E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇin'den ABD'ye 'Tayvan' uyarısı!---

Çin'den ABD'ye 'Tayvan' uyarısı!

Çin'den ABD'ye 'Tayvan' uyarısı!
23 Şubat 2024 - 03:08 borsagundem.com

ABD Kongresi'nden bir heyetin Tayvan'a ziyareti sonrası Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin kendi kendini yöneten ada ile her türlü resmi teması kesmesini istedi.


Çin, ABD Kongresi'nden bir heyetin Tayvan'a gerçekleştirdiği ziyarete sert tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı, ziyaretin ardından ABD'nin Tayvan ile tüm resmi teması kesmesini talep etti. Washington'u Tayvan konusundaki hassasiyet ve karmaşıklık konusunda dikkatli olmaya çağıran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, Çin'in ABD ve Tayvan arasındaki her türlü resmi etkileşime karşı olduğunu ve ABD'nin Tayvan'a müdahalesini reddettiğini belirtti.

Kasım ayında yapılan ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasındaki görüşmenin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin istikrara kavuşturulması amaçlanıyor. Ancak Çin'deki ziyaret, beklenenden daha güçlü bir tepkiyle karşılandı. Bununla birlikte, Kongre heyetinin temaslarının, 2022 yazında Nancy Pelosi'nin Tayvan'a yaptığı ziyaret sonrasında Çin'in gerçekleştirdiği askeri tatbikatlar gibi büyük eylemleri tetiklemesi beklenmiyor.

ABD'nin Tayvan'a askeri ekipman satışı

Kongre heyetinin ziyareti, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın onayladığı Tayvan'a askeri ekipman satışına denk geldi. Söz konusu satış, iletişim ve küresel konumlandırma sistemlerini içeren teknolojiyi kapsıyor ve Çin'in ABD'li şirketlere yaptırım uygulamasına yol açtı. Nispeten küçük boyutlarda olup silah içermemeyen tehcizat satış, Tayvan ayrıca Senato'dan geçen ancak Temsilciler Meclisi'nde bekleyen 95 milyar dolarlık yardım paketinin bir parçası durumunda. Ukrayna ve İsrail'e yönelik söz konusu paket, Tayvan'a 1,9 milyar dolarlık silah yenileme yardımını içeriyor. Washington, 1979 yılında çıkarılan bir yasa gereği Tayvan'a yeterli askeri donanım ve teknoloji sağlama yükümlülüğüne sahip. Ancak Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak gören Pekin, silah satışlarına karşı çıkıyor ve gerekirse güç kullanarak adayı ele geçirmeyi taahhüt ediyor. (Euronews)

Çin ajanlarına MİT operasyonu

 

Çin tartışmalara son noktayı koydu: Silah satmayacağız!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )23 Şubat 2024 10:11

    Tayvan a yazık olacak. tayvanlı kodamanları ve firmaları arge parsonelini kendine ve ülkesine çekmeye zorluyor abd. gerilimden kazanıyor.... ör: Almanya ileri teknolojı ve arge ülkesi idi. Hitler bunu başardı. roketler, uçaklar, jet motorlar, tanklar, modern bınalar, askeri üsler, fabrikaların dünüşümü, kopru  projele vb. abd savaşda esir düşen bu kişileri ülkezine koşulsuz aldı. ingilterede öyle,  rusyada öyle, bazı sürgün yiyen esir kamplarda kafası çalışanlarda yahudiler yanı farklı ülkelerde sığınma vatandaşlık alma imkanı buldu. böylece arge ne kadar önemli devletler anladı. dünümüzde bile, afganistandaki kafası çalışanlar, suriyed ekalıtelı meslek sahipleri ve ukraynada şuan uçak fabrikası muhendisleri roket , tanks fabrikası proje ekipleri farklı ülkelere gelıyor. Ülkemze gelmesi gibi.. abd bu olay peşinde, ayrıştırıyo