E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBüyük yatırımcılar kâr satışı yapacak mı?---

Büyük yatırımcılar kâr satışı yapacak mı?

Büyük yatırımcılar kâr satışı yapacak mı?
31 Mayıs 2021 - 17:08 borsagundem.com

Küresel borsalarda yaz ayları geldikçe büyük yatırım evlerinin kâr satışı yapması ihtimali de ortaya çıkıyor. Tarihsel veriler Avrupa borsalarının yaz aylarında düşük performans verdiğini gösteriyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel hisse senedi yatırımcıları yılın başından bu yana güçlü getiriler elde ettiler. Bu durum da onları finanstaki en eski sorulardan birini sormaya yönlendiriyor: Yaz tatili tam anlamıyla gelmeden önce kâr satışları yapılmalı mı?

Hisse senetlerinin yükselen değerlemeleri, artan enflasyon endişeleri ve merkez bankalarının hisse senedi piyasalarını hareketlendirmek için yaptığı likidite akışını sıkılaştırmak zorunda kalacağı endişeleri, önümüzdeki aylarda yatırımcıların piyasanın dışarısında kalma tercihini göz önünde bulundurmasına yol açtı.

Financial Times’ın haberine göre varlık yönetimi şirketi Schroders'in Baş Yatırım Yöneticisi Johanna Kyrklund, " ‘Mayıs ayında satış yapılmalı mı?’ sorusunu sürekli olarak duyuyorum” ifadelerine yer veriyor.

MSCI endekslerine göre, ABD hisse senetleri 2021'in başından bu yana yaklaşık yüzde 11 artarken, Avrupa borsalarındaki hisse senetleri yaklaşık yüzde 12 yükseldi. Asya-Pasifik bölgesindeki hisse senetleri daha sınırlı bir yükselişle yüzde 4'lük bir tırmanışa ulaştı.

Söz konusu kazanımlar, ABD, İngiltere, Avrupa, Japonya ve gelişmekte olan piyasalardaki çoğu endekste değerlemelerin uzun vadeli ortalamalarının çok üzerine çıkmasına destek oldu. Yine de Schroders müşterilerine yatırım yapmalarını tavsiye ediyor.

Kyrklund, "Özkaynak değerlemeleri piyasalarda yavaşlama zamanının geldiğini gösteriyor, ancak yatırımlarda çok fazla savunma seçeneği olmamasından dolayı ayağınızı gazdan çok fazla çekemezsiniz" dedi.

HSBC’nin yatırım birimi ve State Street gibi ünlü yatırım şirketleri de müşterilerine yaz aylarında piyasadan çıkış stratejisini tavsiye etmiyor.

Bununla birlikte, veriler bazı borsalarda, yaz başlamadan önce bazı yatırımları çekmenin başarılı bir strateji olduğunu gösteriyor. İsviçre bankası UBS, "Mayıs ayında satış" stratejisinin, yıl boyunca yatırıma devam etme stratejisiyle karşılaştırıldığında, son 15 yılda ABD borsalarında olmasa bile Avrupa borsalarında güçlü bir performans sunduğunu tespit etti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Haziran ayı Avrupa borsaları için zayıf bir ay olma eğiliminde. UBS verilerine göre Avrupa endeksleri son yılın dördünde Mayıs ve Ekim ayları arasındaki altı ay içerisinde negatif getiri elde etti. Ancak ABD borsaları son yirmi yıldaki Mayıs ve Haziran ayları arasında sadece 2001 ve 2015'te getiriler negatife döndü.

UBS Küresel Servet Yönetimi Baş Yatırım Yöneticisi Mark Haefele, "ABD borsalarında mevsimsel sebeplerle zamanlama sağlamaya çalışılması, 2008-09 Küresel Finans Krizi’nden bu yana boğa piyasasındaki büyüme odaklı hisselerin yüksek performansının kaçırılmasına neden olurdu" ifadelerine yer verdi.

Kyrklund ayrıca borsalardaki ve ekonomik mevcut yükselişte "aşırı savunmacı olmak için çok erken" olduğunu ve bu nedenle mevsimsel hareketin yanlış bir hamle olacağını da belirtiyor. Yatırım uzmanı, “Görünürde bir resesyon yok. Bu nedenle nakdin üzerine oturamazsınız, yatırım yapmaya ihtiyacınız var” açıklamasına yer verdi.

Schroders, mevcut ortamda çok az gelir sağlayan veya hiç gelir sağlamayan devlet tahvilleri, altın ve nakit para gibi varlıklardaki düşüşler nedeniyle geleneksel güvenli liman varlıkların aleyhinde görüş bildiriyor. Bunun yerine Kyrklund, müşterilere değerinin altındaki hisselerine, finans hisselerine ve emtialara yatırımlarını arttırmalarını tavsiye ediyor.

HSBC ise yatırımcıların İngiltere ve Kıta Avrupası hisse senetlerine ve Güneydoğu Asya borsalarına yatırımlarını artırmalarını öneriyor. HSBC Varlık Yönetiminin Küresel Baş Yatırım Sorumlusu Joanna Munro, "Devlet tahvilleri artık doğal bir portföy koruması değil" dedi.

State Street'in Küresel Baş Yatırım Sorumlusu Lori Heinel, Avrupa hisse senetlerinin daha iyi performans göstermesini bekliyor. Ancak Heinel değerlemeler uzun vadeli ortalamalarının altında olduğundan ve Pekin'in para politikasını sıkılaştırmasından dolayı Çin hisse senetlerinin de "dikkate alınmayı hak ettiğini" düşünüyor.

Yatırım uzmanı "Ayrıca, ekonomik büyüme şoklarına karşı bir koruma olarak emtialara da yatırım ekledik” dedi.

Yaz aylarında borsalar sakinleşir mi?

 

Wall Street’te boğa piyasasının sonu yakın mı?

 

Yatırımcılar teknoloji hisselerine alternatif arayışında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)