E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDeutsche Bank: Resesyonların sıklığı gelecekte artabilir---

Deutsche Bank: Resesyonların sıklığı gelecekte artabilir

Deutsche Bank: Resesyonların sıklığı gelecekte artabilir
19 Eylül 2023 - 16:05 borsagundem.com

Analistler, ABD ekonomisinde gelecek yıllarda daha sık şekilde resesyonlarla karşılaşılabileceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde geçen yıldan bu yana beklenen resesyon senaryosu yerini yumuşak iniş anlatısına bırakmış durumda. Uzmanlar ise gelecek on yıllarda ABD ekonomisinde daha fazla resesyon görülebileceğini düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, beklenen resesyon gelecek on yıllara ertelenmiş görünüyor. Uzmanlar, geçen yıldan bu yana beklenen enflasyonun ileriki yıllarda ABD ekonomisini daha sık vuracağı görüşünde.

Sık görülen durgunluklar

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen'in haberine göre, Deutsche Bank analistlerine göre, ABD'de çoğunlukla ekonomik genişleme ile karakterize edilen 1980'den 2020'ye kadar olan benzersiz 40 yıllık dönemin yerini muhtemelen daha düzenli bir yükseliş-düşüş döngüleri ve sık görülen durgunluklar alacak.

Analistler Pazartesi günü yayınladıkları uzun vadeli varlık getirisi araştırmasında, bunun bir nedeninin, ekonomik büyümeden ödün vermeme baskısı göz önüne alındığında, gelecek onyıllarda yüksek enflasyonun merkez bankalarının ABD içinde ve dışında manevra alanını sınırlayacağı olduğunu yazıyor. Bu arada, borç/GSYİH seviyeleri son on yılın en yüksek seviyelerindeyken, borçlanma maliyetlerinin yapısal olarak yükseldiği göz önüne alındığında, ABD açıklarının hükümet tarafından iş döngüsünü uzatmak için kullanılmaya devam edilip edilmeyeceği sorusu da güncelliğini koruyor.

Deutsche Bank'ın yaklaşımı, sık sık yaşanan durgunlukların uzun vadeli ve daha güçlü bir büyümeye dönüşme eğiliminde olduğuna yönelik parlak bir not da içeriyor. ABD, Ocak 1980'den bu yana, dördü yalnızca iki ila sekiz ay süren altı durgunluğa girdi. Bu ay itibariyle, dünyanın en büyük ekonomisi, Deutsche Bank'ın daha uzun süreli bir resesyona doğru gidiş sırasında 12 aylık bir dönemde ihtiyaç duyulduğunu söylediği sözde ‘tetikleyiciler'den dördünü zaten karşıladı: Artan enflasyon, tersine dönen getiri eğrisi, kısa vadeli faiz oranları ve artan petrol fiyatları.

Uzun vadeli ve güçlü büyüme

Küresel ekonomi ve tematik araştırma başkanı Jim Reid, stratejist Henry Allen ve analist Galina Pozdnyakova, “Genel olarak bakıldığında, geleceğin daha sık resesyonlar ve daha fazla patlama-çöküş döngüleriyle geçeceğini düşünüyoruz. Sonuçta, son 40 yıldaki uzun genişlemelerin ileriye doğru gidildikçe daha nadir görülmesi muhtemeldir. Bu ilk bakışta istenmeyen bir durum gibi görünebilir, ancak tarih bize durgunlukların uzun vadede büyüme için mutlaka kötü olmak zorunda olmadığını söylüyor. Gerçekten de, G-7 ülkeleri örneğine bakıldığında, en sık resesyon yaşayan ancak emsallerine göre daha güçlü bir ekonomik büyümeye sahip olanın ABD olduğunu görüyoruz” diyor.

Ekip, yapay zekanın bazı endüstrileri ve işleri geçersiz kılma ve ‘son birkaç on yılın zombi tipi iş dünyasından uzaklaştırma’ potansiyeline sahip olduğunu yazıyor ve ekliyor: “İster 1980-2020'deki altın makro çağı geride bıraktığımızdan, ister yapay zekanın statükoyu önemli ölçüde bozacağından olsun, en olası senaryo, uzun iş döngüleri döneminin sona ermesidir. Bunun uzun vadeli ekonomik performans açısından olumsuz olması gerekmiyor, ancak pandemiden önce uzun dönemler boyunca düşük dalgalanmalara alışkın olan bir sistemde makro dalgalanmayı açıkça sürdürecek.”

ABD'de durgunluklar, S&P 500 Endeksi’nde tarihsel olarak görülen yüzde 10'un üzerindeki satışların orantısız bir kısmını oluşturuyor. Deutsche Bank, bu durgunluklardaki ortalama düşüşün yüzde 21 ve yüzde 26 olduğunu ve 1932 yılında Büyük Buhran'ın zirvesiyle tarihteki en büyük satışları ürettiğini belirtiyor.

Wall Street’in en karamsar bankası

Bununla birlikte, Deutsche Bank'ın araştırmasına göre ABD, daha iş dostu bir finansal sistemi göz önüne alındığında, G-7 emsallerine göre sürekli olarak daha iyi uzun vadeli özsermaye performansını sürdürüyor. Bu, çok sayıda gelişmiş ve gelişmekte olan piyasa ekonomisi için, mümkün olduğu durumlarda, 200 yıldan daha eskiye giden nominal ve gerçek çok varlıklı sınıf getirilerine ilişkin verilerde de kendini gösteriyor.

Deutsche Bank ekibi, çalışmadaki amacın ABD'nin mi yoksa Avrupa'nın mı yakında resesyona gireceği sorusuna cevap vermek olmadığının altını çiziyor. Bunun yerine Reid, Allen ve Pozdnyakova, tarihin durgunlukların sıklığı, derinliği ve süresi hakkında ne söylediğine ve bunlara neyin sebep olduğuna bakmak istediklerini söylüyor.

Deutsche Bank, olaylara uzun vadeli bir bakış açısıyla yaklaşıyor ve yatırımcılara doğrudan tavsiyelerde bulunmaktan kaçınıyor. Çoğunlukla Wall Street'in en karamsar bankası olarak anılan Frankfurt merkezli Deutsche Bank, Nisan 2022'de ABD'de durgunluk olduğunu söyleyen ilk büyük banka olmuştu. Şirket, o yılın Eylül ayında neredeyse yüzde 5'lik bir büyüme oranı gördüğünde ileri görüşlü olduğunu kanıtladı.

Resesyon Haziran 2024’e ertelenebilir

 

Ünlü ekonomistten resesyon uyarısı!

 

Resesyonun nedeni Amerikalıların deneyim merakı mı?

 

Grev ve öğrenci kredisi geri ödemeleri Fed’in kararını etkiler mi?

 

Kritik FED haftasından yatırımcılar ne bekliyor?

 

Fed faiz oranlarını artırmasa da borsalar kötü etkilenebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)