E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaları bekleyen en büyük tehditler---

Borsaları bekleyen en büyük tehditler

Borsaları bekleyen en büyük tehditler
19 Ağustos 2021 - 17:48 borsagundem.com

S&P 500 rekor seviyelerine yakın seyrederken, borsalarda birçok endişe ortaya çıkıyor. Wells Fargo analistleri, bazı riskler ortadan kalkarken bazılarının da korku yaratma potansiyeli taşıdığını söyledi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

S&P 500 endeksinin geçtiğimiz yılın zorlu döneminin ardından iki kat yükseliş göstermesine ve 2021’de endekste sıra dışı sayıda rekor yükseliş gerçekleşmesine rağmen ABD borsalarında endişeler tükenmiyor. Wells Fargo Varlık ve Yatırım Yönetimi Birimi Baş Yatırım Uzmanı Darrell Cronk, “genellikle boğa piyasalarının endişelerden oluşan bir duvar üzerinde yükseldiği söylenir. Bugün bu duvarda birçok tuğla var” dedi.

Wells Fargo’nun belirlediği en büyük 10 piyasa riskini açıklayan Cronk, bazı risklerin ortadan kalkacağını söylerken, yatırımcıların bazı riskleri “yakından izlemesi gerektiğini” ifade etti. Market Watch’un haberine göre yatırımcıların göz önünde bulundurması gereken risklerin arasında enflasyon da yer alıyor. Cronk, “‘geçici’ enflasyon hedefinin en az bir yıla yayılacağı konusunda çok az şüphe var” dedi. Açıklamasında, “enflasyon oranları şimdi uzun süredir olmadığı kadar yüksek ve tedarik alanında oluşan darboğazlar ürün fiyatlarını artırdı. Hizmet sektörünün hızla normalleşmesi de fiyatların yükselmesine neden oldu” ifadelerini kullandı.

Korona virüsün oldukça bulaşıcı varyantı delta da listede ikinci sırada yer aldı. Sağlık açısından riskli olsa da aşılamalar devam ettikçe ortadan kalkacak bir piyasa riski olarak görüldü.

Bir sonraki piyasa riski ise ABD’nin borç tavanı ve bu riskin korkuya dönüşme ihtimalinin yüksek olduğu düşünülüyor. ABD Kongresi’nin hükümetin 28,5 trilyon dolarlık sınıra ulaşması konusunda harekete geçmesi durumunda bu risk yatırımcılar arasında korku yaratacak. Cronk, “ABD Hazine Bakanlığı bu ay sıra dışı önlemler için çağrıda bulunuyor ve Kongre için borç tavanı hamlesi konusunda iki ila üç aylık süre tanıyor” dedi.

Açıklamasının devamında, “bu ay 2011 yılındaki borç tavanının ABD’nin kredi notunu düşürmesinin üzerinden 10 yıl geçti” ifadesini kullandı. Aynı zamanda teşvik harcamaları, likidite, gayrisafi yurtiçi hasılanın genişlemesi ve bilanço büyümesi gibi alanlarda pandemi sonrası toparlanmanın pik noktasına ulaşmış olabileceği düşüncesinin de endişe yarattığı söylendi. Ancak bu risk ortadan kalkma sürecinde ve piyasalarda çoktan fiyatlandı.

Bununla birlikte borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre S&P 500 endeksi bu yıl 49 yeni rekor yükseliş gösterdi ve en yeni rekorunu pazartesi günü kırdı. Endeksin bu kadar rekor kırdığı en son dönem 1995 yılındaydı. Bu dönemde S&P 500 yılı 77 rekor yükselişle kapatmıştı. Cronk, “bu istatistiki olarak sıra dışı” dedi. Bir başka piyasa riski de ABD Merkez Bankası’nın (FED) aylık 120 milyar dolarlık varlık alımlarının miktarını azaltmaya başlaması.

Cronk, “açık konuşmak gerekirse ABD 1950’lerden bu yana en hızlı nominal gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesini yaşıyor ve S&P 500’de tüm zamanların en iyi bilançoları görülüyor. Bu da acil durum para politikalarını geri çekmeye başlamak için uygun zamanın geldiğine işaret ediyor” dedi. Ancak Cronk, para politikalarının değişmesinin zamanlamasının piyasalar için önemli olduğunun altını çizdi. Endişe duvarındaki diğer beş risk ise vergi artırımı, hisse değerlemeleri, hisse endekslerinde “perde arkasındaki rotasyon”, Çin’in ekonomik büyümesindeki yavaşlama ile düzenleyicilerin artan baskıları ve emtialardaki ağırlığın gerilemesi.

Bu beşli arasında piyasalarda geniş kapsamlı bir korku yaratabilecek tek riskin vergi artışı olduğu söylendi. Cronk ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin 1968 yılından bu yana en büyük ve en kapsamlı vergi artırımı önerisinde bulunduğunu söyledi.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları pandeminin en düşüğünde

 

Wall Street’te ‘Kara Pazartesi’ korkusu

 

Jim Cramer: Küresel borsalarda dipten alım zamanı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Can 20 Ağustos 2021 12:31

    Düş o zaman

  • SD20 Ağustos 2021 12:05

    Korkuya 10 neden saymışlar, bu kadar sebep varsa abd eşliğinde tüm borsalarda o beklenen düşüş olur. Zira düşüş beklentisi bu kadar güçlüyken Borsa bir yatırım enstrümanı olmaktan uzak kalır.