E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon Powell’ın uykularını kaçırıyor---

Enflasyon Powell’ın uykularını kaçırıyor

Enflasyon Powell’ın uykularını kaçırıyor
15 Şubat 2023 - 13:45 borsagundem.com

Dün açıklanan verilerle ABD enflasyonunun piyasa beklentilerinden çok daha yavaş bir ivmeyle düştüğü ortaya çıktı. Uzmanlar enflasyondaki yavaş hareketin FED Başkanı’nı agresif hamlelere zorlayacağını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar geçtiğimiz gün hayal kırıklığı yaratan enflasyon rakamlarına odaklandı. Beklentilerin üzerinde gelen ABD ocak ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) rakamları yatırımcıların ABD Merkez Bankası’ndan (FED) daha agresif faiz artışları beklemesine sebep oldu.

Ancak ABD borsalarında S&P 500 Endeksi enflasyon rakamlarını ardından %1 düşmesine karşın günü sabit seyirde kapattı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından %1,1 düşse de günü %0,6’lık yükselişle bitirdi.

Financial Times’ın haberine göre, salı günü erken saatlerde ABD borsalarında görülen düşüşler ocak ayı TÜFE rakamlarının yıllık bazda %6,4 olarak açıklanmasının ardından gerçekleşti. Yıllık enflasyon geçtiğimiz aya göre küçük bir düşüş gösterse de rakamlar ekonomistlerin beklentilerinin üzerindeydi.

Değişken gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyon da yıllık bazda beklentilerin üzerinde gelerek %5,6 olarak kayda geçti. Aralık ayı çekirdek enflasyonu %5,7’ydi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, enflasyon rakamlarındaki direnç ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamaları hatırlattı. Powell enflasyonun yüksek kalması durumunda FED’in piyasaların beklediğinden daha fazla faiz artışı gerçekleştirebileceğini söylemişti.

FT’nin haberinde Capital Economics Baş Ekonomisti Neil Shearing enflasyon rakamlarının FED politikalarına etkisini yorumladı. Shearing, “FED, ekonominin yavaşladığını, enflasyonun istikrarlı bir şekilde düştüğünü düşünerek yılı sonlandırmıştı. Ocak ayı verileri tüm bu beklentileri havaya uçurdu. İstihdam piyasası fazlasıyla ısınıyor, ekonomi daha iyi bir konumda görünüyor ve enflasyon daha yavaş bir ivmeyle düşüyor. Tüm bunlar bir araya getirildiğinde, eğer adınız Jay Powell’sa aniden geceleri daha az uyuyabilir hale gelirsiniz” ifadelerine yer verdi.

FED şubat ayında gösterge faiz oranını çeyrek baz puan artırarak Eylül 2007’den bu yana en yüksek seviyeye çıkardı. Ancak FED yetkilileri enflasyonu kontrol edebilmek için ‘devam eden faiz artışlarına’ ihtiyaç olabileceği konusunda uyardı.

Vadeli işlemler piyasaları FED’in gelecekteki faiz artışlarına ilişkin yatırımcıların beklentilerini yansıtır. Piyasalar temmuz ayında FED’in faiz artışlarının %5,27 civarında zirve noktasına ulaşmasını bekliyor. Ancak salı günkü enflasyon verileri öncesinde vadeli işlemler piyasaları aynı ay için nihai faiz artışının %5,18 olacağını ve yılın geri kalanında bir faiz indirimini öngörüyordu. Üstelik piyasalar bu ayın başında FED’in mayıs ayında %5’lik nihai faiz oranına ulaşacağını ve 2023’ün sonuna kadar iki kez faiz indirimi gerçekleştirmesini tahmin ediyordu.

Enflasyon rakamlarının ardından ABD Doları küresel piyasalarda hisse senetlerinin aksi yönünde bir seyir izledi. Verilerin açıklanmasıyla ralli yapan dolar ABD borsalarının kapanışı öncesinde kazanımlarını bıraktı. Doların rakibi diğer para birimlerinden oluşan bir sepet üzerinden doların değerini ölçen küresel dolar endeksi salı gününü %0,1’lik düşüşle bitirdi.

Enflasyon verileri ABD Hazinesi tahvillerinde de dalgalanmaya sebep oldu. 2 yıllık tahvilleri ABD’de günün erken saatlerinde satış dalgasına uğradı. Tahvil getirileri erken düşüşlerin ardından %0,08 artarak %4,62’ye yükseldi. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirisi de 0,03 yüzdelik puan artarak %3,75'e yükseldi.

FED faiz artışlarını 2024’e taşıyabilir

 

Fed tetikte bekliyor, yatırımcılar umursamıyor

 

ABD enflasyon verisi sonrasında altın güç kaybetti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)