E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’ın ortağı açıkladı: Z kuşağı nasıl zengin olur?---

Buffett’ın ortağı açıkladı: Z kuşağı nasıl zengin olur?

Buffett’ın ortağı açıkladı: Z kuşağı nasıl zengin olur?
19 Nisan 2023 - 16:02 borsagundem.com

Milyarder Charlie Munger günümüz dünyasında yeni mezun gençlerin zengin olabilmesi için aşması gereken iki büyük engele dikkat çekti. Milyarder yatırımcı bugün zengin olmanın 1980’lere göre çok daha zor olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın ortağı ve Berkshire Hathaway’in Başkan Yardımcısı Charlie Munger aynı anda birçok görevi üstlenmesiyle tanınıyor. Aynı zamanda Amerikan medya kuruluşu Daily Journal’ın başkanlığını yapan Munger 99 yıllık hayatının büyük bir bölümünde yatırım ve finans alanındaki başarılarıyla bilindi.

Benzinga’nın haberine göre Munger’ın finans dünyasında iz bırakmak isteyen genç yatırımcılar için de bazı tavsiyeleri bulunuyor. Ünlü milyarder yakın zamanda üniversitelerden mezun olan gençler için zengin olmanın ve servetlerini korumanın eskisine göre daha zor olabileceği konusunda uyarıyor. Munger'e göre, zengin olmaya ve zenginliğini korumaya çalışan gençlerin önünde iki önemli engel var: Enflasyon ve aşırı yükselen emlak fiyatları ve giderek karmaşıklaşan yatırım dünyası.

Gayrimenkul fiyatları yükseliyor

Munger'e göre, son birkaç on yılda emlak fiyatlarındaki şaşırtıcı arttı ve herkese uyan tek bir yatırım stratejisinin işleyebildiği günler çoktan geride kaldı. 1980'de, Munger Berkshire'da dizginleri ilk kez eline aldığında, Kaliforniya'daki bir evin medyan fiyatı 80.055 dolardı. Enflasyona göre ayarlandığında, böyle bir evin bugünkü fiyatının 275.600 dolar civarında olması beklenirdi. Ancak 2023'e gelindiğinde Kaliforniya'daki medyan ev fiyatının yaklaşık 800.000 dolara fırladığı görülüyor.

Munger, çeşitlendirilmiş bir hisse senedi portföyüne sahip olmak gibi denenmiş ve gerçek bir yatırım stratejisinin bir zamanlar olduğu kadar kusursuz ilerleyemeyeceğine de dikkat çekiyor. Milyarder yatırımcı bugünkü piyasa ortamının önceki nesillere göre daha zorlu olacağını öngörüyor.

Yatırımlar karmaşıklaşıyor

Milyarder yatırımcı günümüzün karmaşık yatırım ortamında ilerlemeye çalışan yardımcılar için kişiselleştirilmiş yatırım tavsiyesi almayı öneriyor. Munger, yatırımcıların herhangi bir büyük yatırım kararı vermeden önce kendi beceri seviyelerini veya danışmanlarının sahip olduğu beceri seviyesini göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtiyor.

Yatırım yapmayı zor ve kafa karıştırıcı bulanlar içinse Munger, “Yetişkinlik hayatına hoş geldiniz!” diyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bugünün yatırım ortamı gerçekten de 1980’lerin dünyasından önemli ölçüde farklı. Artık birçok yatırımcı akıllı telefonları üzerinden geleneksel veya alternatif yatırım varlıklarına ulaşabiliyor. Sadece birkaç yüz dolar karşılığında herkes gayrimenkullere veya start-up firmalarına yatırım yapabiliyor. Munger konuyla ilgili başka bir açıklamasında, “Ben Harvard Hukuk Fakültesi'ndeyken günde bir milyon hisse için ödeme yapıldığı nadir olurdu. Belki yılda bir veya iki kez olurdu. Şimdi her gün milyarlarca hisse senedinin ticareti yapıyorlar” ifadelerine yer vermişti.

2,4 milyar dolarlık kişisel serveti bulunan ünlü yatırımcı normal şartlarda kabaca %10’luk bir yatırım getirisi elde etmek için çeşitlendirilmiş bir hisse senedi portföyüne sahip olmayı önereceğini belirtiyor. Ancak Munger artık bunun kesin bir taktik olmadığını da itiraf ediyor.

Munger, “Geleceğin bu yıl üniversiteden mezun olan gençlere bu kadar kolay bir yatırım fırsatı sunacağını sanmıyorum” diyor.

Ancak bütün ümitler bitmiş değil. Munger'in dostu ve Berkshire Hathaway CEO'su Warren Buffett, karmaşıklıktan kaçınmak için fonlara yatırım yapmayı savunarak yatırım dünyasına açılan bir kapı sunuyor.

Bununla birlikte, S&P 500 Endeksi’nin son zamanlarda bir miktar volatiliteyle mücadele ettiği de hesaba katıldığında sabrın yatırımlar için kilit öneme sahip olduğu belirtilebilir. Zira S&P 500 2022’nin başından bu yana %5’lik bir düşüş gösterdi.

Benzinga’nın haberinde en iyi yatırımcılar bile bazen yanılabileceği belirtiliyor. Ancak habere göre Munger’ın genç yatırımcıların karşı karşıya kaldığı zorluklar konusundaki yorumları özellikle dikkat çekici nitelikte.

Charlie Munger: Spekülatif hisseler bağımlılık yapıyor

 

Ed Yardeni: Ekonomiye odaklı olmak kazançları kaçırmak anlamına gelebilir

 

Charlie Munger: Kripto yatırımcıları 'aptal'

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)