E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYaz aylarında borsalar sakinleşir mi?---

Yaz aylarında borsalar sakinleşir mi?

Yaz aylarında borsalar sakinleşir mi?
31 Mayıs 2021 - 15:23 borsagundem.com

Wall Street yatırımcıları uzun bir süre sonra tatil planlarını değerlendiriyor. Yatırım hacminin düşmesiyle borsalar sakin bir seyre hazırlanıyor olabilir. Ancak borsa uzmanları sürprizlere hazırlıklı olunması gerektiğini belirtiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerika Birleşik Devletleri, Anma Günü tatiliyle birlikte resmi olmayan yaz tatili sezonuna girmiş oldu. Tatil döneminin başlamasıyla Kovid krizinin ortaya çıkmasından bu yana ilk kez aşının ilk dozunu alan bireyler gerçek anlamda eyaletler arası veya uluslararası tatil yapabilme fırsatı yakaladı.

Ancak Anma Günü aynı zamanda hisse senetlerinde ve diğer finansal varlıklarda birkaç ay sürebilecek dalgalı bir seyrin de başlangıcı olabilir. MarketWatch’un haberine göre borsalara daha az yatırımcının bulunması ve diğer olası olumsuz faktörler piyasalardaki ivmenin yavaşlamasında etkili olabilir.

Sermaye yönetim şirketi Quadratic Capital Management’ın Kurucusu Nancy Davis, “Muhtemelen daha fazla kişi Avrupa’ya gidecektir. Özellikle de sonbahar aylarında çalışanların ofise dönmesine bel bağlayanlar” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, JPMorgan Chase, Goldman Sachs Group, Bank of America ve diğer büyük bankalar, bu yaz çalışanlarının bir kısmının ofise dönmesini planlıyor. Amerikan işçi bayramından (Eylül ayının ilk Pazartesi) sonra ofise dönüşlerin hız kazanması bekleniyor.

Davis konuyla ilgili açıklamasında, “Normalden az piyasa katılımı hiçbir şey olmayacağı anlamına gelebilir. Ancak piyasa yapıcıların eksikliğinde borsalar likidite açısından oldukça kırılgan hale gelecektir” ifadelerine yer verdi.

Eski bir Goldman Sachs bankacısı olan Davis, bu yaz borsalardan ayrılmamayı planlıyor. Ancak Davis zaman zaman volatilite yükselişlerinin oluşmasını bekliyor. Quadratic Volatilite Faiz Oranları ve Enflasyon Koruması Borsa Yatırım Fonu’nun Portföy Yöneticisi Davis hisse senetlerinde ve gayrimenkul piyasasında düzeltmelere karşı koruma oluşturmayı hedefliyor.

Borsa uzmanı Nancy Davis “Borsa volatilitesinin krize yatkın olduğunu görebiliyorum” dedi.

ABD’de yetişkin nüfusun %51’inin Kovid-19’a karşı tamamen aşılanmasının ardından piyasalarda Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarının daha sakin geçmesi bekleniyor. Ülke ekonomisi bir yıl öncesine göre oldukça toparlanmış durumda.

Geçtiğimiz yıl bu dönemlerde borsaların odak noktası evde çalışma ortamlarının iyileştirilmesi ve sosyal mesafeyle birlikte pandeminin neden olduğu sorunlarla başa çıkmak şeklindeydi. Şu andaki ortamda ise yatırımcıların piyasalardan bir süreliğine koparak tatile çıkmak için çok fazla sebebi var.

Yatırım şirketi Bespoke Investment Group’ın tarihsel verilerine göre yaklaşık 70 yıl boyunca S&P 500 Endeksi yaz aylarında oldukça sabit seyirli bir modelle hareket ediyor. Aynı zamanda ‘korku endeksi’ olarak da bilinen Cboe Volatilite Endeksi (VIX) de 2000 yılından bu yana ortalamanın seviyelerin altında kalıyor.

Wall Street sürpriz için ortam hazırlıyor

Söz konusu durum her ne kadar yatırımcılar için sıradan görünse de yatırımcıların önemli ayrıntıları atlamaması gerekiyor.

Menkul kıymetler şirketi Wilmington Trust’ın Varlık Tahsisi Başkanı ve Baş Ekonomisti Luke Tilley, “Dışarı çıktığımızda sağlıklı kalabilmek konusunda çok daha fazla kesinliğe sahibiz. Hayatlarımız daha güvende. Ancak bu piyasaların daha fazla kesinliğe kavuşması anlamına gelmiyor” dedi.

Tilley, “Yaz boyunca pay piyasasında oynaklığa yol açabilecek birkaç önemli hareket görüyorum” diyerek ekonomik veriler tarafında borsalar için daha fazla sürprizin oluşabileceğinin altını çiziyor.

ABD borsaları bu hafta Anma Günü sebebiyle Salı günü açılacak ve gün içerisinde herhangi bir ekonomik veri paylaşılmayacak. Ancak Perşembe günü ABD üretim verileri, gayrimenkul harcamaları, araç satışları ve FED’in Bej Kitabı da dahil olmak üzere önemli ekonomik veriler yatırımcıların önünde olacak.

Yatırımcıların en çok dikkat edeceği verilerse Cuma günü yayınlanacak tarım dışı istihdam verileri olacak. Nisan ayındaki ABD istihdam verileri ekonomi çevrelerinde büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştı.

Tilley gelecek işsizlik verilerine ilişkin açıklamasında, “Biz muhtemelen yine hayal kırıklığı yaratacak bir rakam paylaşılacağını düşünüyoruz” dedi. Borsa uzmanı işverenlerin aradıkları yeni çalışanlarla iş arayanlar arasında uyuşmazlık olduğunu belirtiyor.

Tilley, “İş piyasası hızlı bir şekilde uyum sağlamaz” diyerek ABD’deki istihdamın toparlanmasının haftalar değil aylar hatta belki de yıllar alacağına dikkat çekti.

Wall Street’te boğa piyasasının sonu yakın mı?

 

NFT çılgınlığının geleceği

 

Borsalarda belirsizlik dönemi yaklaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)