mümkün degil bunun

  • Ibo07 Ağustos 2021 18:19

    Sabrimizi tasirmayin

  • okiman0707 Ağustos 2021 19:34

    hala kaldı mı sabır????????

  • Mucise Reis ;)07 Ağustos 2021 18:08

    Ekonomiye hükümetin verecek bir şeyi kaldığına inanmıyorum.   AKP nin ciddi adımlarla revize olmalı. Şimdi. 1- AKP yönetimi ekonomide kaç keredir  faiz-enflasyon karşısında sadece oranlarla, paritelerle oynuyor ?. Kaç kere aynı  denklemi değiştirerek, başarılı sonuç elde edebildi ?. Üretim yerine merkez bankası  başkan değiştirip,ekonomi tuık vb. veriler ve oranlarla oynuyor. 3 kere denendi başarı yok. usd, euro belli. 2- oluşan, üretmeyen modelleme ile oluşan döviz kurları farkları, oluşan enflasyonist baskı, ZAM ZAM ZAM  olarak geliyor. Al haberde Zam haberi. Her şeye kademeli zam. AKP yi gönülden sevenler, bu durumu nasıl reel olarak değiştirebilirim demeli. Nasıl AKP nin ekonomik başarısını yükseltirim demeli. 3 kere denendi, başarı elde edemedi. Neyi deneyecekler hala ?. Vergi affı, ödeme süresi uzatma, taksitlendirme. ucuz kredi dağıtımı, faiz enflasyon ayarı.Çözüm ? ÜRETİM. Değişik bir şey deneyin artık.