E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar teknoloji hisselerine alternatif arayışında---

Yatırımcılar teknoloji hisselerine alternatif arayışında

Yatırımcılar teknoloji hisselerine alternatif arayışında
31 Mayıs 2021 - 10:59 borsagundem.com

Geçtiğimiz yıl borsalarda zirveye yerleşen büyük teknoloji şirketlerinin hisseleri, yaşanan sert satış dalgalarının ardından toparlanma gösterdi. Ancak yatırımcılar için teknoloji hisselerinin dışında da fırsatlar var.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji hisseleri yatırımcılara ne kadar dirençli olduğunu gösteriyor. Bu yıl yaşanan iki sert satış dalgasının ardından büyük teknoloji hisseleri, 2020’nin mart ayından bu yana Nasdaq endeksinin iki katın üzerinde yükseliş göstermesine neden olan çarpıcı yükselişine devam ediyor. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksi bu yıl, enflasyon korkularının neden olduğu dalgalanmalara rağmen %6,6 yükseliş gösterdi.

2021’in ilk düşüşüyle endeks mart ayının ilk günlerinde %4 düşüş yaşadı. Mayıs ayının ilk dönemlerinde görülen ikinci satış dalgası ise daha hafif seyretti. borsagundem.com'un derlemesine göre, bu yıl borsa rallisi düzensiz gerçekleşti ve önde gelen bazı teknoloji şirketleri geride kaldı. Apple, Tesla ve Netflix kırmızıda kalmata devam ederken, Amazon yatay seyrediyor. Kazananlar arasında ise Microsoft ve Facebook yer aldı ve şirketlerin hisseleri sırasıyla %13 ve %20 yükseliş gösterdi. Google ise %35 değer kazandı.

Tüm bunlarla birlikte, yatırımcılar bu büyük teknoloji şirketlerinden hangilerinin alım yapmaya değer olduğuna karar vermeye çalışıyor. Aynı zamanda sektördeki diğer fırsatlar da yakından izleniyor. Teknoloji şirketlerine yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için en kolay yol S&P 500 endeksini takip eden bir borsa yatırım fonu (ETF) satın almak. Bu şekilde FAANG olarak bilinen Facebook, Amazon, Apple, Netflix ve Google gibi şirketlerin hisselerine yatırım yapılabilir.

CNN’in haberine göre, Microsoft ve Tesla da bu tür ETF’lerin en çok tercih ettiği hisseler arasında. Ancak uzmanlar yatırımcıların tüm büyük teknoloji hisselerinin aynı şekilde hareket etmeyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Morningstar Yatırımcı Eğitimi Direktörü Karen Wallace, yatırımcıların aynı zamanda kısa vadeli hareketleri de görmezden gelmesi gerektiğini söyledi.

Wallace, “hisselerinizi dikkatli seçin. Son dönemdeki haberlerin çoğu şimdiden fiyatlandı” dedi. Wallace, Morningstar analistlerinin Apple’ın değerlemesinin makul olduğunu düşündüğünü ancak Netflix ve Tesla’nın aşırı yüksek fiyatlardan işlem gördüğünü ifade etti. Yatırım araştırması şirketinin analistleri Amazon, Facebook, Microsoft ve Google’ın fırsat sunmaya devam ettiğini düşünüyor.

Wallace aynı zamanda yatırımcıların büyük teknoloji şirketlerinin dışındaki fırsatlara da yönelmeleri gerektiğini söyledi. Morningstar lider çip üreticisi AMD, insan kaynakları yazılımı şirketi Workday, büyük veri analizi sağlayıcısı Splunk ve siber güvenlik şirketi Check Point Sofware hisselerinde yüksek getiri potansiyelinin olduğunu açıkladı. Diğer uzmanlar da yatırımcıların ufkunu genişletmesi ve portföylerini büyük teknoloji şirketleriyle sınırlamamaları gerektiğini düşünüyor.

TD Ameritrade Baş Piyasa Stratejisti JJ Kinahan, “büyük teknoloji şirketlerini bir süre çok seviyor, bir süre nefret ediyoruz. Bu savaş kısa vadede sona ermeyecek” dedi. Kinahan, TD Ameritrade yatırımcılarının büyük teknoloji şirketlerinin dışındaki alternatiflere yöneldiğini bildirdi. Kinahan, “çip hisseleri oldukça popüler” ifadesini kullandı ve küresel çip kıtlığına yönelik endişelere rağmen, yatırımcıların çip hisseleri konusunda boğa piyasası taraftarı olduğunu söyledi.

Yatırımcıların yöneldiği şirketler arasında Nvidia, Applied Materials ve Lam Research de yer alıyor. Kinahan yatırımcıların aynı zamanda, hisseleri oldukça yüksek fiyattan işlem gören Tesla’ya alternatif olarak geleneksel otomobil üreticilerine de giderek daha fazla ilgi gösterdiğini söyledi. TD Ameritrade yatırımcıları şimdilerde, elektrikli araç üretimine başlayacak olan Ford ve GM gibi şirketlerin hisselerine yöneliyor.

Morningstar analistleri de Tesla’nın küresel rakipleri konusunda iyimser. Şirket Nissan ve BMW hisselerini tavsiye ediyor. S&P 500’de yüksek potansiyel taşıyan birçok teknoloji şirketi de yer alıyor. Daha küçük şirketler genellikle çok daha düşük değerlemelerle işlem görüyor. Bunun nedeni ise analistlerin bu hisselere ilgi göstermemesi. Bu şirketler de ABD ekonomisindeki toparlanmadan fayda görecek.

Hood River küçük sermayeli büyüme fonunun Portföy Yöneticisi Brian Smoluch, “küçük sermayeli hisse piyasası, FAANG’lere kıyasla yeterinde etkin değil” dedi. Smoluch’un fonunda geçtiğimiz yıl halka arzını gerçekleştiren siber güvenlik şirketi Telos, Vicor ve çip şirketleri Jabil ve Kulicke yer alıyor. Smoluch, “iyi değerlemelere sahip iyi şirketlere bakıyoruz ve teknoloji sektöründe sevdiğimiz birçok hisse var” dedi.

Çinli yazılım şirketlerinin kârı yükseldi

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisse senetleri

 

Borsa İstanbul'da hisse bazlı hareketlilik sürer mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)