E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett çip hissesi sattı, Apple’a yüklendi---

Buffett çip hissesi sattı, Apple’a yüklendi

Buffett çip hissesi sattı, Apple’a yüklendi
15 Şubat 2023 - 15:35 borsagundem.com

Yatırım efsanesi Warren Buffett’ın yatırım firması dünyanın en büyük çip üreticisi TSMC’nin 60 milyondan fazla hissesini sattı. Buffett’ın firması Apple hissesindeki pozisyonunu ise güçlü bir şekilde artırdı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

‘Omaha Kâhini’ olarak da bilinen efsane yatırımcı Warren Buffett’ın çip şirketlerine olan ilgisi azalmış görünüyor. Geçtiğimiz gün bilançosunu paylaşan Buffett’ın yatırım firması Berkshare Hathaway dünyanın en büyük çip şirketi olan Tayvan Yarı-iletken (TSMC) firmasındaki yeni yatırımlarını sınırladı. Berkshare bilançosunda yatırım firmasının Apple’daki yatırımlarını da önemli ölçüde artırdığı görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Berkshare bilançosu birçok küresel yatırımcı için büyük anlam ifade ediyor. Buffett’ın yatırımlarını dikkatle izleyen kalabalık bir yatırımcı grubu efsane yatırımcının tercihlerine göre kendi yatırımlarını yönlendiriyor.

YahooFinance’in haberine göre, Berkshare 2022’nin son çeyreğinde iPhone üreticisi firmadan neredeyse 21 milyon hisse satın aldı ve toplam hisse miktarını 915,6 milyona getirdi.

Buffett, Apple'ı sadece bir hisse senedi yatırımı olmasına rağmen Berkshire'ın bilançosunu yönlendiren dört dev şirketten biri olarak nitelendirdi. Berkshire'ın diğer ana itici güçleri ise yatırım firmasının doğrudan sahibi olduğu şirketler. Söz konusu firmalarsa sigorta şirketi Geico, firmanın birçok büyük projede yer alan enerji şirketi ve demiryolu firması BNSF.

Berkshire dördüncü çeyrekte TSMC’nin yanı sıra finans firmaları US Bancorp ve Bank of New York Mellon’daki (BNY Mellon) yatırımlarını da azalttı.

Buffett’ın yatırım firması bir önceki çeyrekte TSMC’den 60 milyon hisse satın aldığını açıklamıştı. Ancak 2022’nin son çeyreğinde bu miktar 8,3 milyon hisseye geriledi.

Berkshire US Bancorp’taki 52,5 milyon hissesini de yıl sonunda 6,7 milyon hisseye düşürdü. Buffett’ın firması BNY Mellon’da ise 37 milyondan fazla hisse satışa çıkardı ve dördüncü çeyrek itibariyle bankanın sadece 25 milyon civarında hissesini tutuyor.

Berkshire'ın salı günü sunduğu üç aylık rapor, Buffett'ın hangi yatırımlardan sorumlu olduğunu ve hangi yatırımların şirketin diğer iki yatırım yöneticisi tarafından yönlendirildiğini netleştirmiyor. Ancak Buffett genellikle Berkshire'ın 1 milyar dolar veya daha fazla değere sahip en büyük yatırımlarının tümünü elden geçiriyor. Buffett firmasının bilanço döneminde paylaştığı yatırım tercihleri hakkında düzenli olarak yorum yapmıyor.

Berkshire raporunda, üç ay önce ilk kez yatırımlarına başladığı küçük yatırımlarından birine de yüklü bir yatırım yaptı. Yatırım firması inşaat ürünleri üreticisi Louisiana Pacific’in 1,2 milyondan fazla hissesini satın aldı ve şirketin %10’luk kısmının kontrolünü ele geçirdi.

Buffett çeyrek boyunca Berkshire’ın video oyunu şirketi Activision Blizzard’teki hisselerini de azalttı ve 52,7 milyon hisseye getirdi. Buffett bu hissenin satın alınmasındaki asıl amacın Microsoft’un önünde sonunda bu şirketi satın alacağına olan inancı olduğunu belirtmişti.

Omaha Kâhini’nin firması Kroger ve Ally Financial firmalarındaki yatırımlarını da azalttı.

Berkshire’ın en büyük yatırımı olan petrol üreticisi Occidental Petroleum’daki pozisyonu ise çeyrek boyunca değişmedi. Berkshire, 194,4 milyon Occidental hissesine sahip ve yıl sonunda 83,9 milyon hisse daha satın alma garantisi verdi.

Berkshire, petrol devi Chevron’un % 8,7'lik kontrolünü sağlamak için çeyrek boyunca yaklaşık 2 milyon yeni hisse satın aldı.

Berkshire'ın portföyündeki en büyük değişikliklerden biri ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) raporlarında yansıtılmıyor. Zira Buffett’ın Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD'ye yaptığı yatırım Hong Kong borsasında tutuluyor. Ağustos ayından bu yana Berkshire, 2008'de satın aldığı 225 milyon BYD hissesinin 95 milyonunu sattı.

Berkshire hisse senetlerinin yanı sıra imalat, perakende ve hizmet sektöründe düzinelerce farklı işletmeye yapılan karmaşık bir yatırım sepetini portföyünde bulunduruyor.

Enflasyon Powell’ın uykularını kaçırıyor

 

Avrupa’nın dev aileleri Rothschild için birleşiyor

 

Larry Summers: Piyasalar çalkantılı bir döneme giriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçan Grup 15 Şubat 2023 18:27

    ona bildiği her şeyi ben öğrettim

  • DIMBIL15 Şubat 2023 21:52

    Bende tüm bildiklerini ben öğretmiş idim ama Buffett in tozu olamadığın için yazıklar olsun sana.ben seni böylemi yetiştirdim.