E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇin aşıları geniş çaplı dağıtıma başlandı---

Çin aşıları geniş çaplı dağıtıma başlandı

Çin aşıları geniş çaplı dağıtıma başlandı
06 Aralık 2020 - 14:25 borsagundem.com

Çin'de eyaletler, henüz test aşamasında olmasına rağmen korona virüs aşısı için sipariş vermeye başladı. Hükümet, geniş çaplı aşı dağıtımı için harekete geçti

Çin'in dört bir yanında eyaletler, henüz test aşamasında olmasına rağmen Türkiye'nin de aldığı korona virüs aşısı için sipariş vermeye başladı. Hükümet, 1,4 milyar insana nasıl ulaştırılacağını açıklamasa da aşının geniş çaplı dağıtımı için harekete geçmiş durumda.

Jiangsu eyaleti hükümeti, Sinovac ve Sinopharm'dan gelen aşılar için bir ilan yayınlarken, yaklaşık 85 milyon insanın yaşadığı batıdaki Sichuan eyaleti de aşıların kendilerine ulaştığını duyurdu.

Çin Dışişleri Bakanı geçtiğimiz hafta yapılan bir BM toplantısında, aşı geliştiricilerin son testleri hızlandırdığını söylemiş, ardından "acil kullanım" programı kapsamında yaklaşık 1 milyon kişinin aşı yaptırdığı haberi gelmişti.

Ayrıca Çin Başbakan Yardımcısı Sun Chunlan ise geçtiğimiz günlerde Sinopharm’ın Pekin'deki yan kuruluşlarından birine yaptığı ziyarette,"Büyük ölçekli üretime hazırlıklı olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Sağlık yetkilileri de Çin'in bu yılın sonuna kadar 610 milyon doz üretebileceğini, bu rakamın gelecek yıl ise 1 milyar doza kadar çıkacağını söyledi.

YAN ETKİLERİ HENÜZ AÇIKLANMADI

Aşının yan etkileri konusunda henüz bir açıklama yapılmadı. Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu (Anvisa) 29 Ekim'de meydana gelen 'ciddi' bir kaza sonrası Sinovac'ın CoronaVac aşısının klinik deneylerini durdurma kararı aldıklarını duyurmuştu.

Sinovac ise yayınladığı yazılı açıklamada, "Aşımızın güvenliğine güvenimiz tam" demişti.

İki Kovid-19 aşısı geliştiren Çin'in en büyük ilaç firması Sinopharm ise, aşı testlerinde yalnızca birkaç kişinin beklenmedik, hafif reaksiyonlar yaşadığını belirtti. Ama bu yan etkilerin, aşıların dağıtımına engel olacak kadar ciddi olmadığını savundu.

GELİŞMİŞ ÜLKELERİN İZİN SÜREÇLERİ KARMAŞIK

Çin'in yeni gelişen ilaç endüstrisi, Türkiye'de dahil olmak üzere Rusya, Mısır ve Meksika gibi bir düzineden fazla ülkede test edilen dört üreticiden en az beş aşıya sahip.

Sağlık uzmanları, başarılı olsalar bile Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Japonya ve diğer gelişmiş ülkeler için sertifikasyon sürecinin karmaşık olabileceğini söylüyor.

Çin ise tüm endişelere rağmen aşının gelişmekte olan ülkeler için uygun fiyatlı olacağını belirterek piyasada öne geçmeye çalışıyor.

Türkiye de Sinovac şirketinin geliştirdiği korona virüs aşısı CoronaVac'ın üçüncü faz testleri devam ederken bu şirketle 50 milyon doz için sözleşme imzaladığını açıklamıştı.

HASTALIK GEÇİRENLERE GÖRE ANTİKOR DAHA DÜŞÜK

Sinopharm'ın Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün, Peru ve Arjantin dahil olmak üzere 10 ülkede yaklaşık 60 bin gönüllüyle klinik denemeleri devam ediyor.

Sinovac'ın ise Brezilya, Türkiye ve Endonezya'da denemeleri var.

Lancet bilim dergisinde yayınlanan en son verileri, aşı adayının Kovid-19'dan kurtulanlara göre insanlarda daha düşük antikor seviyeleri ürettiğini gösterdi.

Korona aşısında ilk doz bu hafta yapılacak

Vural'dan sevindirici haber!

Dünya genelinde vaka sayısı tırmanışa devam

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Van07 Aralık 2020 00:26

    Virüs bu ülkeden çıktı! Dünyaya söylemekte bile isteye geç kaldı, belki daha önce önlemler alına bilinirdi ama insan sağlığını hiçe saydılar şimdi de aşıyı yapıp dünyaya ya da bize satacak iyi iş

  • WERS06 Aralık 2020 15:08

    bu aşının başarı oranı ve koruyuculuk oranını bilmiyorum ayrıca yan etkileride belirtilmiyor nasıl güveneceğim