E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBüyük emtia yatırımcılarının ikili stratejisi---

Büyük emtia yatırımcılarının ikili stratejisi

Büyük emtia yatırımcılarının ikili stratejisi
24 Haziran 2021 - 10:35 borsagundem.com

En büyük emtia yatırımcıları, temiz enerji geçişine yönelik yatırımlara akın ediyor. Petroldeki volatilite nedeniyle zorluk yaşayan gruplar, yatırımlarını yenilenebilir enerji trendine yöneltiyor. Ancak fosil yakıt yatırımları da hız kesmiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

1990’lardan bu yana emtia yatırımlarıyla bilinen Bill Reed emtia piyasasının “sıkıcılaşmaya” başladığından endişe ediyordu. Ancak bunun ardından hükümetler, tüketiciler ve bankalar ağırlıklarını temiz enerjiye geçiş trendine yöneltmeye başladı. Castleton Commodities International CEO’su Financial Times’a yaptığı açıklamada, “sektörümüz konusunda uzun zamandır bu kadar iyimser olmamıştım” dedi.

Açıklamasının devamında, “kesin olan bir şey var ki, gelecek 15 ila 30 yıl geçtiğimiz dönemlere benzemeyecek” dedi. Özellikle de petrol başta olmak üzere fosil yakıtlar, pandemi sürecinde yüksek volatiliteli bir piyasada yer alan emtia yatırımcıları için getiri sağlamayı başardı. Ancak sektörde şimdi hidrokarbondan uzaklaşma trendi bir tehdit olarak değil, kara yönelik bir fırsat olarak görülüyor.

Bu trend ise dünyanın daha temiz enerji kaynaklarını yönetmeyi hedefliyor. Piyasa liderleri şimdiden yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyor ve karbon ticareti gibi hızlı büyüyen piyasalarda yer almak istiyor. Ancak aynı zamanda da önümüzdeki on yılda arz ve talep arasında bir uçurumun ortaya çıkacağı beklentisiyle de petrol projelerindeki yatırımlarına devam ediyor.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre güneş, rüzgar ve hidrojen enerjisi alanında daha büyük bir rol oynamanın ise beraberinde getirdiği bazı riskler var. Bunlar rekabetin oldukça yüksek olduğu pazarlar ve petrol ticaretinden çok daha düşük getiri sağlıyor. Hem temiz enerji hem de fosil yakıtlara yönelen ikili yatırım stratejisi aynı zamanda şirketleri aktivistler tarafından yeşil yatırımlara yönelik yanıltıcı bilgi verme suçlamalarına karşı da savunmasız bırakıyor.

Ancak danışman ve eski bankacı J.F. Lambert’a göre, “büyük petrol tüccarları şimdilerde o kadar çok para kazanıyor ki bazı hatalar yapmayı göze alabilirler.” Trafigura’nın Yönetim Kurulu Başkanı Jeremy Weir için ise ikili bir yatırım stratejisi çelişki barındırmıyor. Bunun nedeni ise temiz enerji kaynaklarına geçişin bir günde gerçekleşemeyecek olması. Geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, “elektrikleri kesemeyiz” dedi.

Trafigura 2 gigawattlık güneş ve rüzgar enerjisi depolama projesini bir işbirliği aracılığıyla satın alacağını ya da inşa edeceğini planladığını açıkladı. Şirket 2025 yılında bu alandaki yatırımlarının yaklaşık 2 milyar dolar olmasını bekliyor. Aynı zamanda yenilenebilir enerjinin şirketin “güçlü ayaklarından üçüncüsünü” oluşturması bekleniyor.

Weir, “bunun şirket karlılığına önemli ölçüde katkıda bulunacak bir unsur olduğunu düşünüyorum” dedi. Açıklamasının devamında “bu ise 5 yıl içinde gerçekleşebilir ve 10 yıl içinde kesinlikle tamamlanmış olacak” ifadesini kullandı. Yenilenebilir enerji yatırımlarıyla eş zamanlı olarak Trafigura Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de desteklediği devasa proje Vostok Oil’de %10’luk hisse sahibi olmak için 7,3 milyar dolar yatırımda bulundu.

Weir, “bu petrol enerji geçişi süreci için gerekli” dedi. Vostok’taki yatırımlarının karşılığında Trafigura Rusya’nın düşük fiyatlı ham petrolüne erişim sağlayacak. Dünyanın en büyük bağımsız petrol şirketi Vitol’ün de Vostok Oil’de hisseleri var. Bu ay açıklanan bir anlaşmayla Vostok’ta %5 hisse satın alındığı söylendi. Şirketin CEO’su Russell Hardy petrole yönelik talebin pandemi öncesi seviyelere yükselmesini beklediğini söyledi.

Açıklamasında, “talep karşısında petrol üretiminde 2025 ile 2035 yılları arasında bir uçurum görülecek ve bu nedenle bu alanda sermaye yatırımı yapabileceğimizi hissediyoruz” dedi. Vitol aynı zamanda bu yıl ABD’nin kaya petrolü varlıklarına da 1 milyar dolarlık yatırımda bulundu.

Şirketin Finans Direktörü Jeff Dellapina, enerji alanının önde gelenleri ve bankalar geri çekilirken oluşacak fon açığında oynayacakları bir rol olduğunu düşünüyor. Açıklamasında, “bunun yardımı dokunacak ancak açığı kapatmak için yeterli olmayacak” dedi. Hardy Vitol’ün odak noktasının enerji geçişi projeleri olacağını, özellikle de yenilenebilir enerjinin öne çıkacağını söyledi.

Kömür fiyatlarında 6 haftanın zirvesi

 

ABD'nin ham petrol stokları azaldı

 

Sanayide toparlanma

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)