E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDoğal gaz talebinde azalma bekleniyor---

Doğal gaz talebinde azalma bekleniyor

Doğal gaz talebinde azalma bekleniyor
15 Nisan 2022 - 11:01 borsagundem.com

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş nedeniyle bu yılki küresel doğal gaz talebine ilişkin öngörüsünü 50 milyar metreküp aşağı yönlü revize etti.

IEA'nın Küresel Gaz Piyasası 2. Çeyrek Raporu'na göre, savaş, uluslararası doğal gaz piyasalarında tedarik daralması ve yüksek fiyatların sürmesine neden olacak.

Savaş nedeniyle küresel doğal gaz talebinde düşüş bekleyen IEA, bu yılki gaz talebine ilişkin öngörüsünü 50 milyar metreküp aşağı yönlü revize etti. IEA, bu yıl doğal gaz talebinin 2021'e göre yüzde 0,2 azalarak 4 bin 86 milyar metreküp olmasını bekliyor. Küresel doğal gaz talebi 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 4,5 artmıştı.

Söz konusu 50 milyar metreküp, geçen yıl ABD'nin ihraç ettiği sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) miktarının yaklaşık yarısına karşılık geliyor.

"Savaş, yeni sorunlara yol açtı"

Bu yıl Avrupa'daki doğal gaz talebinin yüzde 6 gerilemesi, Asya'da talebin yüzde 3 büyümesi bekleniyor. Asya'da öngörülen büyüme geçen yılki yüzde 7'lik artışın altında kalıyor.

IEA Enerji Piyasaları ve Güvenliği Direktörü Keisuke Sadamori, rapora ilişkin değerlendirmesinde, savaşın büyük çaplı bir enerji tedariki ve güvenliği krizine yol açtığını belirterek, "Avrupa, Rus gazına bağımlılığını azaltmaya çalıştığı için LNG arzında daha sert bir rekabet kaçınılmaz görünüyor. Günümüzün enerji sorunlarına en iyi ve kalıcı çözüm, enerji verimliliği çözümlerini ve düşük karbonlu kaynaklara geçişi hızlandırmak olacak." ifadelerini kullandı.

Rusya, geçen yıl yüzde 33 ile AB'nin doğal gaz alımında en büyük tedarikçi oldu. Bu oran 2009'da yüzde 25 seviyesindeydi.

Motorine zam bekleniyor

 

Demir fiyatları yükseldi, bakır fiyatları 1 ayın zirvesini aştı

 

Altında 2500 dolar beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)15 Nisan 2022 12:21

    Yaz mevsimine giriyoruz. enflasyon dünyada ve ülkemizde olacak. gaz anlaşmaları vb düşünüldüğünde. Devletimizin depolama sistemlerini kullanması çok önemli. ne alırsa x fiyattan x+global enflasyon+iç enflasyon üzerine ekleyecek. Devletimiz ucuz yollu anlaşmalar vb ekstra küçük çaplı adımlar ile depolama sistemlerini geliştirerek gelecek yıla daha uygun fiyatlar oluşturabilir. depolama sistemi savaş vb durumlarda da üretim hatlarımızın önemini gördük. bazı günler gaz olmayınca sanayi alanlarında gaz vermedik. depolama faliyetleri yapılabilir. enflasyona hazırlık. Arttırılabilir stoklama depolama, yada kaliteli anlaşmalar ile revize adımlar atılabilir. Rusya savaşta nakite kilitlenmişken.