E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇin, 10 bin metrelik yeni kuyu açıyor---

Çin, 10 bin metrelik yeni kuyu açıyor

Çin, 10 bin metrelik yeni kuyu açıyor
22 Temmuz 2023 - 16:50 borsagundem.com

Çin, Siçuan'da doğalgaz rezervi bulabilmek için ikinci ultra derin kuyusunu açacağını duyurdu.

Çin, güneybatı eyaleti Siçuan'da doğalgaz rezervi bulma umuduyla Dünya'ya 10 bin metre derinliğinde yeni bir delik açıyor.

Bu, Çin'in batısındaki Sincan eyaletinde 30 Mayıs'ta açılmaya başlanan ve Asya'nın en derin kuyusu olduğu öne sürülen, petrol zengini Tarım Havzası bölgesinde yer alan ilk projenin ardından Çin'in ikinci ultra derin kuyusu olacak.

Çin'in en büyük petrol ve gaz üreticisi ve dağıtıcısı PetroChina Southwest Oil and Gasfield Company, perşembe günü Siçuan eyaletinde Şendi Çuanke-1 Kuyusu adı verilen yeni sondaj kuyusunu açmaya başladı.

China Electric Power News haber kuruluşuna göre Çuanke-1 keşfi, Çin'in "ülkenin gelecekteki bilimsel araştırmalarına ve petrol ve doğalgaz kaynaklarının geliştirilmesine önemli bir temel ve destek sağlamak" amacıyla yürüttüğü daha geniş kapsamlı altyapı projesinin bir parçası olan Derin Dünya sondaj projesinin son derece önemli bir bileşeni.

Başarılı olması halinde gaz rezervi bulma projesi, jeopolitik çatışmalar, kıtlıklar ve fiyat dalgalanmaları nedeniyle son yıllarda ülke için büyük bir zorluk teşkil eden enerji güvenliğini artıracak.

Çin halihazırda dünyanın en büyük 4. doğalgaz üreticisi ve ülkenin gaz ihracatı şu anda petrol ihracatını aşıyor. Çin, Şi Cinping'in mevcut 5 yıllık planı kapsamında 2025'e kadar enerji ihtiyacını yurt içinden karşılamayı hedefliyor.

Baharatlı mutfağı, nefes kesici dağ manzaraları ve pandalarıyla ünlü güneydoğu eyaleti Siçuan, Çin'in en büyük şeyl rezervlerinden bazılarına da sahip.

Çin doğalgazda en büyük 2. ithalatçı oldu

Fakat devlete ait petrol devleri, engebeli arazisindeki ve girift yeraltı jeolojisindeki karmaşıklıklar nedeniyle bölgenin potansiyelini tam olarak kullanmakta zorluklarla karşılaşıyor.

Projenin müdür yardımcısı Ding Wei, bu girişimin Dünya'nın derinliklerinden jeolojik bilgi edinmek ve Çin'de birinci sınıf uluslararası teknik ekip oluşturmak açısından kritik önem taşıdığını söyledi.

China Electric Power News'e göre Ding, "10 bin metre derinliği keşif projesi, Ay'da keşif projesiyle karşılaştırılabilecek kadar 'büyük bir ulusal proje'" dedi.

Ding, mühendislerin yeraltı koşulları ve uzak arazi nedeniyle sondaj kuyusunun açılması sırasında "birinci sınıf zorluklar" yaşayacağını kabul etti.

China National Petroleum Corporation mayısta, Sincan'da 11 bin 100 metre derinlikte Asya'nın en derin kuyusunu açmaya başladığını açıklamıştı. Proje, gezegenin yüzeyin altındaki derin bölgelerini inceleme çabası olarak adlandırılmıştı.

Rusya'nın kuzeybatısında yer alan ve 12 bin 262 m derinliğe ulaşan Kola Derin Sondajı, dünyanın en derin insan yapımı kuyusu unvanını elinde bulunduruyor. (Independent Türkçe)

ABD: Çin Dışişleri Bakanı hakkında bilgimiz yok

 

Metal fiyatlarında 'Çin' düşüşü

 

Çinli şirketler Afganistan'daki lityum rezervlerini gözüne kestirdi

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)