E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaLarry Summers: Piyasalar çalkantılı bir döneme giriyor---

Larry Summers: Piyasalar çalkantılı bir döneme giriyor

Larry Summers: Piyasalar çalkantılı bir döneme giriyor
14 Şubat 2023 - 17:43 borsagundem.com

Uzmanlar yatırımcıları coşkuya kapılmamaları konusunda uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırımcılar, piyasaların geleceğiyle ilgili belirsizliği gidermek istercesine bazı gerçekleri görmezden geliyor olabilir. Eski Hazine Bakanı Larry Summers, yatırımcıların borsalarla ilgili coşkuya kapılmalarını yersiz ve zamansız bulduğunu belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, enflasyondaki yavaşlamanın Fed’in faiz artırımlarına sona vererek faiz indirimine gideceğine ve güçlü istihdam verilerinin ABD ekonomisini bir resesyondan kurtaracağına dair varsayımların, yatırımcıların alım yönlü iştahını kabarttığı kabul ediliyor. Ancak Summers, durumun tam olarak böyle olmadığını düşünüyor.

Çalkantılı bir dönem

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Larry Summers, yatırımcıları şimdi ‘coşku' yaşama zamanı olmadığı konusunda uyarıyor. Summers’a göre piyasalar ‘çalkantılı' bir döneme doğru gidiyor.

2022 yılında tüm piyasaların çökmesine neden olan enflasyona karşı yaklaşık bir yıl süren kampanyanın ardından, Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında yatırımcıların her şeyden çok duymak istedikleri tek kelimeyi söyledi: “Enflasyon.”

Ancak yatırımcılar, basın toplantısının ardından Başkan Powell’ın söylediği diğer her şeyi hemen hemen görmezden geldiler. Fed’den gelen güvercin haberler ve beklenenden daha güçlü istihdam raporu sonrası en azından bazı yatırımcıların kafasındaki yükseliş senaryoları, borsanın o günden bu yana yukarı yönlü hareketini sürdürmesine yardımcı oldu.

S&P 500, yılbaşından bugüne yaklaşık yüzde 8 oranında arttı ve yatırımcılar, pandemi sırasında piyasalara yön veren büyüme hisse senetlerine dönerken, Nasdaq yüzde 14'ün üzerinde sıçradı. Bunda yapay zeka teknolojisinde yaşanan gelişmeler ve enflasyonun yavaşlamasının da büyük etkisi oldu. Ancak eski Hazine Bakanı Larry Summers, ‘coşkunun yersiz olduğundan' endişe ediyor.

Summers, “Bence enflasyon konsundaki fikir birliği bozulmuş durumda. Herhangi bir coşku anında olduğumuzu düşünmüyorum. Çalkantılı bir döneme giriyoruz” diyor. Summers, enflasyonun hala iki yıl önce ‘hayal bile edilemeyecek’ seviyelerde olduğunu ve kullanılmış otomobil ve benzin fiyatlarının geri tepmesi de dahil olmak üzere ‘geri sıçrama faktörlerinin’ onu evcilleştirmeyi bazılarının hayal ettiğinden daha zor hale getirebileceğini savunuyor.

Enflasyon konusunda kayıtsızlık

Yatırım şirketi Sanders Morris Harris'in Başkanı George Ball, Fortune'a bu yıl hisse senetlerindeki rallinin de ‘ekonomik zeminden koptuğunu’ ve ‘büyük ölçüde 2022'de ezilmiş olan spekülatif hisse senetlerini satın alan bireysel yatırımcılar tarafından körüklendiğini’ söylüyor. Ball, “Mevcut piyasa gücü, Fed'in daha uzun süreli faiz oranlarının yeni normal olduğu yönündeki sinyallerini görmezden geliyor” diye ekliyor.

Fed Başkanı Powell geçen hafta ‘enflasyonda düşüş’ten bahsederken, faiz artırımlarıyla enflasyonla mücadele etme niyetinin pekiştiğini de belirtiyordu. Washington Ekonomi Kulübü'ne konuşan Powell, “Gerçek şu ki, güçlü iş gücü piyasası raporları veya daha yüksek enflasyon raporları almaya devam edersek, oranları şu anda beklenenden daha fazla yükseltmek zorunda kalabiliriz” demişti.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile ölçülen yıldan yıla enflasyon, Haziran'daki yüzde 9,1'lik zirvesinden Aralık'ta yüzde 6,5'e düştü. Ancak Summers, Fed'in yüzde 2'lik hedefine ulaşılmasının zor olmasından hala korktuğunu söylüyor. Bu açıklamayı bugün gelen TÜFE raporuyla teyit edilmişe benziyor.

Özellikle yatırımcılar için kritik öneme sahip rapora göre ABD'de tüketici fiyatları Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 artış kaydetti. Analistler yıllık artışın yüzde 6,5'ten yüzde 6,2'ye ineceğini tahmine diyordu. Aylık bazda ise tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,5 oranında arttı. Piyasa beklentisi fiyatlarda yüzde 0,4 artış olacağı yönündeydi.

Summers, dün paylaştığı tweet’te, “Yarının TÜFE rakamları, enflasyon konusunda bir kayıtsızlık olup olmadığına dair ilk okuma olacak. Piyasanın şu anda beklediğinden daha fazla oran artışı olmadan bizi yüzde 2 enflasyona ulaştıracak bir yörüngede olduğumuzdan emin değilim” demişti.

Enflasyonla mücadele gol atmak kadar zor

Summers, son aylarda defalarca, Fed yetkililerinin enflasyonun kontrol altına alındığına dair kanıt bulunana kadar faiz artırımlarını sürdürmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Her zaman benzetmelerin hayranı olan Summers, enflasyonla mücadeleyi gol atmaya benzetti. Summers, hücumun hareket etmek için daha az alana sahip olduğu ve savunmaların daha fazla agresif hareket ettiği sahanın son 20 metresine atıfta bulunarak, “Orta sahada topu karşı sahaya taşımak, son bölgede olduğunuzdan daha kolaydır. Enflasyon açısından son bölgeye yaklaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Kalıcı enflasyonla ilgili endişelerin ötesinde, Summers geçen hafta ekonominin ani bir çöküşle karşı karşıya kalabileceği konusunda da uyarıda bulunmuştu. Tüketiciler pandemi tasarruflarını harcadıkça, işletmeler maliyetleri düşürdükçe ve ‘jeopolitik belirsizlik’ arttıkça ekonomik gidişatın da bundan olumsuz etkileneceğini ifade eden Summers, “Ekonominin yavaşlayacağını ve enflasyonun düşeceğini düşünüyorum ama enflasyonu kalıcı bir şekilde aşağı çekemememiz veya ekonominin resesyona girmesi gibi risklerin hala çok büyük olduğunu görüyorum” demişti.

ABD enflasyonu sonrası piyasalarda son durum

 

ABD'de enflasyondaki düşüş sürüyor

 

IMF ağız mı değiştiriyor: Piyasalar iyimser olabilir

 

BofA’nın ‘ayısı’ açıkladı: Boğa piyasasının anahtarı...

 

El-Erian: Borsaların geleceği bu göstergede gizli

 

Summers: Küresel yüksek risk döneminden geçiyoruz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)