E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te ‘Kara Pazartesi’ korkusu---

Wall Street’te ‘Kara Pazartesi’ korkusu

Wall Street’te ‘Kara Pazartesi’ korkusu
19 Ağustos 2021 - 14:47 borsagundem.com

ABD borsaları 2021 yılı boyunca ciddi yükselişler elde etti. Ardı ardına gelen rekor kapanışlar yatırımcılara ‘Kara Pazartesi’ krizinin gerçekleştiği 1987 yılındaki rallileri hatırlatıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda bazı yatırımcılar 2021 yılında hisse senetlerinde görülen artışla, 1987 yılının ekim ayındaki ‘Kara Pazartesi’ öncesindeki ralli arasında paralellikler kuruyor. Ancak MarkWatch’Un haberine göre analistler iki tablo arasında önemli farklılıkların olduğuna dikkat çekiyor.

Borsa araştırmaları şirketi DataTrek Research'ün kurucularından Nicholas Colas Çarşamba günü yayınladığı bir notta, karşılaştırmanın en azından görünüş açısından benzer olduğunu söyledi. Colas açıklamasında, “Nüfuzu olan hedge fonu yöneticilerinden perakende yatırımcılara kadar herkes para kazanıyor. ‘Wall Street’ (Oliver Stone’un yönettiği başroldeki Bud Fox karakterini Charlie Sheen’in canlandırdığı Hollywood filmi) 1987 yılının sonlarında gösterime girdi ve bugünün Bud Fox’u evde çalışıyor olabilir ama genel çerçevede toplumsal hava benzer bir durumda” ifadelerine yer verdi.

Ancak Colas’a göre S&P 500 Endeksi’nin yıllık performanslarını karşılaştırırken söz konusu benzerlik pek uygun görünmüyor. 17 Ağustos 1987 itibariyle büyük sermayeli şirketlerin yıllık yükselişi %36 oranındayken 2021’in aynı döneminde bu yükseliş sadece %18 oranında kaldı.

Önceki iki yıl için, 1985 ve 1986 yıllarında, S&P 500 Endeksi’nin toplam getirileri sırasıyla 31% ve 18% oranında gerçekleşmişti. Colas'ın 2019 ve 2020'deki getirilerin aynı oranlarda gerçekleşmesini bir miktar ürkütücü olarak değerlendiriyor.

S&P 500 Endeksi beş seans günü ardı ardına gelen rekorların ardından düşüşe geçti. Yatırım danışmanlığı şirketi Bespoke Investment Group analistleri bu hafta Salı günü S&P 500’ün kaydettiği rekor kapanışın sadece 5 kez üst üste değil aynı zamanda 2021 yılı boyunca 49’uncu kez gerçekleştiğine dikkat çekiyor. Bu miktar endeksin 77 kez rekor kapanış gösterdiği 1995 yılını geride bırakabileceği anlamına geliyor.

Bespoke analistleri %5’lik bir geri çekilme ihtimalinde bile endeksin söz konusu tempoyu kırabileceği konusunda uyarıyorlar. Analistlerin paylaştığı verilere göre 1950’den bu yana S&P 500 Endeksi’nin 16 Ağustos’a kadarki yıllık dönemde 40’tan fazla rekor kapanışa ulaştığı beş yıl oldu. Veriler bu beş yıl boyunca endekslerin 50’den fazla rekor kapanış yakalayamadığını gösteriyor. Üstelik bu beş yıldan birisi de 1987 yılı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 19 Ekim 1987 tarihinde Dow Jones Endeksi yüzde 22'nin üzerinde düşerek tarihin en sert günlük kaybını gerçekleştirmişti.

Analistler söz konusu beş yılın dördünde endeksin ortalama %7,7 oranında getiri sağladığını bununla birlikte ‘Kara Pazartesi’nin gerçekleştiği 1987 yılınınsa önemli bir istisna olduğunu belirtiyor. Bespoke analistlerinin paylaştığı notta yatırımcılar için geçmiş performansların gelecek için bir sonuç göstergesi olmadığına ve hiçbir garanti sağlamadığına yönelik olağan uyarılara yer verildi. Ancak analistler piyasalardaki sağlamlığın genellikle güçle desteklendiğine dikkat çekiyor.

Jim Cramer: Küresel borsalarda dipten alım zamanı

 

Fon yöneticilerinin yeni odağı tematik ETF’ler

 

Küresel piyasalarda düşüşler hızlandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)