E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin'den stratejik İpek Yolu hamlesi---

Çin'den stratejik İpek Yolu hamlesi

Çin'den stratejik İpek Yolu hamlesi
05 Temmuz 2014 - 05:59 borsagundem.com

Çin, ekonomik ve nüfuz alanını genişletmek amacıyla Orta Asya üzerinden Türkiye'ye uzanan bir alanda İpek Yolu Ekonomik Kuşağı adlı yeni adımı atıyor

Çin’in yeni lideri Xi Jinping tarafından dile getirilen İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve Deniz İpek Yolu projesinin tanıtımı Pekin’de yapılan bir toplantıyla gerçekleştirildi.Serkan Demirtaş'ın Hürriyet'teki haberine göre Çin Komünist Partisi’nin resmi yayın organı People’s Daily gazetesi tarafından düzenlenen etkinliğe, Hürriyet ile birlikte İpek Yolu üzerindeki 11 ülkeden 50’yi aşkın gazeteci katıldı.

Çin Komünist Partisi’nin en üst yönetim birimi olan 7 kişilik Siyasi Politbüro üyesi Liu Yunshan, toplantıya katılan gazetecileri kabulünde, projenin iki anahtar kelimesinin “İpek Yolu” ve “işbirliği” olduğunu, bu anlayışla yola çıkılması durumunda Çin, Orta Asya ve Avrasya üzerinden Avrupa’yı Asya’ya bağlayacak kara ve deniz ulaştırma hatlarının kurulabileceğini kaydetti. 

Yunshan, “Biz Çin olarak büyük bir kalkınma hamlesi gerçekleştirdik. Ama biz kalkınmayı sadece kendimiz için değil, tüm komşularımız, tüm bölge ülkeleri ve hatta tüm dünya için istiyoruz” dedi. 
Altyapı, ticaret ve finansman gibi alanlarda daha çok işbirliğini, kalkınma stratejilerinde deneyim transferini, demir ve kara yolu ağlarını çoğaltarak bölge halkları arasında etkileşim ve ticaret ortamının sağlanmasını içeren İpek Yolu projesi, bölge ülkeler arasında daha etkin ticareti de hedefliyor.

ULUSAL PARA BİRİMİYLE ALIŞVERİŞ

Medya İşbirliği toplantısına katılan Çin Halk Siyasi İstişare Komite Başkan Yardımcısı Li Haifeng, bölge ülkeleri arasında hızlı ve daha az maliyetli ticaret yapılması için “ulusal para birimlerinin” kullanılmasını hedeflediklerini ve böylece maliyetlerin azalmasının yanı sıra küresel rekabetçilik düzeyinin de artabileceğini söyledi. Haifeng, “Ekonomik Kuşak projesinin gerçekleştirilmesi bizler gibi hem birbirine yakın hem de tamamlayıcı özellikleri olan ülkeler açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle Çin olarak böylesine yeni bir modeli gerçekleştirmeyi umut ediyoruz”  görüşlerini iletti.

ÇİN, ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan Bakan Yardımcısı Liu Jianchao da İpek Yolu projesinin tüm bölge ülkeleri tarafından olumlu bulunduğu ve desteklendiğini kaydederken, bunun somut adımlara dönüştürülmesi ve finanse edilebilmesi için Çin yönetiminin bazı çalışmalar yürüttüğünü iletti. Jianchao, “İpek Yolu mirası, sadece Çin’e değil tüm ülkelere ait. Kazan-kazan ve katılımcılık ilkesi doğrultusunda ilerleyebiliriz” dedi.

Türkiye ihtiyatlı ama olumlu

TÜRKİYE, Çin tarafından dile getirilen İpek Yolu’nun canlandırılmasına projesine olumlu bakıyor ancak “ihtiyatı” da elden bırakmıyor. Ulaştırma projeleri ile Avrupa’yı Asya’ya bağlama konusunda giderek daha ön plana çıkan Türkiye, İran’la mevcut demiryolu sistemini yenileme çalışmalarını da sürdürüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)