E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin borsasında ‘kartopu’ etkisi---

Çin borsasında ‘kartopu’ etkisi

Çin borsasında ‘kartopu’ etkisi
30 Ocak 2024 - 16:37 borsagundem.com

Çin yönetimi borsalarda art arda gelen düşüşleri durdurmak için açığa satış sınırlaması getirdi. Uzmanlarsa küçük yatırımcının rağbet gösterdiği ‘kartopu’ türev işlemlerinin başarısızlığı nedeniyle daha sert düşüşler konusunda endişeli.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin yönetimi gayri resmi çabaların dahi borsalarda daha kötü hale gelen satışları durduramamasının ardından açığa satışları resmi olarak sınırlamak için harekete geçti.

Shenzhen ve Şanghay borsalarından pazar günü yapılan açıklamada, hisse satın alan yatırımcıların, kararlaştırılan bir kilitleme süresi içinde açığa satış için borç vermelerine izin verilmeyeceği söyledi.

Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu, Pazartesi gününden itibaren yürürlüğe giren önlemlerin "daha adil bir piyasa düzeni oluşturmak" için tasarlandığını açıkladı. Düzenleyici kurum menkul kıymet kredilerine 18 Mart'tan itibaren daha fazla sınırlama getirileceğini de sözlerine ekledi.

Düzenleyiciler, ülkenin ekonomik büyüme beklentilerine ilişkin belirsizliğin körüklediği hisse senedi satışlarını durdurma konusunda artan bir baskı altında.

Çin'in Başbakanı Li Qiang geçen hafta piyasaya "daha güçlü" devlet desteği sağlama sözü verdi. Ancak hisseler cuma günü düşerek üç günlük yükseliş serisini sona erdirdi ve yatırımcıların Pekin'in teşvik önlemlerine ikna olmadığını gösterdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre endeksler pazartesi gününe bir miktar toparlanarak başlasa da salı günü düşüşler devam etti ve Hang Seng Endeksi salı gününü %2,32 düşüşle kapattı.

Pazar günkü duyuru, ekim ayından bu yana hisse senetlerindeki çıkışları durdurmak için gayri resmi kısıtlamalar kullanan düzenleyicinin bir sonraki seviyeye geçmesine işaret ediyor. Düzenleyiciler, bazı yatırımcılara "fırsat kılavuzu" olarak bilinen özel talimatlar yayınlayarak belirli günlerde net hisse senedi satıcısı olmalarını engelliyor.

Daha yakın zamanlarda, Çinli yetkililer, offshore menkul kıymetlere yatırım yapan fonlara erişimi sınırlayarak sermaye çıkış hareketlerini sıkılaştırmıştı.

Uzmanlarsa sınırlamaların ne kadar etkili olacağı konusunda şüpheli. Financial Times’ın haberine göre Natixis’in Kıdemli Ekonomisti Gary Ng, “Açığa satış yasası bir hükümet sinyali olsa da yalnızca sınırlı etkiye sahip bir yara bandıdır. Çin hisse senetleri piyasasının istikrara kavuşup kavuşmayacağı hâlâ yatırımcı güvenine bağlı olacak” ifadelerine yer verdi.

Perakende yatırımcıya kartopu darbesi

Çin borsalarındaki son çöküş sırasında yerli yatırımcılar önemli borsa kayıpları nedeniyle yara aldı.

Hisse senedi endekslerinin belirli bir aralıkta işlem görmesi koşuluna karşı büyük bir faiz ödemesi akışını garanti eden kartopu adı verilen türevlere büyük yatırımlarda bulunan perakende yatırımcılar, sözleşmelerin başarısız olmasından dolayı büyük kayıplar yaşıyor.

Analistler, ülkedeki hisse senedi piyasasının büyüklüğüyle karşılaştırıldığında çok küçük boyutlarda olmasına rağmen bu kartopu türevlerinin silinmesi nedeniyle Çin hisse senetleri üzerindeki satış baskısını artırabileceği konusunda uyarıyorlar.

Morgan Stanley geçen hafta MSCI Çin Endeksi için 12 aylık tahminini ralliden düşüş yönüne doğru çevirdi. Banka bu yıl ralli bekleyen finans devleri arasından ayrıldı.

Piyasalarda 'Çin' etkisi

 

Zenginlerin ‘sessiz’ lüksü yatırımcılara kâr getiriyor

 

Küçük ölçekli hisse senetleri ralliyi gecikmeli takip ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KARTAL30 Ocak 2024 17:05

    Geçen sene emlak balonunun üzerine toprak atılmış idi yangın devam etmekte olup tüm dünya finansmanını bu olay çökertecek.

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ30 Ocak 2024 16:55

    oh....................ohohhhhhhhhhhhhhhhh  canıma değsin umarım borsalar çöker.