E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBu gösterge hisse senetlerinde ralliye işaret ediyor---

Bu gösterge hisse senetlerinde ralliye işaret ediyor

Bu gösterge hisse senetlerinde ralliye işaret ediyor
03 Nisan 2023 - 10:55 borsagundem.com

Piyasa uzmanları hisse senetlerinde sorunsuz seyir garantisi yok deseler de, bir gösterge, ralli olasılığı için olumlu bir işaret olarak kabul ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de piyasa stratejistleri borsalardaki belirsizliğe dikkat çekerek hisse senetleri için sorunsuz bir seyir garantisi vermekten kaçınıyor. Ancak bir gösterge, olası bir borsa rallisinin gerçekleşme ihtimalini artırıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bankacılık sektörüne bir miktar istikrar gelmesinin, ABD borsalarındaki belirsizliği bir nebze olsun azaltması bekleniyor.

Sorunsuz seyir garantisi yok

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, ABD hisse senetleri için bu sinyal, bankacılık sektörü az da olsa istikrara kavuşma belirtileri gösterirken, hisse senedi piyasalarında olası bir ralli için iyiye işaret anlamına gelebilir. Ancak piyasa stratejistleri yine de uyarıyor: Hisse senetleri için sorunsuz seyir garantisi yok.

ABD borsası, Silicon Valley Bank'ın Mart ayı başlarındaki ani iflasının ardından bankacılık sektörüyle ilgili endişelerin ortadan kalktığını gösteren önemli bir sinyal veriyor. S&P 500 Endeksi’nde beklenen oynaklığın bir göstergesi olan Cboe Oynaklık Endeksi (VIX), geçen hafta 8 Mart'tan bu yana ilk kez 20 seviyesinin altına düşerek Silicon Valley Bank’in bozulan mali durumunu güçlendirmek için menkul kıymet satmak zorunda olduğunu açıklamasından önce hakim olan daha düşük riskli ortama dönüşe işaret ediyor.

Son 12 ayın yüzde 95’i

Genellikle Wall Street'in 'korku göstergesi’ olarak anılan endeks, düzenleyicilerin Silicon Valley Bank'ın başarısızlığından kaynaklanan serpintiyi durdurmak için acil durum önlemlerini açıklamasının ardından ilk işlem günü olan 13 Mart'ta 30'un üzerine çıktıktan sonra Cuma günü yüzde 1,7 oranında düşerek 18,70'e geriledi.

Allianz ETF Baş Piyasa Stratejisti Johan Grahn, “Bu normal bir dalgalanma ortamı değil. Geçtiğimiz 12 aydaki işlem günlerinin yüzde 95'ini 20'nin üzerinde geçirirken, 2020'nin Şubat ayında pandemi kaynaklı volatilitenin başlamasından önceki 8 yıllık dönemin yalnızca yüzde 15'inde 20'nin üzerindeydik” diyor.

Ayrıca, VIX'in ortalama olarak son 12 ayda beş günden birinde 30'a ulaştığını, ancak pandemiden önceki 8 yıllık dönemde yalnızca 100 günde ortalama bir kez zirveye ulaştığını belirtiyor. Grahn, “Şimdi o dönemleri normalmiş gibi yaşıyoruz ama o tarihe bakıldığında bunun normal olmadığı anlaşılıyor” şeklinde konuşuyor.

Diğer piyasa analistleri de yatırımcıların bundan sonrası için daha dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

En kötü korkular masadan kalkmış olsa da…

Dow Jones Market Data'ya göre üç büyük ABD hisse senedi endeksinden S&P 500 yüzde 3,5 artış ve Dow Jones yüzde 1,9 artışla Mart ayını olumlu bir notla kapattı. Nasdaq ise bu süreçte yüzde 6,7 oranında yükseldi. Bunda bankacılık sektörü hisselerindeki oynaklığın teknoloji sektörüne hücumu ateşlemesinin büyük etkisi oldu.

Dow Jones Market Data'ya göre, yılın ilk çeyreğinde Nasdaq yüzde 16,8 artarak 2020'nin en az dördüncü çeyreğinden bu yana en iyi üç aylık kazancını kaydetti. Bu arada S&P 500, 2023'ün ilk üç ayında yüzde 7 ve Dow yüzde 0,4 oranında yükseldi.

Grah, “En kötü korkular, en azından şimdilik, masadan kalkmış gözüküyor. Bence bu gerçeğin piyasalarda bir yansımasını görüyoruz” diyor ve ekliyor: “Fed Başkanı Jerome Powell geldi ve bankacılık konularını dikkate alarak güvercin kanatlarını biraz esnetmeye başladı. Şimdi de piyasayı, daha önce inandırdığı daha agresif faiz oranı artışlarını yavaşlatacağına inandırıyor.”

Borsa acı verici şekilde dibe de vurabilir

Bankacılık sektöründeki stres ve olası bir kredi sıkışıklığı, piyasaların Fed'in gelecekteki parasal sıkılaştırmasına ilişkin beklentilerini yeniden fiyatlamasına yol açtı. CME FedWatch aracına göre yatırımcılar, Mayıs ayında faiz oranı artışlarında bir duraklama eğilimi gösteriyor ve 25 baz puanlık bir artış oranı ihtimalinin ise yüzde 49 olduğu kabul ediliyor.

Ancak Grahn, yatırımcıların faiz indirimlerinin bu yılın sonlarında olmasını beklemesi durumunda ekonominin ‘çok yakında’ ve 'çok acı verici bir şekilde' dibe vuracağını düşünüyor.

Grahn, yatırımcıların, sistem kaynaklı çok fazla sorun çıkacağını ve Fed'in faiz oranlarını neden yüksek tutmak istediğine dair geçerli bir argüman sunamayacağını düşündüklerini söylüyor. Grahn, “Oran artışları açısından piyasanın fiyatladığı şey ile Fed'in piyasaya söylediği yer arasındaki risk hassasiyeti çok geniş. Bu nedenle piyasanın haklı olabilmesinin tek yolu, piyasaların felaketle sonuçlanacak birkaç ay geçirmesine bağlı” şeklinde konuşuyor.

Yüksek volatilitede güvenli liman neresi?

 

ECB ve Fed kararları ile volatilite devam edebilir

 

Küresel borsalarda 'volatilite kıyameti' yaklaşıyor

 

Guggenheim: Volatilite sürecek, borsalar düşecek

 

Jim Cramer Nasdaq’tan güçlü ralli bekliyor

 

Ray Dalio: Piyasalardaki dengesizlik korkunç seviyede

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • eganisli03 Nisan 2023 18:30

    Endex %10 düşünce hisselerin yarısından fazlası en %30 düşüyor. bunun bir izhahı tarifi varsa bu işten anlayan biri cevap yazabilirimi. teşekkür ederim sağolun var olun iyi günler.

  • Mehmet Baydar03 Nisan 2023 18:28

    Genel kanı > Milletin İttifakı kesinleşmeye başlarsa >> çok sert yukarı hareketler olacaktır. 

  • kaportacı salim usta sanayiden03 Nisan 2023 15:43

    fena ralli başladı yok böle ralli ahuhhahauhau